Home > Branded content > Koffiecultuur in een eigentijds theater

Koffiecultuur in een eigentijds theater

Koffiebranderij en theepakkerij Blanche Dael heeft de Brikkenbouw in het Maastrichtse Sphinxkwartier omgetoverd tot een eigentijds theater. Vanaf juli worden er rondleidingen gegeven.

De verschillen tussen Arabica en Robusta? Albert Berghof, directeur van Blanche Dael, raakt er niet snel over uitgepraat. Net als over de bijna onuitputtelijke variëteit aan smaken en aroma’s waarmee ambachtelijk gebrande koffie zich onderscheidt van de goedkope koffie in de schappen van de supermarkt.

Het resultaat is ook te proeven. In het inspirerende Koffiecafé op de begane grond, maar ook als onderdeel van de leerzame en smaakvolle rondleidingen die Blanche Dael gaat verzorgen. Je proeft diverse heerlijke koffies, krijgt een kijkje achter de schermen (inclusief de koffiebrander) en ontdekt de wereld van de thee. Je krijgt bovendien meer inzicht in het koffieproces, van boon tot koffie. Een leerzaam, smaakvol en gezellig uitje voor vriendengroepen, teams of tijdens een weekendje Maastricht.

Blanche Dael nam in 2020 haar intrek in het stukje industrieel erfgoed waar ooit de vuurvaste delen van de ovens van de Koninklijk Sphinx werden gemaakt. Niet alleen de koffiebranderij, de theepakkerij en een koffiecafé – met een zonnig terras – zijn erin ondergebracht, maar ook de kantoren, een winkel en zelfs een koffieschool. De bovenste etage is gereserveerd voor wisselende exposities. 

Het doel van de rondleidingen is volgens Albert Berghof in één enkel woord te vatten: bewustwording. „Wij zijn bezeten van de schoonheid en de veelzijdigheid van onze producten. We vinden het heerlijk om ons enthousiasme over smaken, geuren en samenstellingen over te brengen op anderen.” 

Blanche Dael hecht sterk aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. „We willen graag dat mensen leren inzien dat een kilo koffie voor een paar euro eigenlijk niet kan, gezien de arbeid die erbij komt kijken. Onze koffieboeren krijgen een eerlijke prijs. We financieren in koffieproducerend land Guatemala een school en stellen studiebeurzen beschikbaar, zodat families die het niet breed hebben, het in de toekomst beter kunnen krijgen. Het sociale aspect is een belangrijk onderdeel van het verhaal dat we hier vertellen.”

Blanche Dael Branderij
Aan de Brikkenbouw 10
Maastricht
+31 (0)43 321 3475
Boeken van de rondleidingen kan vanaf juli via www.blanchedael.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu