Home > Kunst en Cultuur > Inspirerende muziek bij festival Musica Sacra Maastricht

Inspirerende muziek bij festival Musica Sacra Maastricht

Het jaarlijkse festival Musica Sacra Maastricht wordt dit weekend niet alleen in de Limburgse hoofdstad gehouden, maar ook in andere steden in de provincie en ook over de grens in Hasselt. Het programma omvat behalve muzikale optredens ook films, lezingen, exposities en zo meer.

Dat je het woord ‘sacra’ niet al te letterlijk moet nemen als zijnde ‘heilig’, bleek onder meer bij het concert van Música Temprana in de Onze Vrouwe Basiliek in Maastricht, waar geen vrije plek meer te krijgen was. De term ‘spiritueel’ past wellicht meer bij het genre dat gespeeld wordt.

De fantastische Latijns-Amerikaanse muziek onder leiding van de Argentijn Adrián Rodriguez Van Der Spoel was inderdaad meer spiritueel en bij tijd en wijle heel feestelijk en af en toe zelfs swingend. Daardoor veranderde dit gebedshuis in een bijzonder sfeervolle concertzaal met een uitstekende akoestiek.

De ritmische klanken van gezang, begeleid door voornamelijk piano, akoestisch gitaar, trom en bij de toegift ook een accordeon, zorgden voor een bewogen stemming met een bijzonder toegewijd publiek. Dat is wat zo’n festival zo bijzonder maakt, je komt in een heel andere sfeer terecht dan je gewend bent.

Musica Sacra Maastricht duurt nog het hele weekend en voor diverse concerten en andere onderdelen zijn nog kaarten verkrijgbaar via musicasacramaastricht.nl

Overigens is het fenomeen ‘Musica Sacra’ niet exclusief een Maastrichtse aangelegenheid. Er zijn meer plekken in de wereld waar een muziekfestival onder die naam gehouden wordt. Dit weekend toevallig ook in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Daar ligt wel een link met Maastricht, want een van de hoogtepunten van het programma daar is een solo-recital van harpiste Anneleen Lenaerts, niet alleen bekend vanwege haar prominente rol in de Wiener Philharmoniker, maar ook als docente aan het Conservatorium Maastricht. Waarmee de cirkel in die zin rond is.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!