Home > Culinair > Van bruin café en herberg naar hippe, bourgondische hotspot

Van bruin café en herberg naar hippe, bourgondische hotspot

De Poshoorn van horecaman Yves Mullenders. Van herberg naar Boutique Hotel. Een grotere keuken, voor de efficiëntie maar vooral voor het werkgemak van het keukenteam. En een (ruimer) terras met een enorme charme, zeker voor de Maastrichtse standaard. Met een hand vol aanpassingen maakt Yves Mullenders het cirkeltje rond: aan het einde van de eerste ‘bedrijfscyclus’ is Yves’ De Poshoorn helemaal klaar voor de toekomst.

In zijn carrière stond Yves Mullenders (42) meermaals aan de wieg van nieuwe, toonaangevende Maastrichtse horecaformules. Toen De Poshoorn in 2017 op zijn pad kwam, wist hij zeker: deze kans moét ik grijpen. Ook al was dit een heel ander project dan hij gewend was. Hier geen leeg canvas om volledig zijn eigen ding te doen, maar een gouden formule die – heel voorzichtig – aan vernieuwing toe is. Zeven jaar later presenteert de ondernemer vol trots het volledig nieuwe De Poshoorn: de authentieke charme in een nieuwe, hippe en vooral toekomstbestendige jas.

Als hij in 2017 de Poshoorn overneemt, weet Yves Mullenders dat de zaak aan vernieuwing toe is. Hij weet ook als geen ander dat dat niet zo vanzelfsprekend zal zijn. In tegenstelling tot andere zaken die hij in het verleden omtoverde tot gouden formules, is De Poshoorn dat al. Op een plek waar zowel locals als toeristen samenkomen, hebben zijn voorgangers een iconische bruine kroeg gecreëerd met een groot vast clientèle. Gasten die met grote regelmaat optimaal genieten van authenticiteit, historie en een ruim aanbod (speciaal)bier. „Clientèle dat je niet zomaar moet verrassen met allemaal trendy gerechten of moderne gadgets. Alles wat ik hier wil[1]de vernieuwen – omdat ik het leuk vind om te innoveren, maar ook om de zaak toekomstbestendig te maken en ook de jongere gasten aan te trekken – moest met het grootste respect voor de geliefde gasten en de historie van De Poshoorn en het pand gebeuren.”

En zo geschiedde. Direct na carnaval 2017 ondergaat De Poshoorn een rigoureuze metamorfose, doch wordt het historische karakter van de zaak puik in stand gehouden. Een fris interieur, met behoud van de karakteristieke elementen van de bruine kroeg. Witte tegeltjes in combinatie met eikenhout, een donkere lambrisering tegen met postbussen versierde muren. De eerste stap richting De Poshoorn voor de toekomst is gezet.

Huiselijke sfeer en bourgondische smaken in een hip decor

Boutique

Behalve modern bruin café heeft De Poshoorn ook overnachtingsmogelijkheden. Simpel maar prima, het best te omschrijven als een herberg. Geliefd door wandelaars, fietsers en jongere bezoekers van de stad Maastricht. „Gewoon prima, niets bijzonders. Dat was jarenlang oké, totdat het dat niet meer was. Mijn team en ik zijn zo enorm trots op wat we bij De Poshoorn doen, de hotelkamers weerspiegelden dat gevoel totaal niet. Er moest iets gebeuren, om het plaatje af te maken, maar ook om die nieuwe, jongere doelgroep te blijven bereiken.” Yves geeft de twee bedrijfsleiders van De Poshoorn vrijwel carte blanche om de nieuwe hotelkamers te ontwerpen en doet samen met zijn partner inspiratie op in kleinschalige boutique hotels in binnen- en buitenland. Het resultaat is hedendaags met een Scandinavische twist en wordt in het voorjaar van 2024 uitgevoerd in samenwerking met Van Lijf Interieurs, Van Rijdt Parket Design, Miac Electra, Verjans AV, Spannende Plafonds, Eurobed en Mulders Bouw. Daarmee maakt De Poshoorn de switch van herberg naar boutique hotel. Hip maar knus, luxe, maar op een eenvoudige manier. Helemaal van deze tijd en van alle gemakken voorzien, van Nespresso koffie om mee wakker te worden tot een fatsoenlijk lichtplan op de badkamer.

Familie

Dat juist de vaste gezichten van De Poshoorn de mogelijkheid krijgen om, volledig binnen hun eigen interesses, het ontwerp van de vernieuwde hotelkamers te maken, staat voor de manier waarop Yves zijn zaak runt. „Het klinkt misschien als holle reclametaal, maar ik heb hier altijd een familie willen creëren. Een team van mensen die graag hier zijn, ook graag hier blijven, en die diezelfde liefde ook overbrengen op de gasten. Ik ben er best trots op dat dat gelukt is. Mijn team staat hartstikke steady, hier lopen al jarenlang dezelfde mensen rond. Ik denk dat dat komt doordat ik iedereen verantwoordelijkheden geef die bij zijn of haar interesses liggen, en de ruimte bied voor eigen inbreng en om kennis en ervaring op te doen die voor hén relevant is.” Zo werd afgestudeerd hotello en oud-medewerker Mark benaderd om het boutique hotel op poten te zetten en te fessionaliseren. Beergeeks Mitchell en Felix behaalden hun StiBON en zorgden er samen voor dat er inmiddels ruim 111 (speciaal)bieren op de kaart staan (allemaal te vinden op Untappd). Kimberley zet haar grafische achtergrond in voor de vormgeving, branding en socials van De Poshoorn. Clarisse is fotografe in spe en maakt dus de social foto’s voor De Poshoorn. Chef-kok Natascha maakt in haar vrije tijd graag cheesecakes; dat doet ze nu ook bij De Poshoorn. En met succes: elke dag is de cheesecake aan het einde van de middag uitverkocht. Chef-kok Laura is van Spaanse herkomst en brengt die smaken subtiel terug op de bourgondische menukaart boordevol verse en huisgemaakte gerechten.

Keuken

Al die creativiteit en eigen inbreng krijgen vanaf dit voorjaar nóg meer de ruimte, want ook de keuken is grondig onder handen genomen. Daarvoor sloeg Yves de handen ineen met Van Gestel Grootkeukentechniek. „Achter onze keuken bevond zich een kleine buitenruimte, daar konden we net niks mee en dat heeft me altijd gestoord. Met de hulp van Patrick Koch, projectadviseur bij Van Gestel, en door samen out of the box te denken, hebben we dit voorjaar dat stuk bij de keuken getrokken. Daardoor is de keuken twee keer zo groot geworden, met genoeg ruimte voor een groot kookeiland én vijf werkplekken in plaats van drie.” Zo werd meer ruimte gecreëerd voor meer kwaliteit én meer kwantiteit op de menukaart. Dat betekent meer en beter comfort food, authentiek bourgondische gerechten en een onderscheidende borrelkaart. Want uiteraard smaakt (speciaal)bier nóg beter onder het genot van een hapje (groot, klein, snel of uitgebreid).

Biergarten

De meest zichtbare in een reeks van veranderingen die De Poshoorn klaar maakt voor de toekomst, is het nieuwe terras dat begin deze zomer werd geplaatst. Op maat gemaakt door Robuust Maatwerk, met designstoelen van Van Lijf Interieurs. Een gezellig aangezicht van reguliere tafeltjes, hoge tafels en grote banken. Daarnaast een aantal picknickbanken voor grotere groepen. Een gat in de markt, aldus Yves: „Vrijwel niemand neemt grote groepen aan op het terras. Ik krijg regelmatig aanvragen van groepen en kon ze eerder nooit kwijt, nu wel. En dan blijft er ook nog voldoende ruimte over voor andere gasten. Het terras krijgt een biergarten-vibe. Strategisch gelegen op een van de eerste plekken die je als toerist ziet als je Maastricht met de trein bezoekt.”

Stationsstraat 47, Maastricht (NL) – poshoorn.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.