Hoeve Nekum Maastricht: Buurman van Apostelhoeve bevestigt kwaliteit van Jekerdal
Het Maastrichtse Jekerdal is het oudste wijngebied van Nederland. De tweede belangrijke en succesvolle pionier van de Nederlandse wijnbouw vinden we dan ook hier: Math Bollen van Wijngoed Hoeve Nekum.
Hoeve Nekum wordt voor het eerst vermeld in archieven die dateren uit 1304. Sinds 1934 wordt de hoeve bewoond door de familie Bollen. Deze historische en imposante carréboerderij met zestig hectare grond beschikt over percelen op de Louwberg. De aan elkaar verwante families Hulst (Apostelhoeve) en Bollen zijn zodoende ook buren.
De Louwberg is al heel vroeg beroemd geworden door de wijnen van de Apostelhoeve, het eerste professionele wijndomein in Nederland. De eerste stokken werden hier een halve eeuw geleden geplant! De beslissing om in 1986 Hoeve Nekum gedeeltelijk te transformeren tot wijngoed zal ongetwijfeld hierdoor gestimuleerd zijn. Na een schuchter begin met uiterst primitieve middelen is de wijngaard inmiddels gegroeid tot zes hectare met een jaarproductie van 40.000 flessen. De wijnbouwactiviteit vormt nu de belangrijkste bron van inkomsten. De kwaliteit van met name de witte wijnen in dit gebied is intussen van een niveau dat een eigen, erkende Jekerdal-herkomstbenaming meer dan te rechtvaardigen is. De Louwberg verdient dan een erkenning in de trant van de Bourgogne climats. Een eerste stap op weg naar een gewas- en cru-classificatie zoals we die kennen in alle belangrijke wijnbouwgebieden. Dat is een lange bestuurlijke en administratieve weg, die echter voor de volgende generaties, mits met succes gerealiseerd, van het grootste belang zal zijn.
Math Bollen vertelde me dat hij de zes hectare wijngaard alleen bewerkt en daardoor een beroep doet op de meest verfijnde, technische hulpmiddelen. Geoogst wordt er met een ‘gevoelige’ oogstmachine en het persen gaat met behulp van een computergestuurde, hypermoderne pers.
De bodem van de wijngaarden bestaat uit een ondergrond van grind en mergel, waaroverheen een dunne laag löss ligt. De kalkrijke bodem zorgt voor de gewenste frisheid en mineraliteit. Het Jekerdal is onderdeel van het Limburgse Mergelland. Vandaar het certificaat BOB (Beschermde Oorsprong Benaming) Mergelland. Dit certificaat staat voor ‘in het Limburgse Mergelland geproduceerde wijn’. Op Hoeve Nekum worden witte wijnen geproduceerd van de druivenrassen Rivaner, Auxerrois, Riesling, Pinot Blanc, Solaris, Gewürztraminer en rode wijnen van de druivenrassen Pinot Noir en Dakapo, een dubbele kruising met de rassen Grauburgunder/Ruländer, Teinturier en Blauer Portugieser als basis.
Riesling
De Riesling van jaargang 2000 is geschonken op het verlovingsfeest van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Zij die destijds de Riesling selecteerden voor het verlovingsfeest op 21 februari 2001, hadden een goede neus voor de optimale uitdrukking van het nobele Riesling-druivenras.
Tijdens de proeverij van de Hoeve-Nekum-wijnen kwam Riesling 2018 als beste wijn naar voren. Gevolgd door de Auxerrois en met iets meer afstand door de Rivaner. Die laatste is een zeer aantrekkelijke terras- en aperitief-wijn terwijl de Auxerrois een behoorlijk culinair potentieel bezit. De laat geoogste druiven van de rassen Solaris en Gewürztraminer brengen zoete wijnen met een hoog alcoholgehalte. De gelukkig niet zo exuberante en bewonderenswaardig nauwkeurige Gewürztraminer blijkt aan tafel een zeer goede begeleider van smeuïge blauwschimmel kazen als Fourme d’Ambert en Gorgonzola.
De proefervaringen lijken op overtuigende wijze aan te geven dat het lokale microklimaat inclusief de bodemsamenstelling hier als ideaal voor witte wijnen bestempeld mag worden. Van de twee wijnen die van de moeilijke Pinot Noir-druif gemaakt worden kon ons de Rosé 2019 het meest bekoren. Van het kaliber dat bewijst dat goed gestructureerde rosé niet binnen twaalf maanden (op)gedronken hoeft te worden. Pinot Blanc stond niet op de proeftafel.
Hoeve Nekum Riesling 2018
13 %, +/- € 12,00 en dat is zo’n 40-50% onder het niveau van hetgeen voor vergelijkbare Rieslings uit klassieke wijnbouwgebieden gevraagd wordt.
Prachtige kleur waarin kracht en vitaliteit samengaan. Sprekende, hoogwaardige Riesling-expressie op het niveau van de beste leisteen-Rieslings. Kiezel, kruisbessen, witte peper, kortom het sap van stenen. Heerlijk. Rijpe aanzet met een pikant, fijn blijvend zoetaccent dat door de smaakvolle wijnzuren in toom gehouden wordt. Indrukwekkende smaakontwikkeling in de mond en de pauwenstaartfinale van een grote terroir-Riesling. Uiteraard een fors culinair potentieel: ‘quenelles de brochet’ (snoekbaars), tartaar van wilde zalm en asperges met (rivier)kreeft.
Meer over Limburgse wijn
Word lid van Chapeau’s Limburgse wijnclub SANTE en geniet het hele jaar door van meer Limburgse wijn.