Home > Huis te koop > Tips om een kleine badkamer efficiënt in te richten

Tips om een kleine badkamer efficiënt in te richten

Ondanks dat het aantal vergunningen voor nieuwbouwprojecten in Limburg
afneemt, worden er nog altijd projecten opgeleverd waaronder ook verschillende appartementencomplexen. Wie ervoor kiest om de nieuwe badkamer zelf in te richten komt voor de uitdaging te staan om de (beperkte) ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken. In dit artikel helpen we je op weg met handige tips rondom meubels, verlichting en het tegelwerk.

Minimaliseer als maximaliseren helemaal niet nodig is

Wil je een nieuwe badkamer realiseren, maar heb je geen idee hoe je zo’n kleine ruimte het beste kunt inrichten? Bedenk je dan als eerst stap wat je écht nodig hebt in deze ruimte. Ga je nauwelijks in bad? Dan kun je deze in je nieuwe ruimte beter achterwege laten en kiezen voor een (inloop)douche.

Woon je alleen of met een klein gezin? Een dubbele wasbak heb je dan waarschijnlijk niet nodig. Voor het inrichten van een kleine badkamer is het dus essentieel om alleen te gaan voor de zaken die je écht nodig hebt. Kijk hier niet alleen naar het nu, maar ook naar de toekomst. Als je kinderen binnenkort op kamers gaan, is dat iets wat je mee moet nemen.

Kies voor een logische indeling

Misschien wel het belangrijkste bij het inrichten van een badkamer is het bepalen van de indeling. Bij een kleine ruimte kan dit aanvoelen als een puzzel. Hoe je dit het beste aanpakt, is natuurlijk ook afhankelijk van de vorm van je badkamer. Maak daarom altijd een plattegrond en teken verschillende opties uit. Houd uiteraard ook rekening met deuren en ramen en zorg voor voldoende loopruimte. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren.

Multifunctionele meubels

Overweeg een badkamermeubel dat meerdere functies vervult, zoals een wastafel met ingebouwde opbergruimte eronder, een spiegelkast met planken aan de binnenkant, of een douchecabine met een ingebouwde nis voor zeep en shampoo.

Schuiflades in plaats van kastdeuren kunnen ook handig zijn, omdat je hiermee makkelijker bij al je spullen kan. Heb je nog ruimte voor een extra kast? Ga dan voor een hoge, smalle variant. Ook boven de wc kun je opbergruimte creëren door hier planken of een nis te plaatsen.

Van de grond af

Een zwevend badkamermeubel bevestig je aan de muur: hij maakt dus geen contact met de grond. Zo’n meubel heeft verschillende voordelen. Praktisch gezien maakt het schoonmaken bijvoorbeeld een stuk makkelijker. De vloer is bij zwevende badkamermeubels vrij toegankelijk en er zijn geen vervelende hoekjes of kieren waar stof zich gemakkelijk kan ophopen.

Ook lijkt je badkamer een stuk groter door zwevende badkamermeubels. Een ideale keuze dus voor een kleine ruimte!

Houd rekening met de verlichting

Ook de verlichting kan een groot verschil maken. Door een goed lichtplan lijkt een kleine badkamer namelijk een stuk groter! Overweeg daarom het gebruik van mooie wandlampen of inbouwspots om de ruimte gelijkmatig te verlichten en vervelende donkere hoekjes te voorkomen. Verlichting boven de spiegel is ook essentieel voor functioneel licht tijdens dagelijkse taken zoals scheren of make-up aanbrengen.

Tegels

In een kleine badkamer hoef je niet per se voor kleine tegels te kiezen. Integendeel, door grotere tegels te gebruiken lijkt je ruimte groter! Wil je je favoriete mozaïektegels niet helemaal loslaten? Gebruik deze dan als accent, bijvoorbeeld achter het toilet. Tip: door te kiezen voor hoogglans muurtegels, lijkt je ruimte door de licht-weerspiegeling een stuk ruimer.

Kleuren

In een kleine badkamer zijn lichte kleuren een must! Ze geven je badkamer een luxueus en ruimtelijk gevoel. Donkere en tegels met een druk patroon kun je daarom beter achterwege laten. Deze zijn wel knus en gezellig, maar niet ruimtelijk. Je hoeft overigens niet voor een spierwitte badkamer te gaan om optisch meer ruimte te creëren. Ook lichtgrijs en crème zijn geschikte opties. Dit zijn mooie, subtiele afstekers tegen wit, waardoor je badkamer niet te
klinisch zal ogen.

Ook met een kleine badkamer kun je een gevoel van ruimtelijkheid creëren. Hopelijk helpen deze tips je op weg. Succes bij het ontwerpen van je nieuwe badkamer!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.