In de kelders van Piper Heidsieck
Champagne blijft de meest glamoureuze drank ter wereld en een van de bekende merken die op internationale jetset-party’s wordt geschonken, is Piper Heidsieck. In dit familiehuis in Reims is het niet zozeer de VIP-ambiance, maar meer het vakmanschap van de wijnmaker die de overhand heeft.
Piper Heidsieck is zeker geen nieuwe speler in de wereld van de bubbels. Al in 1785 werd het champagnehuis in Reims opgericht door Florens-Louis Heidsieck. Reeds in de negentiende eeuw groeide ‘the Piper by Heidsieck’ uit tot een zeer gekende en begeerde champagne voor de high society over de hele wereld. Tevens mocht het zich toen al hofleverancier noemen van diverse koningshuizen. In de twintigste en eenentwintigste eeuw werd deze internationalisering voortgezet. Sinds 2011 zwaait de familie Descours de scepter over het huis.
De pinot noir vormt met 55%- 60% van de samenstelling de basis van de ‘gewone’ Piper-Heidsieck. De chardonnay (10 % a 15%) brengt de elegantie in de champagne. De pinot meunier (15% a 20%) zorgt voor de fruitige smaak. De wijnreserves (10%-15% van de opbrengst van afgelopen jaren) kunnen de eventuele tekortkomingen van moeder natuur opvangen. Tevens geven zij de duidelijke Piper Heidsieck-signatuur aan de Brut champagne. Het resultaat is een grote klassieke champagne, fris en fruitig.
Regis Camus werkt sinds 1994 bij het champagnehuis en werd in 2002 keldermeester. In 2013 won hij de titel van ‘Sparkling Winemaker of the Year’. De winnaar wordt gekozen door een 400-koppige jury die 10.000 wijnen blind proefden; geen makkelijke opdracht dus. Dit was echter niet de eerste keer voor Regis Camus. In 2004 en in de periode van 2007 t/m 2012 wist hij deze titel ook reeds op zijn naam te schrijven. „Het eerste glas champagne van de dag is altijd het lekkerst. Het probleem is alleen dat ik dit meerdere keren per dag moet zeggen,” aldus Regis Camus.
Momenteel telt Piper Heidsieck vijf verschillende champagnes in haar assortiment. De Cuvée Brut is het ‘instapmodel’. Of, om het in modetermen uit te drukken de ‘prêt a porter’. Vervolgens de Cuvée Sublime, de Rosé Sauvage, de 2006 Vintage Brut om te eindigen met de ‘haut couture’, ofwel de Rare Millésime 2002. In de Benelux horen de Piper Heidsieck champagnes bij de top 3 verkochte champagnemerken.