Home > Kunst en Cultuur > Schouwburg Sittard-Geleen vanaf deze week Toon Hermans Theater

Schouwburg Sittard-Geleen vanaf deze week Toon Hermans Theater

De schouwburg van Sittard-Geleen wordt vrijdag 17 december officieel omgedoopt tot Toon Hermans Theater. De bijzondere gebeurtenis vindt plaats op de geboortedag van Toon Hermans, die 105 jaar geleden – op 17 december 1916 – in Sittard het levenslicht zag.

Om iedereen in staat te stellen de feestelijkheden van een afstand bij te wonen, is een online programma samengesteld. Dat is die dag vanaf 20.00 uur te volgen via het Facebook- en YouTubekanaal van Toon Hermans Theater. Het publiek krijgt niet alleen fragmenten van shows en interviews van en met Toon Hermans te zien, maar wordt ook ook een inkijkje gegund in de herinrichting van het theater. Daarnaast brengen Lissa Meyvis en Benny Ludemann een muzikale ode aan Toon. Aansluitend wordt de One Man Show uit 1997 speciaal voor deze gelegenheid beschikbaar gesteld via YouTube, een cadeau van de Stichting Toon Hermans en het theater.

De op 22 april 2000 overleden Toon Hermans was destijds 80 jaar. Hij speelde deze One Man Show maar 88 keer. Voor het eerst wordt nu de complete laatste show vertoond, inclusief meer dan een uur nooit eerder vertoonde beelden.

Wethouder Andries Houtakkers (Cultuur) is blij met het feit dat Schouwburg De Domijnen voortaan verdergaat als Toon Hermans Theater. ,,Als gemeente zijn we erg blij dat we de naam van een van de belangrijkste cabaretiers van Nederland mogen verbinden aan het theater in ons eigen Sittard-Geleen, de geboorteplaats van Toon Hermans. Dat het nu daadwerkelijk zo ver is, is een lang gekoesterde wens van velen, inclusief mijzelf.”

Door de nieuwe naamgeving, maar ook door de programmering en de inrichting van het theater laat de gemeente Sittard zien hoe belangrijk Toon Hermans is de stad, aldus Houtakkers. ,,Mede dankzij het fantastische kunstwerk dat op de toneeltoren prijkt, krijgt Toon een prachtige ereplaats die hem toebehoort en krijgt de schouwburg de aandacht en de allure die daarmee gepaard gaan.”

Mikos Pieters, namens De Domijnen verantwoordelijk voor het theater, kijkt terug op een goede en constructieve samenwerking met de familie en stichting van Toon Hermans en de gemeente. ,,Met de nieuwe naam eren we de theaterlegende Toon Hermans en geven we de schouwburg van Sittard-Geleen een nieuwe toekomst.”

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu