Kunst en Cultuur

Rick de Leeuw meets B-Classic

, fotografie Richard Stard
Auteur: Jempi Welkenhuyzen

Stel je voor: ontbijten tussen de boomgaarden, bij de opkomende zon, op de muziektonen van deejay Goldfox. Op een geheime locatie ergens in Haspengouw luisteren naar Philip Glass en Arvo Pärt. Of: neerstrijken in de Russische salon van het Casino in Tongeren om er te luisteren naar strijkkwartetten en de piano van Frank Peeters met het Aquarius kamerkoor. Om op een later moment at te ronden in de oude meelfabriek van Kaai 16 in Hasselt, waar een bekende chef je smaakpapillen test aan de hand van vijf culinaire hoogstandjes, gelardeerd met evenzoveel muzikale intermezzo’s van harp, sax, accordeon , gitaar en zang.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de manier waarop B-Classic, het vroegere Basilica en het Festival van Vlaanderen, aan vernieuwing doet. Voeg daar nog de geestdriftige woordrijke presentatiestijl aan toe van Rick de Leeuw, en je krijgt een prachtig programma.

De Leeuw kwam via een omweg in Belgisch-Limburg terecht. Samen met zijn vriendin Maartje Elants woont de Nederlander in het dorpje Heks. En het bevalt hun uitstekend.

,,Je kunt  geen grotere omslag maken tussen de Kalverstraat in Amsterdam waar ik woonde en de Henestraat hier in Heks bij Heers“, vertelt de zanger-schrijver van de Tröckener Kecks over dit scharniermoment . ,,Ik had enige tijd terug nood aan de herinrichting van mijn leven. Een reset van de harde schijf. En dat kon hier. Heel verfrissend.”

De Leeuw vindt Haspengouw een aangename regio om te wonen. ,,De mensen staan nog voor de waarden die er toe doen. Het leven kent hier een ander ritme.” En dus wil Rick tien dagen met B-Classic een omgeving scheppen  waarin zowel het publiek als de muzikanten zich thuis voelen.

,,B-Classic is een festival van vrienden, voor vrienden en door vrienden. Ik hou van klassieke muziek, maar ik ben geen kenner. Daarom ben ik fan van het dit concept. De organisatie haalt de klassieke muziek weg uit het concertgebouw en plaatst ze in een andere, minder stijve omgeving. Heb je al eens van ballet en symfonische dans geproefd in een basiliek? Dat kan in Tongeren!.  Kortom, klassiek wordt als het ware letterlijk in de levendige wereld gezet. Het publiek komt dan ook niet louter en alleen voor de muzikale omgeving, maar voor het totale plaatje. Beleving!”

De muzikanten krijgen te maken met een minder vertrouwd repertoire, waaruit ze een concert destilleren”, legt De Leeuw uit. Dat zorgt voor een andere intensiteit, het maakt het optreden levendiger. Vaak creëren ze nog tijdens het moment zelf, waardoor de activiteit uitgroeit tot een uniek en éénmalig evenement. Dit soort optredens leunt dichter aan bij mij en mijn muziek. Het past bij hoe ik mijn leven hier in Haspengouw (be)leef.”

Ook Maartje krijgt een plaats binnen het programma. Ze studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveldacademie en ontwikkelde zich als schilder. Voor B-Classic maakte ze zeven schilderijen in haar atelier. Het proces werd van  het prille begin tot het einde gefilmd: de opzet, laag over laag, groeien de doeken. Ze worden geprojecteerd tijdens een concert met werk van Sviridov, Sjostakovitsj en Moessorgski. Want het thema van het B-Classic festival draait dit jaar rond ‘Rusland’.

Naast de presentatie van het festival is de Leeuw ook koprijder in ‘Velo 3840′. Dat is een muzikale fietstocht door de bloesemboomgaarden bij Borgloon.  Een begrip binnen B-Classic intussen. Tijdens een fietstocht van ongeveer 30 kilometer wordt in drie kerkdorpen halt gehouden. Er vindt een ouderwets dorpsfeest plaats, met biertafels en eetstanden. In elke kerkje is een concert te beluisteren en aan het einde van de dag treedt het Aquarius-kamerkoor op in de Loonse hoofdkerk, terwijl buiten de botsauto’s de kermis in gang schieten. Schrik voor stramme spieren of slappe benen? Geen nood, want er zijn masseurs ter plaatse, net als een bezemwagen met reservefietsen. Aan alles is gedacht.

Info: www.b-classic.be en www.velo3840.be

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws