Home > Kunst en Cultuur > Het Parcours geeft spectaculair gestalte aan het thema ‘grenzeloos’

Het Parcours geeft spectaculair gestalte aan het thema ‘grenzeloos’

Auteur: Wouter Warnier

‘Grenzeloos’. Dat is het thema van de tweeëntwintigste editie van Het Parcours. Het Maastrichtse evenement, vergelijkbaar met de jaarlijkse Uitmarkt in Amsterdam, vindt dit jaar plaats op zondag 10 september. Tijdens het Parcours geven theaters, toneelgezelschappen, musea en andere culturele instellingen een voorproefje van hun programma voor het komende seizoen. Op diverse podia verdeeld over een aantal mooie plekjes in de stad verzorgen amateurs en professionals optredens. Daarnaast is er een variëteit aan activiteiten. De toegang is gratis. De ‘Maastrichtse Uitmarkt’ begint om 12.00 uur en tot duurt tot 19.00 uur.

Het Parcours omvat een route van in totaal 4 kilometer vanaf het Vrijthof naar het Sphinxkwartier, zo is dinsdagochtend bekendgemaakt tijdens de programmapresentatie van het evenement bij Gastrobar Dock Five in het Bassin. Langs de route, die deels loopt door steegjes waar – in de woorden van Peter Noten van het Theater aan het Vrijthof en adviseur van de Stichting UIt – zelfs leden van de organisatie niet eerder waren geweest, kan op veertig plaatsen een voorstelling of een act worden bewonderd. Daarnaast zijn er op twintig plekken spectaculaire side events.

Ook Peter Noten sprak over het verleggen van grenzen. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Hij noemde het voorbeeld waarbij een bakker (zijn opa) zijn grenzen verlegde. Niet dat een bakker een ander product moet produceren om zijn grenzen te verleggen, maar door middel van samenwerking met een slager kan hij wel een ander product kan realiseren, namelijk een worstenbroodje.

Het Parcours valt dit jaar samen met Open Monumentendag. Zoals gewoonlijk is het ook een autoloze zondag. In het Stadhuis, dat eveneens om 12.00 uur wordt geopend, staat het thema ‘grenzeloos’ centraal en zullen er bijzondere cross overs gemaakt worden. Na de openingsklanken door philharmonie zuidnederland, zal Hadewych Minis een gedicht door Wiel Kusters voordragen. Stadsbeiaardier Frank Steijns zal het carillon van het Stadhuis bespelen. Het Stadhuis, een van de meest herkenbare monumenten van de stad, is na de officiële opening de rest van de dag geopend voor publiek.

Het Parcours is er ‘voor en door iedereen’, zo ook voor en door kids. Speciaal voor de jongste bezoekers van Het Parcours wordt er dit jaar een 4Kids programma geïntroduceerd. Zo komt Kabouter Kwebbel voorlezen bij Mosae Forum, wordt iedereen bij Confetti uitgenodigd om cupcakes te versieren en is het Sphinxcour dit jaar wederom volledig ingericht voor kinderen.

Ook aan Jong Talent ontbreekt het niet tijdens Het Parcours 2017. Denk aan optredens van Kunstbende Limburg, Festival Jong! en Kumulus. Op de programmafolder worden de optredens en activiteiten voor en door kids aangegeven met een 4Kids en Jong Talent logo.

Dankzij de samenwerking tussen het Parcours en Open Monumentendag Maastricht zullen er op 10 september al tal van optredens plaatsvinden op unieke locaties in het centrum van de stad, die normaal niet geopend zijn voor publiek. De vele locaties die het Parcours rijk is, zijn hierdoor minstens zo bijzonder als de culturele programmering. Vorig jaar werd het verwachte aantal bezoekers van onder meer de Lumiere ver overschreden en ook dit jaar zullen weer een aantal bijzondere locaties, zoals Studenthotel, het Stadhuis, de Andrieskapel, het Coachhuis en meer, hun deuren openen tijdens het Parcours evenement.  

Het officiële programma van het Parcours wordt om 18.00 uur afgesloten met een spectaculair optreden van het Maastrichts Salon Orkest. Net als vorig jaar zal het orkest verschijnen op de ponton in de historische binnenhaven van Maastricht. Het Maastrichts Salon Orkest is een initiatief van André Rieu en wordt gevormd door vijf musici die tevens deel uitmaken van het Johan Strauss Orkest. Gedurende de afsluiting van het Parcours zullen zij het Bassin vullen met de klassieke klanken van onder andere walsen, tango’s, polka’s en marsen. Na afloop van het optreden van het Maastrichts Salon Orkest zullen er nog verschillende side events plaatsvinden, die natuurlijk te vinden zijn op de programmafolder van het Parcours.

Houd voor meer informatie de website en onze social media-kanalen in de gaten.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu