Fietsen van de toekomst

Nu in Cube design museum

Donderdag 19 oktober 2017

De fiets is als vervoersmiddel niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Met de komst van de e-bike en de toegenomen belangstelling voor een gezonde en duurzame lifestyle, is de populariteit van de fiets de afgelopen jaren nog verder gestegen. Het fietsmodel zoals we dat kennen – een stalen frame met kettingaandrijving en twee wielen van gelijke grootte - is echter allang niet meer de enige optie. Ook de fiets gaat met zijn tijd mee. Met vernieuwende vormen, materialen, technologieën en functies vinden ontwerpers de fiets steeds opnieuw uit. De expositie Fiets – Bike – Fahrrad: innovative design on two wheels, nu te zien in Cube design museum te Kerkrade, toont met innovatief design de toekomst van de fiets. Recente fietsontwerpen van de hand van internationaal bekende designers als Philippe Starck en Ross Lovegrove laten zien dat er veel meer kan met twee wielen en een stuur. De expositie besteedt ook aandacht aan de nieuwste fietsaccessoires en mobiliteitsoplossingen voor fietsen.

De pakweg veertig ingenieuze fietsen en prototypes in de expositie zijn onderverdeeld in vijf categorieën: transport, stad, innovatie, hout en prestatie. Iedere categorie geeft een heel andere blik op dat type fiets. Een aantal voorbeelden van fietsen die in de expositie te bewonderen zijn: De KleinLaster van de Duitse ontwerper Nele Dittmar is een transportfiets, waarbij de lading tussen de wielen vervoerd wordt in plaats van in een bak voor de fiets. Hierdoor is de fiets licht en wendbaar. Studenten van de Design Academy Eindhoven hebben met hun ontwerp Bike for Two de Punkt Urban Mobility Project gewonnen. Dit ontwerp voor een vernieuwende e-bike maakt fietsen met iemand achterop heel gemakkelijk. Waar op de bagagedrager van een standaard fiets vaak maar 25 kilo aan gewicht mag plaatsnemen, biedt het bankje op de Bike for Two comfortabel plaats aan twee volwassenen. De in het frame verwerkte elektromotor helpt de berijder een handje. De OPUS Wood, ontworpen door Pierre Lallemand voor ECCE Cycles, is een fiets met houten frame en geheel met de hand vervaardigd. Het bijzondere, gebogen frame onderscheidt zich door het ontbreken van een zadelbuis en maakt van deze fiets een exclusief kunstwerk.Wellicht het snelste frame ter wereld is de Takhion+Tsubasa MASS. Het originele Tak-hion-frame is in de jaren ’80 ontworpen door Reginald Vorontsov voor de wielerploeg van de toenmalige Sovjet-Unie. Het levert de ploeg Olympisch goud en een werelduurrecord op, alvorens in de ban te worden gedaan door de Internationale Wielerunie. In 2015 benadert de Britse fietsdesigner Tsubasa Vorontsov en samen blazen ze het legendarische frame, waarvan de design features nog steeds ongekend zijn als het gaat om snelheid, nieuw leven in. Uitgaand van het oorspronkelijke ontwerp maken ze het frame met innovatieve materialen en verbetering in het ergonomisch ontwerp nog sneller.

Innovatieve accessoiresEen deel van de expositie is gewijd aan fietsaccessoires. Ook op dat gebied ko-men steeds mooie en innovatieve oplossing, waarbij gebruikt wordt gemaakt van de nieuwste technologieën. Zo maken de Smrt-GRiPS-stuurgrepen via Bluetooth verbinding met internet. Op die manier zijn ze bijvoorbeeld te gebruiken als navigatie; middels trillingen in de handgrepen laten ze weten of je links- of rechtsaf moet slaan. De Hövding is de eerste airbag voor op de fiets. Hij wordt als een kraag om de nek gedragen. Het activeringsmechanisme werkt op basis van sensoren, die microcapsules met gecomprimeerd gas openen en zo de airbag als een helm rond hoofd en hals ontvouwen. Zo toont de expositie dat ook een ontwerp, waarvan de oorsprong al zo’n tweehonderd jaar terug ligt, nog niet uitontwikkeld is. Designers brengen ook de fiets naar de 21ste eeuw, door hem aan te passen aan de hedendaagse behoeftes. De expositie is nog tot en met 3 december 2017 te bezoeken in Cube design museum te Kerkrade, waar nu ook de expositie Everything You Always Wanted to Know About Toilets*But Were Afraid to Ask te zien is.

 

 

Lees ook