Home > Kunst en Cultuur > Donna Marguerita: een oer-Maastrichts pareltje

Donna Marguerita: een oer-Maastrichts pareltje

Auteur: Maarten van Laarhoven

Geen ‘vermaastrichtse’ musical op bestaande muziek, maar een originele Maastrichtse operette. Met muziek gecomponeerd in Spaanse stijl. Dat is in een notendop Donna Marguerita, een verloren gewaand werk van de in 1970 overleden Maastrichtse componist en jazzpianist Math Niël.

Het stuk, dat vermoedelijk dateert uit 1948, werd in 2014 deels teruggevonden op een zolder. Na een speurtocht langs diverse betrokkenen van destijds kon de operette volledig worden gereconstrueerd. Het resultaat is op 2, 3, 4, 9, 10 en 11 juni te zien en te beluisteren in theater La Bonbonnière in Maastricht. Bijzonder aan Donna Marguerita is verder dat het de enige oorspronkelijke Limburgse operette van de 20ste eeuw is.

Het libretto van Donna Marguerita is van de hand van de in Valkenburg geboren journalist Martin W. Duyzings, destijds een van Nederlands populairste wielerjournalisten, die later zou uitgroeien tot een van de bekendste verslaggevers van zijn tijd. De in 1997 overleden Duyzings – hij was nog enige tijd hoofdredacteur van Elseviers Weekblad – publiceerde in de jaren zestig en zeventig tal van geruchtmakende reportages. Voor zijn verhalen interviewde hij staatshoofden en andere prominenten, onder wie de gebroeders Castro, Che Guevara, Khomeiny en Idi Amin.

Martin W. Duyzings

De vermaarde componist Math Niël maakte zich verdienstelijk met het schrijven van honderden liederen, marsen voor harmonieën en niet te vergeten het nog steeds gezongen clublied van MVV. In de VS had hij ontmoetingen met onder anderen Count Basie, Duke Ellington en Billie Holiday.

De ontstaansgeschiedenis van de operette Donna Marguerita is er een van een opmerkelijke soort. Math Niëls zoon, de nu 85-jarige oud-hoogleraar Egid Niël en initiatiefnemer, vond in 2013 op zolder een aantal gestencilde rollen. Het bleken bij nadere bestudering een zestal melodieën van een operette. De Maastrichtse componist Jean Lambrechts (1936) had thuis ook nog stukken liggen, omdat hij omstreeks 1960 begonnen was arrangementen bij de operette te maken. Het geluk wilde dat Lambrechts in zijn archief ook nog het libretto van Martin W. Duyzings had liggen.  Om het geheel compleet te kunnen maken werd in Zuid-Frankrijk de weduwe van Duyzings opgespoord.


Math Niël

Regisseur Frans Meewis (bekend van onder meer de Kaptein van KöpenickJulius Caesar en producties bij de Roemeense Nationale Opera) heeft de operette bewerkt voor deze tijd, waarbij de muziek volledig intact gebleven is. Een projectkoor bestaande uit een kleine vijftig zangers en zangeressen komt tweemaal per week samen om te oefenen. Ook wordt er aan kostuums en decors gewerkt en zijn professionele musici en solisten  gecontracteerd. 

Donna Marguerita volgt een heel klassiek libretto. De operette speelt zich af in het geïsoleerde Zuid-Spaanse bergdorpje Santa Monez waar (in de woorden van de makers), men het leven nog neemt zoals het komt: licht, zonnig en vrolijk. Het enige leed dat men er kent, is liefdesverdriet. Het dorp maakt zich op voor het oogstfeest. De burgemeester kondigt aan wie de oogstkoningin van dit jaar is.

De komst van een aantal vreemdelingen uit verschillende landen zorgt voor veel beroering. Door het contact van de plaatselijke bevolking met de gasten ontstaan allerlei verwikkelingen; nieuwe relaties bloeien op en bestaande relaties worden verstoord. Het debuut in de grote arena van Sevilla van een jonge stierenvechter uit Santa Monez speelt een belangrijke rol. En de voorspelling van waarzegster Juanita, die donkere wolken boven het dorp heeft gezien, blijkt geen fantasie te zijn. Ten slotte wordt duidelijk dat iedereen een eigen plek op deze aarde moet koesteren om gelukkig te kunnen zijn.


Donna Marguerita gaat op
2 juli in wereldpremière in de Bonbonnière in Maastricht en is ook op 3, 4 (matinee) , 9, 10 en 11 (matinee) juni in de voormalige stadsschouwburg te zien en te beluisteren.

De voorstellingen op vrijdag en zaterdag beginnen telkens om 20.00 uur; de matineevoorstellingen op zondag om 14.00 uur. Kaarten kunnen worden besteld via www.tickli.nl en www.donnamarguerita.nl

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu