Home > Travel > Liens Travel > Route du vin d’Alsace: 5 geboden

Route du vin d’Alsace: 5 geboden

Auteur: Lien Verwimp

La douce France… na het WK zijn ‘les Bleus’ niet onze beste vrienden, maar Frankrijk is wel elk jaar met stip het favoriete vakantieland van de Belgen en de Nederlanders. Niet zo gek, want wie wordt er nu niet blij van fantastische landschappen, charmante dorpjes en uitmuntende wijn? Dat laatste overhaalde me om een last-minute tripje van drie dagen richting Elzas te ondernemen. De pittoreske beelden hieronder spreken voor zich, maar laat ook m’n vijf geboden je inspireren om dit prachtig stukje Frankrijk boven de alomgekende Champagnestreek te plaatsen.

1. U zult crémant drinken
Champagne? Wie heeft het nog over champagne? Vanaf het moment dat je de Elzas binnenrijdt, wordt er enkel nog crémant geschonken. Leuk is om in elk dorpje in de streek een glaasje te drinken van een ander wijnhuis. Aan het huis dat je dan echt bevalt, kun je onderweg een bezoek brengen om een voorraadje in te slaan. Mijn favoriet? Bruno Sorg (http://www.domaine-bruno-sorg.com/)  in Eguisheim. Op Bruno’s binnenkoer krijg je naast een paar heerlijke glaasjes ook authentieke verhalen over de streek geserveerd. Santé!

2. U zult uw eigen worst braden
Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als er niet ook ergens een saucisse aan te pas komt. Ga naar het mooiste dorpje van de Elzas, Riquewihr, en op een weiland naast de hoofdstraat hebben de lokale slager, bakker en brouwer er een kraampje met daarin hun delicatessen uitgestald. Hier kun je je vlees kopen en het dan op de barbecue langs het kraampje zelf klaarmaken. Bourgondisch genieten op z’n best! Naast het goede leven in Riquewihr loont vooral Hunawihr en Colmar de moeite om eens rond te wandelen.

 

3. U zult zich een berggeit wanen
Een ander voordeel ten opzichte van de champagnestreek: de Elzas ligt vlak langs de Vogezen. En wie Vogezen zegt, zegt wandelen! Wij trokken naar Hohneck in La Bresse, waar de wandeling van à peu près deux heures et demi’ toch iets langer bleek te zijn ;-). Ach, we hebben er achteraf met de uitbaatster van de lokale Berghütte eens goed om gelachen. Wandelen in les Vosges betekent zwaar klimmen, maar met prachtige panorama’s op de top is de beloning er niet minder om!

 

4. U zult uw dieet verloochenen
Du pain, du vin, du Boursin! Die populaire kaas vind je ook in de Elzas, maar de streek heeft nog veel meer lekkere soortgenoten te bieden. Bestel tijdens een van je lunch- of dinerstops zeker een kaasplank en vraag naar een stukje Munsterkaas. Nog meer honger? Dan doet de heerlijke tarte flambée (veredelde pizza uit de streek) het ‘m ook!

5. U zult zich rijkelijk door druiven omgeven
Wandelen in de Vogezen hebben we al gehad, maar heb je ook al eens recht doorheen wijnranken gelopen? De dorpjes Riquewihr, Hunawihr en Ribeauvillé liggen te midden verschillende wijndomeinen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Goed gezien dus, om er ook wandelingen doorheen te laten lopen! Ga vooraf even bij de toeristische dienst in het dorp langs voor een route op jouw maat.

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.