Home > Kunst en Cultuur > Kunstennacht Hasselt

Kunstennacht Hasselt

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

De vzw (stichting) Stadstriënnale tovert op 12 mei de binnenstad van Hasselt om tot één groot kunstenparcours. Maar liefst achttien locaties zetten die avond hun deuren open. Wie de veelheid aan musea, galerijen en cultuurhuizen in ‘Hasselt by night’ eens wil proeven, krijgt nu de absolute kans.

In tegenstelling tot andere steden waar kunstnocturnes worden gehouden betrekt men er in Hasselt ook talrijke privé-initiatieven bij. ,,We brengen een mix van jonge kunstenaars en gevestigde waarden en van kleinere tot grote huizen”, aldus schepen van cultuur Karolien Mondelaers. ,,Zo zullen onder anderen de Nederlanders Roel Roscam Abbing, Dennis de Bel  en Annemarie van Haeringen de spits afbijten. Maar er zijn ook artiesten uitgenodigd uit Egypte, Spanje, de Verenigde Staten en uiteraard België. De disciplines lopen uiteen van experimentele film, fotografie, collages, en tekeningen, tot sculpturen en design. En dit zowel concreet als abstract.”

,,Tijdens de Kunstennacht leggen we de lat iets hoger en verbinden we alle initiatieven met elkaar”, vult schepen van evenementen Geralt Cothouts aan. ,,Dat verbinden mag je vrij letterlijk nemen, want her en der maken we de toeschouwers nieuwsgierig via licht en muziek. Doorheen de stad zullen waakvlammen de weg wijzen naar bekende, minder bekende en totaal vreemde locaties.” 

Pieter Jan Valgaeren, artistiek coördinator van de Kunstennacht heeft samen met enkele bekende Vlamingen een gecureerde tour uitgewerkt, waarbij je niet alleen van straatanimatie en muziek kunt genieten, maar ook verscheidene kunstenaars in levende lijve kunt ontmoeten. Daarnaast is het mogelijk een lezing of een workshop bij te wonen om daarna de rest van de route te volgen op je eigen tempo. Vanaf 22 uur is er een afterparty bij CIAP, het centrum voor actuele kunst in de Lombaardstraat, met Wicky Deejays, The Hunter en Wim & Ick.

De tentoonstellingen zijn doorlopend open van 18 uur tot 23 uur. Alle locaties zijn gratis toegankelijk, behalve het Modemuseum waar de bezoeker 50 procent korting krijgt. De meeste interactieve activiteiten concentreren zich in het Mode-, Jenever- en Literairmuseum, de bibliotheek, Zaal Onder de Toren, CIAP, Art & Advice en Z33.

Leuk is dat de  de hippe en trendy zaken in de Maastrichterstraat tijdens het kunstenparcours ‘Goud’ kleuren, met onder meer gouden juwelen, een gouden kaas en gouden koffie.

 

Kijk voor een volledig overzicht, met disciplines, locaties, artiesten en openingstijden op www.kunstennacht.be

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.