Home > Kunst en Cultuur > Strijdtoneel Limburg: historische bakens in het landschap

Strijdtoneel Limburg: historische bakens in het landschap

In Limburg is meer gevochten dan je zou denken. Daarom hebben de Belgisch-Limburgse gedeputeerde van Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens en eregouverneur Herman Reynders Strijdtoneel Limburg gelanceerd, een boek over de militaire geschiedenis van de provincie. De ondertitel luidt: Van schermutseling tot wereldoorlog.

Het boek is geschreven door rijksarchivaris van Limburg Rombout Nijssen en zanger, auteur en presentator Rick de Leeuw. Deze laatste schetst het beeld achter de mens in de oorlog. Nijssen houdt het bij de feiten.

Het boek is bewust opgebouwd als een route door de provincie. Daarbij is gekeken naar de geografische ligging en de onderwerpen zijn verspreid over de tijd. Alle locaties liggen op of in de buurt van het ‘fietsroutenetwerk’. De lezer komt zo, eventueel in combinatie met een bezoek aan de locatie, meer te weten over de Slag bij Houthalen (1831), waar de Nederlanders proberen  België te heroveren.

Ooit gehoord van de oversteek van de Maas bij Stokkem waar Willem van Oranje langs de hertog van Alva sluipt? Of de waterburcht van Pietersheim in Lanaken als  ideaal hoofdkwartier voor de Spanjaarden om Maastricht te belegeren? Het zijn slechts enkele voorbeelden uit de twintig onderwerpen en locaties in het boek.

Strijdtoneel Limburg is te koop bij het Provinciaal Centrum voor Cultureel erfgoed, bij Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en de betere boekhandel. Kostprijs 29 euro.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu