Home > Culinair > Noorbeek: wegdromen op het terras onder de kroonluchters

Noorbeek: wegdromen op het terras onder de kroonluchters

Het terras van Herberg Sint Brigida in Noorbeek is deze zomer weer getransformeerd tot een bijzondere en intieme plek waar je kunt wegdromen onder de kristallen kroonluchters (gloednieuwe ditmaal) van kunstenaar Jonathan Wanders. Beschut door een statige zilverlinde waan je je in Italië of in Frankrijk.

Een grijze tractor dendert door de verder nagenoeg verlaten Dorpstraat. Ter hoogte van het feeëriek verlichte terras van Herberg Sint Brigida schiet het voertuig rechtsaf de straat in. De bestuurder is het kennelijk zo gewend dat hij nauwelijks hoeft af te remmen.

Het is even na tienen. Het stel uit Amsterdam dat zojuist het terras aan de achterkant heeft verruild voor een plekje op het goeddeels beschutte voorterras, moet lachen om de stuurmanskunsten. ,,Zoiets zie je bij ons niet”, verzekert de vrouwelijke helft van het stel de twee gasten die even verderop zitten te genieten.

De twee zijn voor een paar dagen naar Zuid-Limburg afgereisd om tot rust te komen. Eigenlijk waren ze van plan om naar Italië te gaan. ,,Maar dat leek ons gezien de omstandigheden niet zo’n best idee”, zegt haar partner alvorens te nippen aan zijn glaasje Noorbeekse limoncello.

Dat het ‘hier net Frankrijk of Italië’ is, is iets wat ze bij Herberg Sint Brigida vrijwel dagelijks horen, zeker bij mooi weer. ‘Ver van de wereld en toch zo dichtbij’, is dan ook niet voor niets het motto van het gastronomische bedrijf midden in het dorp waar alles langzaam lijkt te gaan. Behalve de tractoren.

Na een paar maanden van gedwongen sluiting is het sinds deze maand weer mogelijk om op het voorterras te lunchen en te dineren. Met name dat laatste is een spectaculaire ervaring, al helemaal als de kleine wijzer van de klok zich langzaam maar zeker richting het middernachtelijk uur begeeft.

Behalve om zijn goede keuken, staat Herberg Sint Brigida alweer enkele jaren bekend om zijn bijzondere terrasverlichting. Van september 2014 tot eind vorig jaar zorgden vier antieke, kristallen Maria Theresia kroonluchters – met geslepen stenen aan kettinkjes en kaarslampen in schoteltjes  – voor extra sfeer op het terras. Ze hingen aan een slanke metaalconstructie die was bevestigd aan de gevelankers en tevens rustte op de takken van de majestueuze zilverlinde. De kroonluchters waren speciaal geschikt gemaakt voor het Nederlandse buitenklimaat, waardoor ze in staat waren het hele jaar te schitteren. ,,De bijzondere verlichting heeft vanaf het begin de aandacht getrokken”, zegt gastvrouw Brigitte van Wissen. Ze is overduidelijk opgelucht dat ze na de beperkingen van de afgelopen tijd eindelijk weer gasten mag verwennen. ,,Passanten blijven staan, maken foto’s en reserveren dan meteen ook om te kunnen lunchen of dineren onder de kroonluchters.“

Eind 2019 werd besloten om de kroonluchters te vervangen. Jonathan Wanders kreeg de opdracht om iets nieuws te ontwikkelen, dat – als het even kon – nog bijzonderder zal zijn. Het werden uiteindelijk vier zilveren zakkroonluchters, een specifiek type waarbij de verlichting wordt omhuld door duizenden schitterende kristallen. Betoveren doen ze eigenlijk de hele dag: overdag schitteren ze in de zon en na zonsondergang fonkelen de kristallen dankzij de verlichting. De flonkerende pracht wordt nog eens versterkt bij een paar glazen Limburgse – pardon Noorbeekse – wijn: in het verscholen Limburgse heuvellanddorp zijn ze maar wat trots op de vineuze voortbrengselen die Noorbeek alweer een paar jaar geleden als wijndorp op de kaart gezet heeft.

Om de ontsteking van de nieuwe kroonluchters op gepaste wijze te vieren, heeft chef-kok Frans van Wissen een speciaal driegangenverrassingsmenu samengesteld, dat gedurende de hele zomer geserveerd wordt op het voorterras van de herberg, onder de kroonluchters. Klassieker kan het bijna niet, ook al zijn de sfeer en de bediening, ongedwongen en eigentijds, met veel persoonlijke aandacht voor de gasten.

Dat ook in de keuken ‘klassiek’ het toverwoord is, mag nauwelijks verbazing wekken. Voordat chef-kok Frans van Wissen in 2000 op deze plek – samen met zijn vrouw Brigitte – voor zichzelf begon, werkte hij onder andere in topzaken als Juliana in Valkenburg, Restaurant ’t Klauwes en Restaurant d’r Bloasbalk (beide Wahlwiller), De Bokkendoorns in Overveen en Château Neercanne in Maastricht. Een stuk ongeschreven culinaire geschiedenis, die duidelijk tot uitdrukking komt op de kaart van deze knusse herberg, met daarop plats inoubliables als ‘cocktail Florida’, kabeljauw met lichte kerriesaus, ‘Frans’ hoevekippetje met dragonsaus en niet te vergeten kalfszwezerik.

Het Amsterdamse stel valt stil. Terwijl het hier – onder de zakkroonluchters van Jonathan Wanders – toch de plek bij uitstek is voor een romantisch aanzoek. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen.

Het driegangenverrassingsmenu onder de kroonluchters staat nog tot het einde van augustus op het menu bij Herberg Sint Brigida

Dorpstraat 36, Noorbeek (NL) – herbergsintbrigida.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.