Bière d’Artagnan 2022: een gouden combinatie van champagnegist en Limburgs rood fruit
In de basis zijn het tegenpolen, maar soms gaan funky en klassiek naadloos samen. Dat bewezen Château Neercanne en bierbrouwerij Zuyd Craft toen ze vorig jaar de handen ineensloegen om Bière d’Artagnan te maken: een champagnebier dat nog op z’n minst vier opvolgers zou krijgen. Aan het begin van de zomer van 2022 presenteren de twee van oorsprong Maastrichtse bedrijven niet één maar twee van die opvolgende biertjes.
Het is een zonnige woensdagmiddag als een select groepje beer geeks en culinaire liefhebbers zich verzamelt bij de Tapijnkazerne – vroeger een militaire kazerne, tegenwoordig een terrein met een gedeeltelijk culinaire invulling. In de kelder van de voormalige eetzaal van de kazerne is sinds 2017 de Maastrichtse brouwerij Zuyd Craft gevestigd. Sinds de opening werden hier meer dan 100 verschillende bieren gebrouwen. Een daarvan is de Bière d’Artagnan 2020, waarvan we – om een idee te krijgen – al een slokje mogen proeven terwijl brouwmeester en oprichter van Zuyd Craft Bas Jacob ons een rondleiding geeft in zijn knusse brouwerij met slechts één ketel met een inhoud van 500 liter.
Vanmiddag staat in het teken van de nieuwe Bières (ja, meervoud) d’Artagnan. Maar voordat we die mogen proeven, krijgen we eerst meer te horen over de hoofdbestanddelen van de d’Artagnan 2022-special, namelijk frambozen en aardbeien. En daarvoor gaan we (met de fiets) naar Riemst, waar Edith Boënne rood fruit teelt. Boënne is inmiddels al enige tijd met pensioen, maar heeft nog steeds haar hele tuin volstaan met roodfruitplanten. Voor de hobby én voor een paar vaste klanten, waaronder Château Neercanne.
,,Edith levert al zolang ik me kan herinneren aan Château Neercanne. Met name aardbeien – op het hoogtepunt wel twintig verschillende soorten’’, vertelt Raymond Remmen, chef van l’Auberge de Neercanne, terwijl de genodigden zich verbazen over de smaak en textuur van meer dan tien verschillende soorten aardbeien. ,,We zijn vrienden en dus levert ze nog steeds aan ons. De keuze voor de smaak van onze eerste d’Artagnan-special was dan ook snel gemaakt!’’
Terug op Nederlands grondgebied, in de tuinen van Château Neercanne, mogen we even later die d’Artagnan Rosé Brut 2022 proeven. Een fleurig, zomers biertje met een basis van de d’Artagnan 2020 en louter lokale grondstoffen. Ongefilterd om zo de smaak van frambozen en aardbeien zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Gebotteld in een dito fleurige fles, waar er deze zomer in totaal 625 van te koop zijn via de makers van het bier.
We vervolgen onze weg naar het terras van l’Auberge, waar we de d’Artagnan 2021 proeven. ,,Dat is in principe hetzelfde bier, met dezelfde lokale grondstoffen als de editie van vorig jaar. Alleen dan een jaar later geoogst en gebrouwen’’ licht brouwer Bas Jacob toe. ,,Vergelijk het met verschillende jaargangen wijn!’’ Hoewel de Bières d’Artagnan uit 2020 en 2021 in de basis dus vrij weinig verschillen, proeven en zien we wel een klein verschil, te verklaren doordat de 2020-variant al een jaar op de fles heeft kunnen rijpen en daardoor wat volwassener en complexer is. Bij onze laatste bierproeverij van vandaag serveert chef Raymond Remmen nog een paar gerechtjes uit de keuken van l’Auberge. Het einde van een heerlijke zomerdag.
De Bières d’Artagnan zijn vanaf deze zomer verkrijgbaar bij lunchrestaurant l’Auberge de Neercanne (waar ze ook op de kaart staan), Château Neercanne en Zuyd Craft. De komende drie jaar zal er elk jaar een nieuwe jaargang worden toegevoegd aan de d’Artagnan-collectie. In 2025 verzorgen l’Auberge de Neercanne en Zuyd Craft samen een bijzonder diner, waarbij alle vijf de jaargangen naast bijpassende gerechten te proeven zijn. Afgaande op de ervaringen van vandaag belooft dat een bijzonder smaakvol spektakel te worden.