Home > Kunst en Cultuur > Luik als Europese kersthoofdstad

Luik als Europese kersthoofdstad

Met recht mag Luik zich dé kerststad van België noemen. Het kerstfeest in al z’n vormen beheerst de hele stad aan de Maas en op alle activiteiten komen niet minder dan twee miljoen bezoekers af. Elk jaar worden de talloze attracties en faciliteiten verder uitgewerkt, zodat geen enkele editie dezelfde is. Bovendien krijgt de editie van dit jaar een extra impuls, want Luik is onlangs in de categorie middelgrote steden uitgeroepen dat dé Europese kersthoofdstad.

HET KERSTDORP OP PLACE ST. LAMBERT EN PLACE DU MARCHÉ
Al voor het 32e jaar wordt op deze locaties het fameuze kerstdorp opgebouwd, het grootste en oudste van België. En dat niet alleen, door de titel ‘Eurepese kersthoofdstad 2018’ (voor middelgrote steden) zijn de ambities verder vergroot. Wethouder van economische zaken Maggy Yerna vertaalt de opgetogenheid over de binnengehaalde prijs. „Onze kerstattracties trekken heel veel mensen uit België en de buurlanden. Dat is van groot belang voor de ondernemers in onze stad. Als gemeente blijven we investeren. Dit jaar hebben we 300.000 euro uitgetrokken voor nieuwe kerstverlichting. Zo ziet alles er nóg mooier uit.” Geïnspireerd door de lange traditie in de Duitse grenssteden vind je in Luik de ware kerstsfeer tot en met 30 december. Een kopie van de Duitse kerstmarkten is die
van Luik ook weer niet, want er worden heel wat eigen elementen aan toegevoegd. Zo laat kunstenaar Didier Casten in een expositie een aantal figuren zien, die helemaal passen in de kerstsfeer. Op de kerstmarkt vind je sfeervolle straatjes en steegjes, pleintjes met een eigen stadhuis, een kerk, een postkantoor, een sleepiste en vooral veel sfeer.

Er staan tweehonderd chalets met een keur aan kerstgeschenken, zoals juwelen, figuren voor in de kribbe, speelgoed, en andere zaken voor onder de kerstboom. Ook worden er Waalse en Franse ambachtelijke voorwerpen aangeboden, evenals kerstballen, slingers, kerstkribben, wenskaarten en zo verder. Plus natuurlijk allerlei lekkers. Van Glühwein en champagne tot chocolade en peperkoek. Bijzonder zijn ook de speciaal geblazen Waalse kerstballen, die met de hand beschilderd zijn. Het Luikse kerstdorp kent dit jaar een uitwisseling met Malta, en dat is te zien in tal van vormen, zoals een serie foto’s van Jim Sumkay. Een van de thema’s is de stad Valletta, dit jaar samen met Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Er is zelfs een heus skistation in het kerstdorp onder de naam Chatel, met het bijbehorende chalet-restaurant Au Pied des Pistes. En dan is er nog de actie Noël Ardent, waarbij de Luikenaren spullen voor minder bedeelden kunnen inleveren, om zo de kerstgedachte van solidariteit te onderstrepen.
Het kerstdorp is open van 11 tot 20 uur met nog een uitloop.
www.villagedenoel.be

DE KERSTSCHAATSBAAN
Voor de twintigste keer kan er op de Place de la Cathédrale volop geschaatst worden op een prachtige ijsbaan van 500 vierkante meter, die volledig overdekt is. Er kunnen maximum 250 personen tegelijk op de baan en er zijn maar liefst 350 paar schaatsen te huur in vele maten. Op 21 december en op 5 januari zijn hier bovendien live muziekconcerten. €7,50 voor twee uur (inclusief de huur van de schaatsen) en €4,50 voor schoolgroepen vanaf 10 personen (p.p.).
Openingsuren Van 10 tot 20 uur van zondag tot en met donderdag en van 10 tot 22 uur op vrijdag en zaterdag tot en met 6 januari.
www.lapatinoiredenoel.be

HET FESTIVAL VAN HET EUROPESE CIRCUS
Parc d’Avroy
Van 13 december tot en met 6 januari is het festival van het Europese circus te bezoeken in het Parc d’Avroy en dat al voor de 28e keer. Deze keer opgedragen aan het 250-jarig bestaan van het moderne circus. Dit keer staan de Romeinen centraal, inclusief gladiatoren die de arena bestormen. Een spectakel met mensen en dieren. De bezoekers kunnen genieten van de beste jongleurs, acrobaten en troubadours. Dat alles in het ‘Circus Maximus’, waar de Romeinse arena’s zullen herleven met veel internationale artiesten die zorgen voor een topbezetting. Een geweldige attractie voor jong en oud.
www.europeancircus.com

KERST IN DE KATHEDRALEN
In de kathedraal St. Paul wordt de reis van de Drie Koningen op artistieke wijze uitgebeeld. Het opgevoerde spektakelstuk zal jong en oud bekoren, met veel theatrale en muzikale elementen. De voorstellingen zijn van 26 tot en met 30 december en op 1 en 2 januari. Kaarten kosten tussen 9 en 35 euro, al naar gelang de rang.
www.noeldescathedrales.be/tickets/
info@nocturnales.be

KERSTSHOPPEN IN LUIK
Wie op zoek is naar de meest originele kerstcadeaus zal in Luik altijd de goede keuze kunnen vinden. Met de vele smaakvolle winkels en rijk gesorteerde boutiques, en dat in een heel feestelijk verlicht stadscentrum. In de kerstperiode gaan de winkels extra open. Zoals op de zondagen 16 en 23 december, telkens van 11 tot 18 uur. Op de donderdagen is er in het historische hart van de stad telkens een koopavond tot 21 uur. In de zogeheten Carré is dat enkel op 6 december onder de titel Noël magique.
www.place2shop.liege.be

_____________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu