Home > Culinair > Apostelhoeve symbool van renaissance van de Maastrichtse wijnbouw

Apostelhoeve symbool van renaissance van de Maastrichtse wijnbouw

Dit najaar is op de Maastrichtse Apostelhoeve de vijftigste oogst binnengehaald! Het is een extra royale, maar ook geplaagde oogst. Na nogal wat dreigingen van meeldauw, de Japanse suzuki-vlieg en de zuurworm, maar dankzij gezond en rigoureus wijngaardmanagement bleef het uiteindelijk allemaal goed onder controle.

Een zeer ruime vijftigste oogst. Blijkbaar voelt de natuur af en toe de behoefte om eerdere, qua volume beperktere oogsten te compenseren. Een natuurlijke, nauwelijks te bedwingen generositeit. Beperken door middel van terugsnoeien en groen oogsten blijkt dan toch onvoldoende om de natuurlijke kracht te beteugelen. Die generositeit zal dit jaar kunnen resulteren in een totaalopbrengst van 150.000 flessen in plaats van de gebruikelijke 110-120.000.

Al drie generaties Hulst schrijven wijngeschiedenis. Het is en blijft het eerste echt belangrijke wijndomein van Nederland. Een huis waarvan het niet moeilijk is te voorspellen dat het in de hoogste, mondiale liga volop gaat meespelen. Er zijn al goed waarneembare parallellen.

Schitterend domein viert de vijftigste oogst

Bij de beroemdste bezittingen waar ook ter wereld raakt de oogst in een mum van tijd na wijnen de openstelling tot intekening uitverkocht. Dat is hier ook het geval. Geen ruimte voor nieuwe aanvragen of nieuwe klanten. Orders worden voor meer dan de helft teruggebracht en prestigieuze klanten als KLM (First Class) kunnen niet (meer) bediend worden. Een luxeprobleem. Kenmerkend voor het weergaloze succes waaraan drie generaties Hulst op de Apostelhoeve met zoveel zorg gewerkt hebben, nog werken en hopelijk nog lang zullen blijven werken dankzij de komende generaties.

Met vijftig oogstjaren in de rugzak is er een bijzondere feeling ontstaan voor het potentieel van de eigen wijngaarden en gronden. Dat bewijst nog weer eens de keuze en de recente aanplant van de viognier-druif uit de Rhône. Vanaf het eerste oogstjaar een loepzuivere vertegenwoordiger van dit nobele druivenras. Hier minder bekend maar onder kenners wereldberoemd dankzij de schitterende Condrieu-wijnen.

Maar ook de vlekkeloze raszuiverheid en precisie die we in alle wijnen aantreffen wijzen op vakmanschap, visie en deskundigheid zoals we dit bij voorbaat op bezittingen van grote naam en faam aantreffen. Bezittingen zonder uitzondering royaal voorzien van universitair geschoolde en duur betaalde specialisten. Hier op de Apostelhoeve ligt die verantwoordelijkheid in de handen van de elkaar opvolgende generaties.

Over de boeiende historie van dit icoon-domein is al heel veel gepubliceerd en voor de belangstellende gemakkelijk terug te vinden. Wij proefden voor de gelegenheid voornamelijk het assortiment 2022.

Beknopte proefnotities

Auxerrois 2022 Stuivende neus. Verleidelijke aanzet met een knappe spanning tussen zoet en hoogwaardige wijnzuren. Ideaal als aperitief en eerste glas bij knapperige salades en wat lichtere visbereiding (forel).

Müller Thurgau 2022 Dit is kruidiger. Harmonische, goed versmolten materie met weer de kenmerkende (Apostel-)fraicheur. Gastronomische wijn.

Cuvée XII 2022 Deze assemblage biedt een bijzondere toegevoegde waarde, zeker als de factor tijd een kans krijgt. De mineraliteit primeert (ondanks de afwezigheid van de riesling). De harmonie is verbluffend!

Pinot Gris 2022 Zeer zuivere druivenexpressie: vers brood en deeg (gistsporen), venkel maar ook golden delicious en hazelnoot. Sappig-krokant en fris blijvend voor dit type druif.

Pinot Gris Barriques 2022 Fris blijvende, fijne houtaroma’s en iets meer ‘luxe’: brioche. Indrukwekkende nauwkeurigheid voor een barrique-versie van de pinot gris met een grotere complexiteit. Contrastrijke finale met imponerende lengte.

Riesling 2022 De expressie (boeket) is van een verpletterende nauwkeurigheid. Wie riesling wil begrijpen, ontdekken en waarderen moet dit opsnuiven, het is een les in wijn proeven. Deze loepzuivere materie is royaal voorzien van een verkwikkende en mondzuiverende frisheid. De lengte is fenomenaal.

Viognier 2022 Slechts 1800 flessen. 50 % roestvrij staal en 50 % op nieuw eikenhout van Seguin-Moreau. Glanzend zilverblank. Opvallend vitale kleur voor een wijn van dit type druif. Conclusie: dit is een viognier met de waarden van een top-riesling. Noordelijke viognier, wat een geniale inval!

Apostelhoeve Cuvee XII Brut 2021 Royale, aanhoudende en zeer fijne mousse. Brut van het zachtere, toegankelijke type met een gastronomisch potentieel dat ver – der gaat dan de ideale aperitiefwijn. Ook hier is de Apostelhoeve-nauwkeurigheid helemaal present.

Riesling Extra Brut 2019 Prachtig boeket, floraal, anijs/venkel en de subtiele, mineralige kruidigheid van de riesling met een krachtige bodeminvloed. Dit is weer een heel andere, superieure beleving. Uiteraard onmiddellijk uitverkocht en dat is gezien de (te) bescheiden prijs van € 27,50 absoluut geen wonder.

Late Harvest Gewurwtraminer 2022 100% botrytis,12,5% plus 168 gram restsuiker, slechts 700 liter/ha (minder dan Château Yquem). Vergisting op nieuw eikenhouten icon-vaten. Schitterende expressie met de fijnste botrytis-tonen op het hogere Sélection Grains Nobles-niveau. Model concentratie. Unieke wijn.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.