Kunst en Cultuur

Culturele highlights juli 2023

tekst Kris Németh

Volle bak deze keer…Hoe je de vakantie ook viert er is altijd wel een festival of tentoonstelling om deze lekker lange zomer nog onvergetelijker te maken.

Naphta Tribes, fototentoonstelling Fab Rideti | Galerie PontArte Maastricht

De foto’s van deze gelauwerde kunstenares zitten vol humor, maar tonen aan de andere kant de leegte van consumptie, het gebruik van plastic en de ecologische schade die we aanrichten aan de planeet. Fab Rideti ensceneert haar foto’s door denkbeeldige personages te creëren die ze op haar eigen manier verkleedt om haar verhaal beter te vertellen.

Tot en met 31 juli | pontarte.com

Bureau Europa Zomert, drie expo’s| Bureau Europa Maastricht

Maar liefst drie tentoonstellingen zijn de hele zomer te zien bij Bureau Europa, centrum voor architectuur, stedenbouwkunde en vormgeving in het Sphinxkwartier in Maastricht.
Material Landscapes. Architectenbureau Werkstatt maakt een bouwplaats waar studenten en collega’s de toekomst van biobased bouwmaterialen kunnen onderzoeken.

Peutz be/tekenen. Masterstudenten van de Academy of Architecture Maastricht hebben bouwdetails van architect Frits Peutz (bekend van het Glaspaleis in Heerlen) nagetekend als methodiek van het ontwerpen.

Residue of the Liminal Space. Kunstenaar Taqwa Ali toont keramisch werk dat de traditie van haar geboorteland Soedan verbindt met haar immigratiegeschiedenis in Nederland.

Tot en met 31 augustus | bureau-europa.nl

Wires Crossed, Ed Templeton | Bonnefanten Maastricht

Ed Templeton toont in Wires Crossed met foto’s, tekeningen en teksten de Amerikaanse subcultuur van het skateboarden van 1995 tot 2012. Templeton is fotograaf, kunstenaar en een van de meest invloedrijke skateboarders aller tijden.

Tot en met 17 september | bonnefanten.nl

Kunstweekend | Kasteeltuinen Arcen

Tientallen kunstenaars stellen hun werk tentoon in dit prachtige bloemen- en plantenpark in Noord-Limburg. Daarbij geven ze ‘een kijkje in de keuken’. Je ziet de beeldhouwers, schilders, edelsmeden aan het werk.

In de Water- en Beeldentuin is een belevingskunstwerk van mist, soundscape en geur te zien, maar ook een expositie waarin kunstenaars, die een relatie hebben met het park, werk tentoonstellen.

22 en 23 juli | kasteeltuinen.nl

Kroningsfeesten Tongeren | processies en avondspelen | uitgebreid cultureel randprogramma

Al sinds 1890 wordt het gekroonde middeleeuwse Mariabeeld uit de basiliek van Tongeren een keer in de zeven jaar in processie door de stad gedragen. De Kroningsfeesten, een kleurrijk schouwspel waarin de belangrijkste scenes uit het leven van Maria verbeeld worden, zijn in die jaren uitgegroeid tot een grootschalig evenement waar maar liefst tien procent van de inwoners aan meedoet. Het podium op de Grote Markt voor de OLV-Basiliek is sfeervol verlicht en projecties en muziek ondersteunen het theatrale effect in de 1,5 uur durende voorstelling. Met de Kroningsfeesten is Tongeren ook op haar mooist. Overal hangen kleurrijke vlaggen en er is een uitgebreid randprogramma met muziek, theater en toeristische attracties.”

Processies en avondspelen 2, 4, 7 en 9 juli | kroningsfeesten.be

Het was Zondag in het Zuiden, openluchtmusical Toneelgroep Maastricht | Openluchttheater De Doolhof Tegelen

Terwijl de cast in de tweede week van juni bij elkaar komt en begint met repeteren bij Toneelgroep Maastricht, wordt bekendgemaakt dat de looptijd van de musical met twee weken is verlengd. De belangstelling voor de spektakelvoorstelling over de Maasoverstroming in 1993 is dan ook vanaf de persconferentie groot. Logisch: de muziek komt van de populaire Noord-Limburgse band Rowwen Hèze en met namen als Renée van Wegberg, SuzanSeegers en Buddy Vedder kun je spreken van een indrukwekkende cast. Aan de voorstelling (i.s.m. De Maaspoort in Venlo) heeft een special effects-specialist meegewerkt die het publiek de zondvloed laat meebeleven.

19 juli tot en met 2 september | hetwaszondaginhetzuiden.nl

Frans Lemeer, kunsttentoonstelling | Museum Valkenburg

De Meerssense kunstenaar Frans Lemeer wordt geïnspireerd door het idee van een vluchtige samenleving, van verwarde mensen, politieke fouten, wantrouwen, chaos en een onzekere toekomst, in combinatie met een luchtige zweem en aangevuld met zijn eigen hersenspinsels.

11 juni tot en met 20 augustus | museumvalkenburg.nl

Gluckauf, Bertien van Manen | SCHUNCK Glaspaleis, Heerlen

De tentoonstelling ‘Gluckauf’ laat een selectie foto’s zien uit het oeuvre van internationaal gewaardeerd fotografe Bertien van Manen, die opgroeide in Heerlen.

In Gluckauf staat een terugkerend onderwerp in Van Manens werk centraal, dat zich tot ongeveer tot het einde van de jaren ‘90 heeft ontwikkeld: het leven in mijnwerkersgemeenschappen.

Typerend voor Bertien van Manen, die voornamelijk mensen fotografeert in alledaagse situaties, in gebieden over de hele wereld waar politieke en sociaal-maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, is dat zij erin slaagt dicht bij haar onderwerp te komen. Het draait in haar foto’s niet om historische gebeurtenissen, maar om de langdurige ontmoeting.

Tot en met 3 september | schunck.nl

Spark Birds & the Loneliness of Species, Internationale groepstentoonstelling | buitenplaats Kasteel Wijlre, Hedge House

Voor deze tentoonstelling lieten kunstenaars zich inspireren door vogels. Er zijn tijdens de expositie werken te zien die vogels portretteren, imiteren of zelfs faciliteren. Zo is er in de boomgaard bij het Hedge House bijvoorbeeld een sculptuur te zien die als vogelbadje fungeert.

Tot en met 3 december | kasteelwijlre.nl

De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas | Limburgs Museum Venlo

In juni 2023 is het 350 jaar geleden dat de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in dertien dagen tijd Maastricht veroverde. Het gonsde in heel Europa, want de stad gold destijds als een van de sterkste vestingen van het continent. In 1676 mislukte een poging van stadhouder Willem III van Oranje om de stad te heroveren voor de Nederlandse Republiek.

Wat dreef beide vorsten? Wat betekenden Maastricht en Limburg voor hen? En welke gevolgen hadden hun acties voor de mensen in deze regio? Deze vragen staan centraal in deze grootse tentoonstelling waarin bruiklenen van grote internationale musea te zien zijn.

Tot en met zondag 7 januari 2024 | limburgsmuseum.nl

BEELD/Schoon, Vrouwen aan het woord, tentoonstelling, Alden Biezen, Bilzen

Landgoed Alden Biesen werd bijna zes eeuwen lang bewoond door ridders. Deze zomer zijn de vrouwen er aan de macht!

Vrouwensculpturen uit de museumcollectie van Bonnefanten Maastricht gaan in de Landcommanderij de dialoog aan met werken van vrouwelijke woordkunstenaars en vertellers. Het resulteert in een buitengewone interactie tussen beeld en klank.

1 juli tot en met 27 augustus | alden-biesen.be

Plantiarchy, expo, Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur | Maastricht

De tentoonstelling is ontwikkeld door Sunflower Soup. Dit kunstenaarscollectief verbindt activisme met lichtvoetigheid door met fantasierijke omkeringen te werken.

Het huis van Marres is omgetoverd tot een wereld waarin planten het voor het zeggen hebben. De wereld wordt letterlijk op zijn kop gezet, door middel van een enorm bos dat ondersteboven door alle ruimtes van Marres groeit. De twee verdiepingen van het huis worden ingezet om het dubbelleven dat planten leiden (boven- en onderaards) te tonen.

4 juli tot en met 3 september | marres.org

Curatortour door Adagio Violente, solotentoonstelling Frans Franciscus, Museum W Weert

Tentoonstellingsmaker oftewel curator Haiko Sleumer verzorgt een speciale
rondleiding door de tentoonstelling Adagio Violente (t/m 29 oktober), waar werk is te zien van kunstenaar Frans Franciscus. Franciscus heeft een sterk ontwikkeld historisch bewustzijn en ontleent zijn thema’s aan de kunstgeschiedenis, mythologische en Bijbelse verhalen en de actualiteit. Hij
laat historische overleveringen in zijn schilderijen samensmelten met hedendaagse situaties.
Gratis deelname rondleiding bij ticketprijs inbegrepen en aanmelden kan via museumw@weert.nl t.a.v. curatortour.

16 juli, 13.00u | museumw.nl

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Sinds mei 2022 is via Chapeau te volgen wat er borrelt in het gerijpte brein van Kris Németh (1969).

Wat deze getogen Heerlenaar opstak op het gebied van actualiteit, (kunst- en cultuur-) geschiedenis en het goede leven in Limburg, deelde hij de afgelopen decennia met een breed publiek. Dat deed hij onder meer als journalist-presentator voor de regionale radio- en tv omroep L1. Voor Chapeau schrijft Kris nieuwe verhalen die verteld moeten worden en bekende verhalen die niet vergeten mogen worden. Ze gaan over schoonheid; over alles waar hij zelf enthousiast of stil van wordt. ‘Bijzondere-mensen-verhalen’ die zich afspelen in zijn geliefde euregio en opvallen door opmerkelijke feiten, verdieping, humor en relativering.

Kris Németh 's topic(s):

Gerelateerd nieuws