Succesvolle eerste Museumnacht Maastricht

Fotoreportage

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 18 april 2016


Gefrituurde en pittig gekruide krekels op een stokje, kleinschalige operavoorstellingen tussen opgezette dieren, spectaculaire dansvoorstellingen, optredens van tientallen artiesten en niet te vergeten: een avondlijke openstelling van de collecties van alle musea in de stad. De eerste Museumnacht in Maastricht, waarbij bezoekers op vertoon van één ticket toegang kregen tot tien verschillende locaties (waarbij ook de hop-on-hop-off bus was inbegrepen) is een succes geworden. Vanaf acht uur stond voor het Museum aan het Vrijthof een lange rij met wachtenden en ook op andere plekken, waaronder het Natuur Historisch Museum, was het aardig druk.  

De officiële opening vond om 20 uur plaats in boekhandel Dominicanen, waar de bezoekers in het schemerdonker konden genieten van een dans-act. Op in totaal tien plekken in de stad (waaronder ook Marres, Bureau Europa, ‘de Van Eyk’, het Bonnefantenmuseum en het kleinschalige Drukkunstmuseum in de Jodenstraat) konden kunstliefhebbers zich laven aan het werk van 110 kunstenaars, bovenop de normale collecties.  De stromende regen waarvoor – ondanks de mooie vooruitzichten - aan het begin van de avond even werd gevreesd, bleef uit. Alsof de weergoden met een eigen kleurrijk kunstwerk een bijdrage wensten te leveren aan de eerste Museumnacht, werd het centrum van de stad tegen halfacht zelfs omspannen door een prachtige regenboog.    

De avond (‘nacht’) eindige officieel om twaalf uur, maar kreeg een feestelijk vervolg in café Ipanema, waar tot omstreeks 3 uur de (ruimschoots van tevoren uitverkochte) afterparty werd gehouden.

Foto’s Luc Hommes

Lees ook