Home > Kunst en Cultuur > Beeldhouwer Arthur Spronken overleden

Beeldhouwer Arthur Spronken overleden

De bekendste Limburgse beeldhouwer Arthur Spronken is afgelopen donderdag op 87-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen. Komende zaterdag wordt hij in familiekring gecremeerd.

Arthur Spronken maakte nationaal en internationaal faam met zijn robuuste beelden van paarden en mensen. Hij raakte in zijn jeugd al geïnteresseerd in paarden. Dat had hij van zijn vader en grootvader. Hij studeerde kunsten in Maastricht en Milaan, waar hij aan de Academia di belle Arti di Brera les kreeg van de befaamde Marino Marini.

Meer dan honderd beelden van Spronken staan door heel Nederland in openbare ruimten. De beeldhouwer die woonde en werkte in een door hem zelf gebouwd huis in Kelmond in de gemeente Beek, was goed bevriend met de toenmalige koningin en huidige prinses -Beatrix, die meerder malen bij hem op bezoek kwam om zijn werk te bewonderen en ook om tips van hem te krijgen, omdat zij zelf ook beelden maakte.

Arthur Spronken werkte ooit aan een prestigieus project om een nieuw exemplaar te maken van het beroemde beeld van Marcus Aurelius in Rome. De kop van het beeld had hij al ontworpen en dat werd destijds nog getoond op de kunstbeurs TEFAF Maastricht. Bij het project werd hij onder meer geholpen door kunsthandelaar Rob Noortman en gouverneur Sjeng Kremers.

Uiteindelijk ging de opdracht niet door, naar eigen zeggen van Spronken omdat de Italiaanse politicus Silvio Berlusconi dwars lag. „Hij wilde niet dat een buitenlander zich bezighield met het Italiaanse erfgoed.

De Kelmondse beeldhouwer kreeg onder meer een individuele tentoonstelling in het Frans Hals Museum en een overzichtstentoonsteling in het  museum Beelden aan Zee een overzichtstentoonstelling plaats.

Hoewel de naam van Spronken heel bekend was, heeft hij nooit erover gedacht om naar bijvoorbeeld Amsterdam of Parijs te verhuizen. In een interview met Chapeau in 2013 zei hij daarover: „Ik ben een jonge nvan het Limburgse land en gek op de heuyvels hier. Als ik geen kunstenaar was geworden, dan waarschijnlijk boer. Dan ben je een stuk van de natuur, waar we alles van lenen.”

De laatste jaren was hij fysiek niet meer in staat om grote bronzen beelden te maken. Maar hij bleef als kunstenaar actief door tekeningen te maken.

Spronken trouwde in 1955 met de Finse kunstenares Varpu Tikanoja (1928-1983). Ze kregen samen vijf kinderen, onder wie de kunstenaars Caius en Siiri Spronken.

Foto: Etienne van Sloun

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu