De diepe smaken van échte biologische groenten: groenteteler Reinier Hoon verbindt het veld met de keuken
Aan bevlogenheid ontbreekt het Reinier Hoon, zoon van wijlen wijnhandelaar August Hoon, niet. In zijn Jeep waar je beter niet met schone kleren in gaat zitten, rijden we van het ene veld naar het andere. Aan de Bieslanderweg in Maastricht, waar hij samen met de broers Beaumont een flink stuk grond beheert om brasserie Harry’s dagelijks te voorzien van verse en vooral ook heel bijzondere groenten.
Een ander veld ligt even buiten Vroenhoven, en tenslotte ook nog eentje in Bassenge, voorbij Eben-Emael. Alles bij elkaar gaat het om een flinke oppervlakte, maar die heeft Hoon ook nodig. Immers, brasserie Harry’s geldt als een druk bezocht restaurant, dus in die keuken worden heel wat groenten verwerkt. En op de markt in Visé (woensdag) en Kanne (zaterdag) heeft deze groenteteler ook al de nodige klandizie opgebouwd.
Hoon is niet van huis uit groenteteler geworden, hij begon in een heel andere richting, een studie politieke filosofie. Dat is echt andere koek, hoewel? „Die studie heeft me wel aangezet tot bewustwording. Waar sta je voor, waar willen we met de wereld naartoe? Dus in die zin streef ik mijn idealen na, alleen nu niet in een politieke of bestuurlijke omgeving, maar in de buitenlucht, op het veld. Ik heb een missie, om mensen bewuster te leren eten. Als ze stoppen met al dat industriële voedsel, dan hoeven ze ook niet op dieet.”
Het moge filosofisch klinken, behalve een theoretische ondergrond heeft Reinier Hoon vooral een mentaliteit van aanpakken, de handen uit de mouwen steken. Hij heeft zich verdiept in boeken om meer te weten over het telen van groenten. Als kind had hij ook al een groentetuintje. En hij heeft veel gesproken met die paar boeren, die decennia lang rondom Maastricht op hun velden gewerkt hebben. „Zoals Hay Meertens, die is al over de tachtig. Van hem heb ik veel geleerd. Vroeger werden heel veel groenten geteeld rondom Maastricht. De stad was als het ware zelfvoorzienend. Nu komen de meeste groenten van buiten, uit productiegebieden waar vooral in kassen op grote schaal wordt geteeld, veelal met kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dat gaat zeker ten koste van de smaak.”