Home > Society > Tien sterren in één week op het bord 

Tien sterren in één week op het bord 

Menigeen is bezig met ‘dry januari’. Dat betekent wat soberder eten en vooral geen alcohol. Helemaal prima, maar die waaier gaat voor mij niet op. Ik hecht zeker wel veel waarde aan een goede gezondheid, maar of zo’n maand drooglegging dan helpt, ik heb geen idee.

Het zou in mijn werkgebied juist deze maand ook wat lastig uitkomen, zeker deze week, die in het teken stond van de sterren. Niet aan de hemel, maar in de restaurants.

Heel culinair Nederland keek uit naar de presentatie van Michelin afgelopen maandag in Amsterdam en voor Limburg althans werden de verwachtingen die we vorige week hier deden, mooi ingevuld met drie nieuwe sterrenzaken Marrees, Rantree en Beluga Loves You. Na de dip van een jaar eerder was dit een mooie revanche. En wat ook vertrouwen geeft is dat er weer jonge chefs in onze contreien klaar staan, die zich de komende jaren die kant op kunnen ontwikkelen. Niet elk talent wil per se richting Amsterdam vertrekken.

‘s Avonds was ik te gast bij het grote Michelin-diner in het Okura-hotel, waar de tweesterrenequipe van Le Ciel Bleu samenwerkte met de Franse 3-sterrenchef Guillaume Galliot (Caprice / Four Seasons Hongkong). Voor zo’n zeshonderd gasten werd een diner op zeer hoog niveau gekookt, een waarlijk knappe prestatie. Dat vonden ook mijn tafelgenoten Sergio Herman (was ook al goed voor 3 sterren) en Robert Kranenborg (die in het Amstel 2 sterren haalde). En daarbij nog een equipe van Michelin uit Parijs, hetgeen zorgde voor een boeiende avond met veel interessante achtergrondinformatie. Een tafel verderop zat Femke Halsema, ook zij zei van lekker eten te houden. Ik dacht al dat we iets gemeen zouden hebben.

Dinsdag was het dan even ‘dry’,  maar deze week stonden toevallig ook nog de twee restaurantbezoeken gepland voor de komende TEFAF-editie. En wel woensdagmiddag de lunch bij de spectaculair kokende Jan Tournier bij Cuchara in Lommel. En donderdagavond bij Beluga Loves You (*) in Maastricht. Was al eerder geboekt en nu extra actueel.

En dan mochten we woensdagavond nog aanschuiven bij de preview van Interclassics, waar de bevlogen 2-sterrenchef Soenil Bahdoer de leiding had over de equipe van Maison van den Boer.

Nee, ik noem dit rijtje niet om te pochen en indruk te maken. En tussendoor heb ik nog heel veel ander werk verricht, de stapel op het bureau en in de computer wordt nauwelijks minder, er komt telkens weer wat bij.

Maar ‘dry januari’  heeft dus weinig kans bij mij. Van de ene kant is het prachtig om in één week zoveel mooie smaken en kunsten op het bord te mogen proeven. En de gesprekken met plezierige en kundige mensen maakt het nog boeiender. Anderzijds is het op een gegeven moment ook een overkill, en ben je toe aan een bordje boerenkool uit de tuin. Dat ga ik dus klaarmaken. Maar, denk toch met een klontje boter en iets lekkers erbij.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu