Home > Living > Eefjes living > Donkere tijden

Donkere tijden

De muren van mijn woonkamer zijn al tien jaar strong white van Farrow & Ball. Een topkleur, een aanrader, en dus moeilijk om afscheid van te nemen. Maar nu is het tijd voor donker.

Oké, ik zal eerlijk zijn. Na een tiental jaar niet zo héél voorzichtig zijn met nageltjes inslaan en verwijderen, schilderijen ophangen en verplaatsen en gewoonweg verkeerd boren en dus al veel te lang tegen lelijke boorgaten in de muur aankijken, is het ‘leuke idee’ dat ik ga verven eigenlijk gewoon bittere noodzaak. We maken van de nood en deugd, en gaan voor donker.

Klinkt makkelijk, voor een gemiddelde klusser. Maar niet voor mij. Er komt een keuze- en twijfelproces bij kijken, want: welk donker (blauw, antraciet of groen) wordt het? Is het niet té donker? Kan ik niet beter bij één muur beginnen? Zo ja: welke dan? Maar ook: kan ik zelf wel verven, moet ik hier iemand voor inhuren (nee, want ik wil niet twee jaar wachten) en als we dit gaan doen: hoe dan? Ik zocht het uit, en deel graag mijn opgedane kennis.

1. Begin toch maar met één muur

Ik kan uren wegdromen bij plaatjes van volledig, maar dan ook volledig, donkere kamers: petrolkleurige muren, radiatoren, kozijnen en plafonds: ik hou ervan. Maar zelf? Zelf durf ik niet. Ik begin dus met één muur. Gelukkig wordt dat ook vaak aangeraden. Enerzijds om te wennen aan de kleur, anderzijds om het werk te verdelen. En vooruit, omdat één muur terug schilderen naar wit een stuk minder werk is dan de hele kamer. Een kleur kan immers in de praktijk heel anders uitpakken dan het staaltje in de bouwmarkt deed beloven.

2. Kies de juiste muur

Er wordt veel geschreven over welke muur je het beste donker kan maken in een ruimte – korte muren, muren met weinig licht, muren met veel licht, halve muren, de televisiemuur, muren die de hoek omgaan – het internet weet er alles van. Om erachter te komen wat een specifieke donkere muur met de rest van de ruimte doet, is er uiteindelijk maar een oplossing: door het te zíen. Mijn afdronk is dus simpel: kies de muur waarvan je wilt dat het de aandacht trekt, want dat doet het, en gá voor die muur.

3. Verven kun je zelf

Er zijn veel klusjes die je beter kunt uitbesteden in huis -begin vooral níet zelf aan ‘elektrakwesties’-, maar verven is relatief eenvoudig. Natuurlijk is er een aantal basisregels die je weer even opnieuw moet inzien. Ook moet je goed gereedschap gebruiken, niet bezuinigen op verfkwaliteit en vooral niet vergeten meubels en kozijnen af te plakken. Maar verder kom je met een paar grote rollers, een goede partner-in-crime en een fijne playlist al een heel eind. Om met de woorden van de legendarische Bob Ross te spreken: ‘Every day is a good day when you paint!’

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.