Home > Auto's > Maastricht Bereikbaar

Maastricht Bereikbaar

Maastricht Bereikbaar:

“Met hulp werkgever nog meer auto’s uit spits” 

 

Ruim tweeduizend auto’s wist Maastricht Bereikbaar al dagelijks uit de spits te halen.  Willen we de provinciehoofdstad komende jaren ook toegankelijk houden, dan moet dat aantal zeker verdubbelen.  Samenwerking met kleine en grote werkgevers zoals MUMC + is daarbij onmisbaar. “Met zoete en zure maatregelen geven we mensen dat extra zetje om de fiets te pakken.” 

Elke dag, weer of geen weer, fietst Katya Ivanova vanaf de Maastrichtse wijk St. Pieter naar haar gemeentelijk kantoor in de binnenstad.  Niet bepaald een helse afstand.  Toch moest de programmanager van Maastricht Bereikbaar jaren terug een behoorlijke drempel nemen om per tweewieler naar het werk te gaan. “Ik kom uit Moskou, daar fietst niemand!  Al lerende, heb ik heel wat klappen gemaakt.  Ik ben het levende bewijs dat je ingesleten gedrag kunt veranderen, als je maar wilt.”

Maar het is niet voor iedereen even gemakkelijk.  Het lijkt veel mensen toch nog steeds een hoop gedoe:  de auto één of meerderde werkdagen te verruilen voor de fiets, e-bike, trein of bus.  Zelfs als ze maar enkele kilometers hoeven te overbruggen, of openbaar vervoer sneller en goedkoper is.  Ivanova lacht: “Het kan een hele omslag zijn. Zeker voor de groep die de auto liefst tot in de garderobe parkeren.  Maastricht Bereikbaar maakt forenzen ervan bewust dat anders reizen een hele goede optie kan zijn.  En dat je ook door slimmer werken de auto op drukke momenten kunt laten staan.”

Rond de werkzaamheden aan de A2 groeide Maastricht Bereikbaar uit tot een begrip in en rond de stad.  Sinds 2012 maakt het project deel uit van het rijksprogramma Beter Benutten.  Ivanova:  “Onze uitdaging is om de stad en regio goed bereikbaar te houden.  Dat doen we door forenzen, bezoekers, bestel- en goederenverkeer alternatieven te bieden en daardoor zoveel mogelijk auto’s uit de spits te halen.  Denk aan het inzetten van  e-bikes, slimmer werken of gratis uitproberen van openbaar vervoer.  Dat werkt.  Op belangrijke routes rijden elke werkdag tweeduizend auto’s minder; enkele duizenden mensen zijn anders gaan reizen.”

Een mooi resultaat, vindt Ivanova, maar niet genoeg om nu achterover te gaan leunen. Beter Benutten wordt komende twee jaar vervolgd om de verkeersdoorstroming in Maastricht en knelpunten rond  Sittard-Geleen en Heerlen verder te verbeteren.  “De uitdaging blijft groot, naast het A2-project staan werkzaamheden aan de  Noorderbrug en in het stationsgebied op stapel.”

Het streven voor 2017 is om in totaal vierduizend auto’s per dag uit de spits te halen.  “De samenwerking met grote werkgevers en het midden- en kleinbedrijf is daarbij onmisbaar”, benadrukt Ivanova.  “Zij creëren de randvoorwaarden waardoor werknemers anders kunnen reizen of werken. Wij bieden werkgevers pilots aan rond thuiswerken en alternatief vervoer.  Daarmee kunnen ze uiting geven aan modern bedrijfsbeleid geënt op duurzaamheid, vitale werknemers en een aantrekkelijk werkgeverschap. ”

Zesentwintig werkgevers sloten al bij het project aan waaronder Vodafone en MUMC+.  Als nieuw  CEO-lid van Maastricht Bereikbaar treedt Denis Florack, directeur Facilitair Bedrijf  van UMC+  op als belangenbehartiger van Limburgs werkgevers.

“Wij vroegen Maastricht Bereikbaar mee te denken over ons splinternieuw  mobiliteitsplan.  MUMC+ bouwt komende jaren aan de Maastricht Health Campus; een aantrekkelijk terrein met vijvers waar het goed toeven is.  Daarvoor zullen 450 parkeerplekken wijken en moeten we evenveel medewerkers verleiden om anders te gaan reizen.”

Maastricht Bereikbaar en MUMC+ bedachten, zoals Florack het noemt,  ‘een uitgewogen mandje zoete en zure maatregelen’.  “Medewerkers krijgen elke keer dat ze met de fiets of e-bike komen een beloning;  tegelijkertijd wordt parkeren duurder naarmate je dichter bij het werk woont.  Om een idee te geven: tweehonderd medewerkers die binnen een straal van twee kilometer wonen, komen nu nog met de auto.  Deze groep geven we een zetje in de rug door straks 3,50  euro per dag parkeergeld te rekenen.”

Heel belangrijk, vindt Florack,  is dat de ondernemersraad unaniem positief staat tegenover het mobiliteitsbeleid.  “En zeker niet alleen vanuit praktische noodzaak.  Maastricht UMC+ voelt de verantwoordelijkheid om de gezondheid en levenskwaliteit van mensen hier in de regio te verbeteren.  Meer bewegen en werken aan een betere luchtkwaliteit horen daarbij.  Door zelf de auto te laten staan, geven onze medewerkers het goede voorbeeld.”

Verbeter de wereld; begin bij jezelf. Binnen het mkb valt in dat opzicht nog een hele wereld te winnen, denkt Ivanova. “En dus gaan we pilots met gratis openbaar vervoer en e-bikes nu  ook aan kleinere bedrijven aanbieden.  De pendelbus en trein in combinatie met P+R Noord is er echt niet alleen voor bezoekers.  Ondernemers uit de binnenstad kunnen het zichzelf én hun personeel een stuk gemakkelijk maken.”

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.