Home > Culinair > Wijnrestaurant op het Land te gast op Landgoed Overst Voerendaal

Wijnrestaurant op het Land te gast op Landgoed Overst Voerendaal

Wijnrestaurant op het Land, het succesvolle initiatief dat een aantal jaren geleden werd bedacht om Zuid-Limburg nadrukkelijker op de kaart te zetten als wijnregio van de toekomst, krijgt dit jaar een derde editie. Bijna vier weken lang – van 17 augustus tot en met 11 september – kan weer volop genoten worden van de mooiste regionale wijn-spijscreaties met een regionaal karakter. Plaats van handeling is dit keer Landgoed Overst Voerendaal.

De eerste editie van het populaire evenement werd gehouden in 2019, destijds in een groot glazen paviljoen bij wijngoed Hoeve Nekum in Maastricht. Van daaruit konden de gasten genieten van een spectaculair uitzicht op de Louwberg, met daarop zowel de eigen wijngaarden van Hoeve Nekum zelf als die van de Apostelhoeve, het oudste commercieel gerunde wijnbedrijf van Nederland. In 2020 werd uitgeweken naar een van de wijngaarden van het Vijlense wijndomein St. Martinus in Voerendaal.

Na een jaartje noodgedwongen te hebben moeten overslaan als gevolg van de beperkingen rond corona heeft de organisatie dit jaar gekozen voor Landgoed Overst Voerendaal, waar wijnmaker Ruud Verstegen al sinds jaar en dag een keur aan prachtige wijnen maakt. ,,In 2020 is ongelooflijk goed gereageerd op de locatie. Vrijwel iedereen was van mening dat het niet mooier kon worden. Maar om het publiek kennis te laten maken met de verscheidenheid van het Limburgse wijnlandschap, lijkt het ons leuker om het evenement elk jaar plaats te laten vinden bij een andere wijnboer”, zegt mede-initiatiefnemer Annaline Doelen van Wijnrestaurant Mes Amis in de Tongersestraat in Maastricht. ,,Ook Landgoed Overst Voerendaal ligt op een schitterende plek die veel mensen zal verrassen.”

Wijnrestaurant op het Land bestaat dit keer uit een glazen paviljoen van 30 bij 40 meter, van waaruit je aan twee kanten uitkijkt op de glooiende wijngaarden. Daarnaast kijken de tafels uit op een prachtig gelegen historische hoogstamboomgaard. Het tijdelijke restaurant telt in totaal 280 couverts. Maximaal 60 gasten kunnen plaatsnemen op het terras. Nieuw dit jaar is een ‘chef’s table’, waaraan 30 mensen kunnen plaatsnemen.

Dat het evenement dit jaar iets langer duurt dan in andere jaren, heeft te maken met de wens van het team om rustig te wennen aan de locatie. ,,Door op een woensdag te beginnen – in plaats van in het weekend wanneer het helemaal vol zit – maken we het ons wat gemakkelijker”, aldus Annaline Doelen, die samen met haar zoon Patriek tekent voor de culinaire invulling van Wijnrestaurant op het Land.

De Brabantse ondernemer Frenk Theuns geldt als de geestelijk vader van Wijnrestaurant op het Land. Hij zette in 2017 voor de eerste keer een soortgelijk event neer, midden in de aspergevelden in het West-Brabantse Wouw. In de keuken stond destijds de chef van restaurant ’t Spuihuis in Bergen op Zoom.

Het succesvolle concept werd opgepikt door een Limburgse delegatie die toevallig ter plaatse was in verband met de organisatie van de Amstel Gold Race en eenmaal in de auto terug naar het zuiden zijn enthousiasme de vrije loop liet. ,,Aanvankelijk was het de bedoeling om ook in Limburg iets met asperges te doen, maar officieel zijn die er maar tot 24 juni”, aldus Theuns. ,,Al snel waren we het erover eens dat we in Limburg moesten kiezen voor het huidige concept met een wijnbeleving. Voor de aankomende derde editie hebben we opnieuw de beschikking over een prachtige locatie, zij het in een wat compactere omgeving dan de eerdere twee edities.”

Voor de uitvoering en organisatie werd tijdens de twee vorige edities exclusief samengewerkt met Roy Packbier van The PEPr Company uit Maastricht, organisator van onder meer de Amstel Gold Race. Gezien diens overvolle agenda komt Frenk Theuns – van huis uit marketingdeskundige en inmiddels ook eigenaar van een Italiaans restaurant in Wouw – deze zomer zelf een aantal weken naar Zuid- Limburg om de organisatie in goede banen te leiden. Hij verheugt zich er enorm op, zo laat hij weten. ,,Mijn ervaring is dat horeca sinds corona anders wordt beleefd. Mensen snakken naar dit soort belevenis-evenementen en kunnen er bijna niet op wachten. We krijgen via al onze kanalen vrijwel dagelijks berichten van mensen die zich afvragen wanneer het weer gaat gebeuren.”

Gasten zijn op alle dagen van de openstelling welkom, zowel voor de lunch als voor het diner. Er kan worden gekozen uit een drie-, vier-, of vijfgangenmenu, tegen een prijs van respectievelijk 39,50 euro, 49,50 euro en 59,50 euro. De bijpassende wijnen die per glas worden geschonken zijn allemaal afkomstig uit Voerendaal, inclusief het ‘Vonkeltje Vriendschap’, de mousserende wijn die wijnboer Ruud Verstegen al een tijdje produceert in samenwerking met Wijnrestaurant Mes Amis. Daarnaast is er een wijnkaart met een uitgebreid aanbod aan Limburgse wijnen die uitsluitend per fles verkrijgbaar zijn.

Voor reserveren en meer info, kijk op wijnrestaurantophetland.nl

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu