Home > Kunst en Cultuur > Stemfestival Vocallis pakt van 22 oktober tot en met 7 november uit met een groots programma

Stemfestival Vocallis pakt van 22 oktober tot en met 7 november uit met een groots programma

De organisatoren van Stemfestival Vocallis, dat vrijdag 22 oktober begint en dit jaar voor de tiende keer gehouden wordt, zijn uiterst tevreden over de grote belangstelling die er ook dit keer weer blijkt te bestaan voor het festival. De kaartverkoop voor de vijftig concerten op tientallen locaties in Zuid-Limburg – met enkele uitstapjes naar Belgisch Limburg en Duitsland – loopt geweldig, zo laten ze weten. ,,De musici zijn er klaar voor, de locaties worden in gereedheid gebracht en de kaartverkoop loopt als een trein, kortom: we hebben er veel zin in!”

Stemfestival Vocallis pakt van 22 oktober tot en met 7 november uit met een groots programma. Het thema dit jaar is ‘liefde’. Er worden grote spotlights gezet op de componisten Čiurlionis, Zemlinsky, Diepenbrock en de Limburgse troubadour Harry Bordon, die honderd jaar geleden werd geboren.

Het eerste weekend staat in het teken van de vooraanstaande Litouwse schilder-componist Mikalojus Konstantina Čiurlionis, voor wie een hoofdrol in het programma is weggelegd. ,,In Nederland kent vrijwel niemand hem, maar in zijn eigen land is hij een nationale held”, aldus artistiek directeur Geluk. ,,Toen ik zijn werk voor het eerst zag, werd ik terstond geraakt.”

Mikalojus Konstantina Čiurlionis werd in 1875 geboren in een Litouws boerengezin. Ondanks zijn eenvoudige afkomst ontpopte hij zich al snel als een artistiek wonderkind dat zowel kon schilderen als muziek componeren. Op jonge leeftijd werd hij getroffen door een mysterieuze geestesziekte, die hem de rest van zijn leven zou blijven kwellen. Tijdens zijn korte leven maakte Čiurlionis meer dan driehonderd schilderijen en muzikale composities. Zijn vrouw, de journaliste en politiek activiste, Sofija Kymantaitė, was zijn steun en toeverlaat gedurende zijn korte en tragische leven.

Zoals de naam al doet vermoeden staat tijdens Stemfestival Vocallis de stem centraal, maar dan wel in de breedste zin van het woord: er wordt gezongen, maar er zijn ook verhalen, gedichten en cabaretvoorstellingen. Het muziekprogramma is hoofdzakelijk klassiek van aard. Maar ook singer-songwriters en jazz-musici maken hun opwachting.

Openingsweekend

Het programma opent op vrijdag 22 oktober in het Asta Theater in Beek met een vertelconcert met Rokas Zubovas (achterkleinzoon van Čiurlionis) en diens vrouw Sonata Deveikyté-Zuboviené. Aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 23 oktober is in Lumière Cinema Maastricht een speelfilm te zien over de liefdesrelatie tussen de Litouwse componist/schilder Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911) en zijn vrouw, de politieke activiste Sofija Kymantaitė.. De film, getiteld: Letters to Sofija begint om 13.00 uur.

Diezelfde middag om 16.00 uur is in de Museumkerk Oud-Rekem het concert Totus Tuus Moederliefde te beluisteren, van Vocaal Ensemble Lingua e Musica, met muziek van onder anderen Čiurlionis.

’s Avonds om 20.00 uur vindt in het Asta Theater in Beek het vertelconcert Inferno d’Amore plaats, met Daphne Ramakers (sopraan), Pascal Pittie (tenor), Enrico Delamboye (piano) en Sybrand van der Werf (regisseur). Zij brengen onder andere muziek van Čiurlionis ten gehore.

Zondag 24 oktober staan er drie kleinschalige Čiurlionis-vents op het programma. Om 11.00 uur is er in Kasteel Puth, Voerendaal concert (The Big Chariot) met Peter Gijsbertsen (tenor) en Stefan Gerritsen (gitaar).

Om 14.30 uur vindt Parkstad Limburg Theaters Kerkrade een concert plaats met de Koninklijke Harmonie van Thorn, onder leiding van dirigent dirigent Jan Cober. Lucie van Ree (mezzosopraan) en Janine Kitzen (sopraan), zingen composities van Čiurlionis.

Het Čiurlionis-weekend van Stemfestival Vocallis wordt zondag 24 oktober om 19.30 uur afgesloten in het Ursulinenconvent Eijsden met het concert On Wenlock Edge, met Bernard Loonen (tenor en ‘wandelgids’), Maki Miyashita (piano), strijkkwartet en 4 koorzangers, met muziek van onder naderen Čiurlionis.

Festival Vocallis | 22 okt t/m 7 nov | festivalvocallis.nl

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.