Wijnen

Drie generaties druivenpluk op de Apostelhoeve

tekst Maarten van Laarhoven
, fotografie Joris Vroemen

Routineus positioneert wijnbouwer in ruste Hugo Hulst zijn trekker met aanhanger achter de New Holland Braud 9060L. De gigantische wijnoogstmachine, waarmee op de Apostelhoeve sinds zes jaar de drui-ven worden geplukt, heeft – met zoon Mathieu Hulst achter de knoppen – zojuist een paar kaarsrechte baantjes getrokken door een perceel met müller-thurgau. De vroegrijpende druif is op Nederlands oudste commercieel gerun-de wijnbedrijf – anno 1970 – traditioneel het eerste druivenras dat aan de beurt is. Voor de 81-jarige Hugo Hulst is jaargang 2020 alweer de 47ste oogst. In 1973 plukte de nog altijd kwieke Hugo de eerste druiven van de stokken, daarbij meewarig bekeken door menig colle-ga in de buurt, die zich bezorgd afvroeg of de fruitbouwer niet ergens een steekje los had zitten. Want, haha, wijn uit Nederland? Hoe zuur wilde je het hebben!

Francois Mitterrand

De Apostelhoeve ligt er op deze vierde zondag van september zoals altijd prachtig bij. Een laagstaande zon dompelt − op een uur waarop zeker driekwart van de Maastrichtenaren nog op één oor ligt − on-der in een mysterieuze gloed. Het spectaculaire uitzicht, met aan de ene kant onder andere de skyline van de Limburgse hoofdstad en aan de andere onder meer Château Neercanne, heeft de afgelopen halve eeuw geen seconde verveeld. Het kan niet anders of het is deze schit-terende aanblik geweest die wijlen president François Mitterrand, staande op het bordes van Neercanne, tot een opgetogen exclamatie bracht: ‘Monsieur, c’est la France ici!’ Over de kwaliteit van de oogst is ook dit jaar weer geen klagen, vertelt Mathieu Hulst, die alweer vele jaren geleden het stokje van zijn vader overnam. „Als ik mijn collega’s goed beluister, is eigenlijk iedereen dik tevreden. We hebben dit jaar bijna geen regen gehad, geen botrytis en geen valse meeldauw. Natuurlijk was er een aantal extreem hete da-gen, met zelfs temperaturen van boven de 40 graden, maar daardoor is hier in Limburg nauwelijks brandschade ontstaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ahr in Duitsland, waar als gevolg van de hitte hele oogsten verloren zijn gegaan.”

Blaken van gezondheid

Het mostgewicht ligt volgens Hulst wat lager dan vorig jaar, toen het suikergehalte in de druiven voor Nederlandse begrippen ongekend hoog lag en een aantal wijnen uiteindelijk zelfs alcoholpercentages liet zien van meer dan 14 procent. „Dit jaar zijn de waarden weer in overeenstemming met andere jaren, wat de frisheid van de wijn ten goede komt. De druiven blaken van gezondheid. Ik hoef dit jaar vrijwel geen trosje weg te gooien.” Nederlands oudste wijnbedrijf ziet volgend jaar Abraham en is klaar voor een aantal nieuwe ontwikkelingen. Mede met het oog op het recente toetreden van Mathieu’s zonen Robin en Gilbert die zich voorbereiden om het werk van hun vader over te nemen, wordt het areaal volgend jaar uitgebreid met 2,5 hectare, waarna de Apostelhoeve 14 hectare omvat. De klimaatverandering vraagt om blijvende alertheid. „Op dit moment is het in Zuid-Limburg gemiddeld net zo warm als in de Bourgogne begin jaren ’80. Het betekent dat we zullen moeten nadenken over de aanplant van rassen die tot voor kort niemand in deze omgeving een kans had gegeven. We hebben al een proefveldje viognier. Wie weet komt hier nog eens een prachtige Condrieu-achtige wijn vandaan.”

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Wijnen

,

Apostelhoeve, Limburgse Wijnclub

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws