Home > Mode en Beauty > Duurzamere kledingkeuzes dankzij ‘wardrobe trackers’

Duurzamere kledingkeuzes dankzij ‘wardrobe trackers’

Het is halverwege januari en dat betekent dat de meeste goede voornemens zijn gesneuveld. Toch is er hoop voor mensen die dit jaar op zogenoemd kledingdieet (willen) gaan. Zij kunnen terugvallen op een grote trend van dit moment: het digitaal inventariseren van je garderobe.

 

Dat is precies wat je denkt dat het is: het documenteren van alle items in je kledingkast in Excel, een spreadsheet of een speciaal daarvoor ontworpen ‘Track Your Clothes’-app. Het idee is dat je zo inzicht krijgt in drie belangrijke zaken als het op kleding aankomt:

Wat hangt er in je kast? Hoe vaak draag je het? Hoe combineer je het?

Dit inzicht zou moeten leiden tot bedachtzamere en duurzamere keuzes. Immers, wie vijf zwarte blazers telt, hoeft er misschien niet nog een te kopen. Of sta je voor je kast en heb je niets om aan te trekken? Dankzij je documentatie weet je precies wat je wél hebt (en dat is niet niks).

De trend, op TikTok al breed omarmd door vrouwen met een liefde voor organizing, nam een vogelvlucht toen de Britse journalist en duurzaamheidsactiviste en Aja Barber schreef over haar research van afgelopen jaar. Barber begon in 2023 met het bijhouden van haar outfits en nieuw aangeschafte kledingstukken. Ze schrijft: ,,Hoewel ik mijn tracking niet consequent heb bijgehouden, kan ik je wel precies vertellen welk item ik het meest gedragen heb. Het meest gedragen item heb ik waarschijnlijk vijftig keer meer gedragen dan andere items uit mijn kast.”

In hetzelfde artikel, te lezen op haar blog, legt Barber uit dat het bijhouden van je outfits om verschillende redenen goed is:

 

  1. „Je hebt absoluut nooit niets om aan te trekken. Je hebt eigenlijk een index van wat je al hebt gedragen, die je in een mum van tijd kunt raadplegen. Ik val vooral terug op outfits die ik in mijn databank heb vastgelegd, want ik heb niet altijd zin om een nieuwe outfit te bedenken.”
  2. „Het tracken vertelt je veel over jezelf en je koop- en draagpatroon.’’
  3. „Je wordt uitgedaagd om nieuwe combinaties te maken.’’
  4. „Het is een reminder voor je eigen stijl. Als je in de app door je outfits bladert, word je herinnert aan het feit dat je wel degelijk een eigen stijl hebt en dat je de trends niet blindelings hoeft te volgen.”

Dat maakt het digitaal inventariseren een populaire trend: niet alleen is het beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. En het maakt het behalen van de no buy challenge een stuk makkelijker.

Nog een extra bonustip voor wie het startscherm van Excel al open heeft staan: je kunt een extra tabel toevoegen met een formule die je de return of investment vertelt: hoe veel kost het je per keer om een item te dragen en wanneer heb je de kosten eruit? Zo deelde Laura Reilly, influencer en oprichter van shopping newsletter Magasin, haar kosten-per-gebruik-analyse van 2023. Een Bottega Veneta tas die ze voor meer dan 1.000 pond (1161,00 euro) kocht, kostte ongeveer 14,00 pond (16,26 euro) per gebruik, terwijl een zwarte tanktop van Gap gemiddeld ongeveer 14 cent per keer kost.

Voor de echte fanatiekelingen kun je een column toevoegen waarin je bijhoudt na hoeveel keer dragen er slijtage optreedt. Deze wetenschap kan bijdragen aan de kwaliteit waar je voor kiest: fast fashion of investment pieces?

Ga je in plaats van Excel toch liever voor een app? Zoek dan eens naar Indyx, Stylebook, Save Your Wardrobe, WearTracker en Whering, de bekendste wardrobe trackers van dit moment.

show auteur

Auteur: Lise Steegmans

Modeliefhebber met een grote schrijfpassie

Lise Steegmans

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.