Kunst en Cultuur

Fondsenpodium IKPASBIJ ondersteunt cultuur

tekst Kris Németh
, fotografie Richard Stark

De Limburgse kunst en cultuur heeft voor elk wat wils te bieden. De één kiest voor een klinkend concert, de ander bezoekt graag een eeuwenoud monument. Voor sommigen is het nog zoeken naar wat bij hen past. Dat geldt ook voor het onder- steunen van kunst en cultuur, wat nodig blijft. Hiervoor heeft het Elisabeth Strouven Fonds het speciale fondsenpodium IKPASBIJ opgericht.

IKPASBIJ is een soort virtuele etalage: een platform waar vier regionale cultuurfondsen bijeen zijn gebracht. Het bestaat ruim een jaar onder de huidige naam. Dat was het moment waarop het Basilicafonds, dat gelden werft voor onderhoud van de Onze Lieve Vrouwebasiliek en de Sint Servaasbasiliek, erbij kwam. „Sindsdien werken we aan de bekendheid van Fondsenpodium IKPASBIJ”, zegt bestuurder Guido van den Broek. Om de relatie van het Elisabeth Strouven Fonds (ESF) met de vier partners te beschrijven gaat hij terug naar 2017. Toen zijn Het Bonnefantenmuseum Fonds en Het philharmonie zuidnederland Fonds opgericht. Het Gave Fonds, dat talenten in hun ontwikkeling ondersteunt, haakte begin dit jaar aan. Vanwege bewezen kennis en kunde op het gebied van beleggen beheert het ESF, een privaat vermogensfonds uit Maastricht, de gelden van de vier. Van den Broek: „Alle partners hebben van ons ook een substantiële opstartsubsidie ontvangen. Verder blijft het ESF, initiatienemer van IKPASBIJ, op afstand.” Het zijn de vier cultuurfondsen zelf die zorgen voor de werving van de broodnodige extra inkomsten voor de kunstinstellingen waaraan ze verbonden zijn. Die fondsen hebben ook allemaal een eigen bestuur dat bepaalt waar het geld aan besteed wordt

Emotioneel

„We weten dat mensen bij leven of erna graag meebetalen aan het in stand houden en verder ontwikkelen van muziek, kunst en monumenten ‘dichtbij’”, vertelt de bestuurder. „Initiatieven waarmee ze zich emotioneel, vaak vanuit herinneringen en beleving, verbonden voelen. Ook zien ze graag talent groeien door hun financiële bijdrage. Het kan dan gaan om giften groot of klein, eenmalig of op meermalige basis, al dan niet vastgelegd bij de notaris.” Mensen die iets willen geven of nalaten kunnen zich rechtstreeks bij de vier fondsen melden, maar door het Fondsenpodium IKPASBIJ is een extra ‘toegang’ ontstaan. ESF heeft de vier fondsen geclusterd als uitnodiging aan de gevers: hier staan we van harte achter; aan deze fondsen mag je schenken als je de kwaliteit van de regio nu en in de toekomst in stand wil houden.

Maatschappelijk

Van den Broek: „Op dit moment zijn in IKPASBIJ alleen kunst- en cultuurfondsen opgenomen, maar uitbreiding met fondsen op het gebied van natuur en sociaal-maatschappelijke doelstellingen verwacht ik snel. Ook dát zijn namelijk ‘aandachtsgebieden’ van ESF. Ik noem het Fondsenpodium gekscherend wel eens een ‘satéprikker’. We zoeken fondsen uit met initiatieven die, elk op hun eigen manier, belangrijk zijn voor de samenleving omdat ze over herinnering en beleving gaan. Door hun gezamenlijke deelname aan IKPASBIJ gaan de fondsen meer samenwerken, elkaar versterken en gaandeweg maken ze de regio een stukje mooier.”

De Harp van Karel en Lya

Het philharmonie zuidnederland Fonds is opgenomen in Fondsenpodium IKPASBIJ. Het is opgericht in 2017 met als doel de pijlers van philharmonie zuidnederland, verbinding met de regio, educatie en innovatie, nu en voor toekomstige generaties te waarborgen. Iedereen kan daar aan meebouwen. Karel Brevet is groot liefhebber van klassieke muziek én van philharmonie zuidnederland. In 2019 schenkt hij de prachtige harp Empire ter nagedachtenis aan zijn overleden echtgenote Lya en schrijft daarbij: ‘Mijn overleden echtgenote ging geregeld naar concerten. Zij heeft me de liefde voor klassieke muziek bijgebracht. Die liefde nam alleen maar toe nadat ik het besluit had genomen haar vaker te vergezellen. Het gaat mij vooral om het samenspel van symfonische klanken die in een concertzaal resoneren. Die bezorgen me niet zelden een overweldigend gevoel van schoonheid.’ Na het overlijden van Lya geniet Karel samen met een clubje vrienden van uitvoeringen van philharmonie zuidnederland en het samenzijn met elkaar. In die periode ontvangt philharmonie zuidnederland via Het philharmonie zuidnederland Fonds jaarlijks een donatie en mag het orkest Karel en zijn vrienden geregeld ontmoeten tijdens concerten. Als Karel in het najaar van 2021 overlijdt, wordt de philharmonie zuidnederland verrast door een nalatenschap. Met groot respect en dankbaarheid herdenkt philharmonie zuidnederland Karel Brevet tijdens de komende kerstconcerten met een In Memoriam in de programmaboekjes en in het welkom op het podium. ‘Karel en Lya leven voort in onze gesprekken, in onze harten, in onze muziek’, staat te lezen in de herdenkingstekst

Deel dit artikel:

Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Sinds mei 2022 is via Chapeau te volgen wat er borrelt in het gerijpte brein van Kris Németh (1969).

Wat deze getogen Heerlenaar opstak op het gebied van actualiteit, (kunst- en cultuur-) geschiedenis en het goede leven in Limburg, deelde hij de afgelopen decennia met een breed publiek. Dat deed hij onder meer als journalist-presentator voor de regionale radio- en tv omroep L1. Voor Chapeau schrijft Kris nieuwe verhalen die verteld moeten worden en bekende verhalen die niet vergeten mogen worden. Ze gaan over schoonheid; over alles waar hij zelf enthousiast of stil van wordt. ‘Bijzondere-mensen-verhalen’ die zich afspelen in zijn geliefde euregio en opvallen door opmerkelijke feiten, verdieping, humor en relativering.

Kris Németh 's topic(s):

Gerelateerd nieuws