8 x tips voor een goede nachtrust
Slapen, daar ben je toch gauw 1/3e van je dag, 33,333% van je tijd op aarde, mee bezig. Doodzonde natuurlijk als je deze activiteit, die niet alleen veel tijd in beslag neemt maar er ook voor zorgt dat je de rest van de dag genoeg energie hebt, niet optimaal benut. Wij geven je 10 tips voor een goede nachtrust. Zo slaap je vannacht (of nadat je een puik(e) bedje of boxsprings hebt gekocht) als een roosje!
- Schermtijd
Vervelend maar waar: vermijd je telefoon (of andere apparatuur die licht geeft) vlak voor het slapen gaan. Het blauwe licht dat er door je telefoon wordt vrijgegeven breekt het hormoon melatonine, dat de slaap regelt, af. Niet handig dus.
- 90 minuten regel
Wist je dat je slaapcyclus 90 minuten duurt? Die 90 minuten eindigen met de lichte slaapfase. In deze fase word je het lekkerst wakker en stap je dus ook het meest uitgerust uit bed. Het is daarom raadzaam om je wekker na een veelvoud van 90 minuten te zetten.
- Een goed bed is het halve werk
Hoe beter je bed bij je past, des te beter je lichaam herstelt. Kies daarom een bed of boxspring die past bij je lengte, gewicht en slaaphouding. En een exemplaar dat gewoon lekker ligt natuurlijk.
- Kussen
Datzelfde geldt overigens voor een hoofdkussen. Uiteraard kun je dat ‘kussen’ ook anders interpreteren, een nachtzoen kan tevens wonderen doen!
- Eten of drinken voor het slapen gaan
Cafeïne, nicotine en alcohol kun je het best mijden voor het slapen gaan. Andere voedingsstoffen kun je nuttigen, maar wel met mate: met honger slapen is geen pretje maar te veel eten voor het slapen gaan is ook niet bevorderlijk voor de nachtrust.
- Lekker actief
Mensen die overdag actief zijn, slapen ’s nachts beter. Dat is eigenlijk een soort vicieuze cirkel: als je goed slaapt heb je overdag immers meer energie om actief te zijn. Let wel op: direct voor het slapen gaan sporten is heel handig.
- Fijn fris
Koukleum of niet: je krijgt de beste nachtrust in een ruimte die lekker fris en goed geventileerd is. Gooi een raam open en laat de verwarming vooral niet aanstaan!
- Het klokje rond
Is niet per se positief: van te lang slapen word je niet minder moe, in tegendeel zelfs: slaap je te lang dan is er een grote kans dat je overdag juist vermoeider bent. Tussen de 6 en 8 uur slaap wordt als ideaal beschouwd. Kies je ervoor de 90 minuten-regel aan te houden, dan is 7,5 uur per nacht ideaal!