Home > Culinair > Wijngoed Heerenhuys d’r Pley: Wijndorp Noorbeek in volle ontwikkeling

Wijngoed Heerenhuys d’r Pley: Wijndorp Noorbeek in volle ontwikkeling

De ontroerende schoonheid van de omgeving rond Noorbeek wordt voor een belangrijke gedeelte bepaald door het gevarieerde reliëf. In dit zorgvuldig gekoesterde heuvellandschap is het een voorrecht om de al dan niet verborgen pareltjes van wijngaarden te mogen ontdekken.

Kleinschalig, hoogwaardig en liefdevol verzorgd. Je kunt hier een echte wijnroutewandeling van acht kilometer maken met fascinerende vergezichten en de spontane confrontatie  met in blakende gezondheid verkerende wijnstokken. De Noorbekenaren en zij die hier neergestreken zijn houden van deze omgeving. Met steun en stimulans vanuit het lokale bestuur koesteren zij op de meest respectvolle wijze de natuur als kostbaar cultureel erfgoed. Unesco zou hier eens moeten komen kijken…

Een van die geboren Noorbekenaren is Pierre Gubbels. Uiterst succesvol ondernemer in de medische sector die samen met zijn echtgenote en familie het geboortedorp altijd trouw is gebleven. Met het uitzicht op een comfortabel pensioen begon hij al vroeg met eigen gronden een bepaalde bestemming te geven, nadat er in 2002 al eens serieus bekeken werd of hier wijnbouw levensvatbaar zou kunnen zijn. Zo werd toen onder initiatief van Peter Peters een eerste wijngaard aangelegd door een groepje enthousiastelingen, onder wie Pierre Gubbels.

Het nakende pensioen van Pierre Gubbels gaf een boost en inmiddels bestiert hij vier kleine wijngaarden: Op gen Heugde, Noordal, Chitièn en Asberg. De kleinschaligheid, het onstuitbare enthousiasme, de best beschikbare technieken en hulpmiddelen die onbeperkt worden ingezet; er is daar sprake van een zeldzaam hoogwaardige aanpak.

De variatie in ligging, hoogte en oriëntatie met een bodemsamenstelling van löss als toplaag met mergel en her en der sporen van vuursteen (silex) direct daaronder, zal met het vorderen van de leeftijd van de wijnstokken van toenemende en straks onschatbare waarde blijken. Deze omstandigheden zijn werkelijk uniek.

De wijngaarden produceren druiven in bescheiden maar toenemende mate. Deze zo zorgvuldig gekweekte druiven verdienen een hoogwaardige verwerking. En gebeurt binnen de muren van het monumentale Heerenhuys d’r Pley, waar een boutique-wijnmakerij is ingericht.

Hier valt veel te zien en te beleven – alles is er state of the art en ook op het gebied van de ‘Art’ krijgt de bezoeker het nodige te zien. Rondleidingen vanaf zes personen met een volledig verzorgde proeverij zijn op afspraak. De oude kelders werden prachtig gerestaureerd en uiteraard ingericht als wijnkelder. Sober en smaakvol, verschoond van kitscherige elementen.

Een rondleiding is hier een boeiende mini-stage op het gebied van de druiven- en wijnmaakcultuur. Het kan niet anders dan dat de deelnemers hierdoor fanatieke ambassadeurs van de lokale wijnen zullen worden. Lokaal genieten pur sang.

Onder het etiket Wijngoed Heerenhuys d’r Pley zijn op dit moment in beperkte mate twee wijnen beschikbaar. Een Pinot Gris 2020 Op Gen Heugde Barrique en een Chardonnay 2020 Noordal Barrique. De vermelding barrique staat voor een rijpingsproces op eerste klas eikenhout. Als afsluiting van de flessen is er gekozen voor de hoogwaardige schroefdopafsluiting. Wijntechnisch de beste afsluiting. Daardoor heeft de wijn direct na het openen behoefte aan wat zuurstof. Serveren in een royaal glas of decanteren ter beluchting is aanbevolen. Het resultaat wordt dan indrukwekkend nauwkeurig als gevolg van een zorgvuldig en deskundig wijnmaakproces.

Chardonnay 2020 Noordal Barrique Modelkleur: stralend en bleek strogeel met een witgouden glans. Na het absorberen van wat zuurstof komt er een goed herkenbare Chardonnay-expressie naar voren. De fijne houtnuances passen volmaakt bij de kenmerkende aroma’s van de druif met vanille, verse boter, egelantier en rijpe Williams peer. De bodeminvloed blijft nog beperkt maar met het vorderen van de leeftijd van de stokken staan hier nog verrassende ontwikkelingen klaar. Ook hier is er sprake van een goede balans met een opvallend zacht blijvend zuurgehalte voor een noordelijke Chardonnay. De wijn biedt het volume van de rijpe Chardonnay zonder overgewicht. Smaak en contrastrijke finale, een zeer goede lengte en toch nog een ontspanning verschaffende, licht zwoele frisheid.

Pinot Gris 2020 Op Gen Heugde Barrique In de vitale kleur de bleek bronzen schakering van de druif. Pure, vruchtenrijke en zeer fris blijvende expressie (perzik, kweepeer) met een discrete omlijsting van de fijnste houttonen. De wijn biedt een modelbalans, is zeldzaam droog voor een wijn van deze druif en biedt een voorbeeldige frisheid dankzij de fijne wijnzuren. Smaakrijke materie zonder zoettonen, discreet in alcohol met een prachtige, breed uitwaaierende finale. De verkwikking is uniek voor een wijn van dit type druif. Het lokale microklimaat lijkt van zeer hoge kwaliteit.

Meer over Limburgse wijn

Word lid van Chapeau’s Limburgse wijnclub SANTE en geniet het hele jaar door van meer Limburgse wijn.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu