Home > Kunst en Cultuur > Liberation Concert eerste optreden philharmonie zuidnederland sinds lockdown

Liberation Concert eerste optreden philharmonie zuidnederland sinds lockdown

Op zondag 20 september komt de philharmonie zuidnederland voor het eerst sinds het begin van de lockdown weer in volledige samenstelling bijeen. Dat gebeurt tijdens het traditionele Liberation Concert, dat die dag voor de 15e keer gehouden wordt op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Extra bijzonder is dat het concert in verband met de corona-regels twee keer achter elkaar gehouden wordt: het eerste concert start om 12 uur, het tweede om 15.00 uur.

Het concert van philharmonie zuidnederland is een muzikaal eerbetoon aan de Amerikaanse soldaten die bij de bevrijding van Europa om het leven kwamen. Het thema van het 15e Liberation Concert is ‘Strijd’.

Het concert wordt geleid door dirigent Arjan Tien. De uit China afkomstige concertmeester Lei Wang treedt op als solist. Gespeeld worden onder meer: Adagio ma non Troppo uit strijkkwartet nr. 14 van Ludwig van Beethoven, The Unanswered Question, een compositie van de Amerikaanse componist van Charles Ives, The Lark Ascending van Vaughan Williams en Symfonie nr. 44 ‘Trauer’ van Joseph Haydn.

Vanwege Covid-19 is het lange tijd onzeker geweest of het concert wel zou kunnen plaatsvinden. Het bestuur van de stichting Stichting Eerbetoon Netherlands American Cemetery and Memorial geeft aan de afgelopen maanden hard te hebben gewerkt  om een werkbaar corona protocol op te stellen. Daarbij is de organisatie niet over een nacht ijs gegaan, aldus woordvoerder George Deswijzen van de stichting. ,,Samen met projectleider Ton Derks en David Americo, de superintendent van de Amerikaanse begraafplaats, is niets aan het toeval overgelaten.”

In overleg met de ABMC (American Battle Monuments Commission) is besloten om de begraafplaats op zondag 20 september te sluiten voor niet-concertgangers. ,,Daarmee creëren we de ruimte op de begraafplaats om aan alle voorwaarden te voldoen”, legt Deswijzen uit.

De organisatie houdt er overigens rekening mee dat terugdraaiing van de versoepelingen alsnog roet in het eten kan gooien. Deswijzen: ,,Daar hebben we mee te leven, wij werken met alle betrokken partijen nu toe naar het Liberation Concert in de hoop dat het sein op groen blijft staan.”

Kijk voor alle praktische informatie en aanmelding op www.liberationconcert.nl

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu