Home > Kunst en Cultuur > La Bonbonnière Maastricht herleeft met nieuwe impulsen

La Bonbonnière Maastricht herleeft met nieuwe impulsen

La Bonbonnière, die voor sommige Maastrichtenaren nog als ‘oude schouwburg’ geldt, is een prachtig sfeervol gebouw in het hartje van de stad, om de hoek van het Onze Lieve Vrouweplein

Memorabele theatervoorstellingen en prachtige feesten werden hier door de jaren heen gegeven. Het werd tijd voor nieuw elan om de oude grandeur weer terug te brengen. Het oorspronkelijke gebouw dateert al van de zestiende eeuw toen de Jezuïeten zich in Maastricht vestigden en behoefte hadden aan een kerk. Later werd het gebouw omgeturnd tot intiem theater. Pas sinds eind 1996 wordt La Bonbonnière als horeca-exploitatie benut voor zakelijke evenementen, congressen, huwelijken, diners, recepties, personeelsfeesten en theatervoorstellingen. Op 1 maart 2016 is La Bonbonnière overgenomen door Maison van den Boer, dochter van de Koninklijke Van den Boer Groep (KVDBG). Zij is al decennialang actief in Maastricht en de Zuid-Limburgse regio.

Met name in MECC Maastricht, waar zij als hospitality- en cateringpartner sinds 1988 actief is met als grootste uitdaging de jaarlijkse internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF. Met de overname van zowel La Bonbonnière als ook de Maastricht Music Hall is Maison van den Boer in staat om deze mooie en internationale regio nog beter te kunnen bedienen. De overname past binnen de groeistrategie in de regio Zuid-Limburg. Noud van den Boer, DGA bij de KVDBG, geeft aan hoe de onderneming een kwaliteitsslag gaat maken in La Bonbonnière.

„We houden het gebouw intact en maken optimaal gebruik van de historische elementen. We hebben gekozen voor een geleidelijke maar wel duidelijk waarneembare verbetering, dus stapsgewijs. We zijn volop bezig met dat proces. Daarbij hoort een vernieuwing van de aankleding en uitstraling. En ook het sleutelen aan de culinaire formule van de brasserie. We doen dat volgens een meerjarenplan, waarin we telkens weer stappen vooruit zetten. Zo kan de exploitatie doorgaan en blijft het gebouw maximaal toegankelijk.”

Bij de overname was het voor Maison van den Boer ook van belang dat het gebouw in een goede staat verkeert. „Alleen het interieur was echt toe aan een flinke opknapbeurt. Daar zijn we mee begonnen. Maar tegelijkertijd ook met de formule. Zo is de kaart in de brasserie meer afgestemd op zowel trends van deze tijd, als gerechten die horen bij het traditionele Vlaams/Franse gevoel van de regio.

Ten behoeve van het theatergedeelte is de cultuurprogrammering opgevoerd zodat er meer te beleven valt. Mensen uit Maastricht komen graag naar La Bonbonnière. Het gebouw is dan ook van hen, niet van ons, zo zien we dat.” Dat Maison van den Boer gaat voor een langdurige samenwerking, blijkt onder meer uit het afgesloten huurcontract, waarin meteen een periode van maar liefst zestig jaar is vastgelegd. „In 2017 zal er al behoorlijk wat van de investeringen merkbaar zijn, we zullen dit gebouw weer helemaal tot leven brengen.”

Het is voor Maastricht een geliefde locatie met mogelijkheden voor evenementen van tien tot duizend genodigden, die beschikt over een nachtvergunning. De catering wordt verzorgd vanuit de eigen keuken, maar er kan desgewenst ook gebruik worden gemaakt van de cateraars Maison van den Boer en/of Oseven. Theater La Bonbonnière wordt gebruikt voor voorstellingen, muziekuitvoeringen, productpresentaties, recepties, feesten en voor bijeenkomsten in theateropstelling en dineropstelling.

De andere locatie die Maison van den Boer in Maastricht heeft overgenomen, de Maastricht Music Hall, leent zich voor bijvoorbeeld dance-events en concerten. Ook daar wordt een impuls gegeven aan de exploitatie, zowel vanuit La Bonbonnière als middels een gestart samenwerkingsverband met Complex bv, professionals in het organiseren van dance events. Er wordt tevens gewerkt aan een Vriendenclub van La Bonbonnière. „We doen er alles aan om de Maastrichtenaren weer meer bij dit historische gebouw betrokken te krijgen,” zegt Noud van den Boer. „Want we willen het samen doen. Samen programma’s opzetten, ideeën bedenken. Ook dat zien we als een vorm van gastvrijheid.

La Bonbonnière
Achter de Comedie 1 Maastricht.
043 – 3500 935
www.bonbonniere.nl

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.