Home > Business > Hotel Beaumont, mondaine ambiance in Maastricht

Hotel Beaumont, mondaine ambiance in Maastricht

Hotel Beaumont neemt een bijzondere plaats in wat betreft de hotellerie in Maastricht. Het bedrijf is sinds de opening 112 jaar geleden nog altijd in handen van dezelfde familie Beaumont, met nu al de vierde generatie aan het roer, telkens met aanpassingen aan de tijdsgeest.

Aan de buitenkant is er aan het monumentale en heel zichtbare pand (1875) de laatste decennia niet veel veranderd; het straalt nog altijd prestigieuze authenticiteit uit. Binnen zijn de inrichting en sfeer verrassend mondain en eigentijds. Bewust is ervoor gekozen om de relatief bescheiden entree voor de hotelgasten aan de zijkant te situeren, zodat de sierlijke ingang aan de drukke Wycker Brugstraat gebruikt kan worden voor brasserie Harry’s. Duidelijke keuzes, dat is waar de broers Jean-Marc en Christophe Beaumont voor staan. Tien jaar geleden volgden ze vader Harrie op, nadat ze eerst ruime ervaring hadden opgedaan in de internationale hotel- en restaurantwereld, van New York tot Sydney, van Londen tot Singapore. Met die brok aan wereldse ervaring keken ze naar het traditionele familiebedrijf, waarin Harrie Beaumont overigens al een flinke transitie in gang had gezet.

„We konden een gezond bedrijf overnemen, dat was alvast een mooie uitgangspositie”, vertelt Jean-Marc. „Hotel Beaumont had een brede basis maar miste wel een duidelijke plek in de markt. In 2016 hebben we allereerst de toenmalige Residence van Hotel Beaumont omgevormd tot Hotel The Dutch.

Een jong selfservice design hotel. Toen zijn ook de plannen bedacht om van Beaumont een luxe boetiek hotel in het hoogste segment te maken.” De eerste jaren ging het vooral nog om consolideren en het aanscherpen van de visie. Vanaf 2020 begonnen de broers aan een lange periode van bouwwerkzaamheden in samenwerking met Amsterdams Ontwerp Bureau, Studio Linse „Ja, er zijn momenten dat ik me afvraag of ik een hotelier of een aannemer ben”, zegt Christophe Beaumont lachend. „Dit jaar beginnen we in Hotel Beaumont aan de laatste serie kamers die volledig vernieuwd worden. In totaal zijn we dan teruggegaan van tachtig naar 62 kamers, en denk ik dat we bij heropening de grootste en meest luxe hotelkamers van de stad aanbieden. Dat zijn flinke investeringen maar als 112-jarig familiebedrijf richten we ons dan ook niet op het komende kwartaal, maar op de komende generatie.”

Hotel Beaumont

In Hotel Beaumont bevinden zich ook het restaurant onder de naam Brasserie Harry’s en de Founders Bar, die de uitstraling heeft van een stijlvolle lounge-bar die je kunt terugvinden in pakweg New York, Londen, Parijs, Cannes. Vooral de metamorfose van een klassiek hotel-restaurant naar het mondaine Harry’s is opvallend. „Ook hier hebben we duidelijke keuzes gemaakt”, vertelt Jean-Marc.

„We focussen op een goede prijs-kwaliteitverhouding, de kwaliteit van de keuken en de service. Maar we zijn daarnaast ook iedere dag bezig met ons team om onze kernwaarden op het gebied van gastvrijheid, die al 112 jaar leidend zijn voor ons familiebedrijf, te laten ervaren door onze gasten.”

Dat lijkt heel simpel, maar als je het goed wilt doen, vergt dat een hele organisatie.” Harry’s is als een van de weinige restaurants op gastronomisch niveau in de regio alle zeven dagen van de week open.

„Niet alleen ons publiek is heel internationaal, onze medewerkers ook. In totaal is zo’n zestig procent van alle medewerkers, rond de honderdtwintig mensen, niet-Nederlands. We hebben een zogeheten ‘harde kern’ van vaste medewerkers die ons DNA helemaal uitdragen en die nemen de andere medewerkers mee onder de arm. Dat gaat heel goed. We hebben veel aandacht voor onze medewerkers en dat gaat veel verder dan alleen een goed salaris.”

Het maken van duidelijke keuzes heeft de broers er ook toe aangezet om consequent te streven naar een zo groot mogelijke duurzaamheid, zowel in het hotel als in het restaurant. „Daar zijn we in feite sinds ons aantreden al mee bezig”, zegt Christophe. „Dat begint met de keuze voor meer duurzaam materiaal bij de verbouwingen. Het is een monumentaal pand en daar moet je goed mee omgaan. We investeren in warmtepompen, triple glas en veel isolatiemateriaal om op die manier zuinig met energie om te gaan. Dat resulteert erin dat we bij Hotel Beaumont eind dit jaar helemaal van het gas af zijn.” In het restaurant is het proces naar duurzaamheid minstens zo sterk. Met als meest in het oog springend element dat Harry’s inmiddels eigen groentetuinen aan de rand van de stad heeft, met de eigen tuinman Reinier Hoon, die deze bewerkt op regeneratieve en biologische wijze. „Hierdoor wordt de biodiversiteit van de omgeving versterkt en ontstaat een vruchtbare bodem die CO2 opslaat in plaats van uitstoot. Daarnaast resulteert dit in ingrediënten die bijzonder rijk zijn aan smaak- en voedingstoffen”, vertelt Jean-Marc. „Samen met onze chef Frank van Thiel, die al tien jaar bij ons is, is er de afgelopen jaren hard gewerkt aan een mooi netwerk van lokale boeren en producenten met wie we steeds intensiever samenwerken en die onze visie op landbouw en eten delen. En wie weet gaan we ooit nog eens samen een boerderij starten zodat we de gehele keten in eigen hand houden.”

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.