Martha Flora tilt dementiezorg naar een hoger niveau
De particuliere zorgaanbieder Martha Flora, geesteskind van Marco Ouwehand, opent een nieuwe vestiging in Hulsberg. Hier worden mensen met dementie en hun naasten niet in de mal van de zorg gedrukt, maar staan hun eigen wensen en behoeftes centraal. Welbevinden is het leidende begrip.
Een echt thuis
Martha Flora lijkt in niets op een reguliere zorginstelling. Er zijn meer medewerkers, veel privacy en geen vaste dagindeling. Het is eerder, zoals de Engelsen het noemen, een home away from home. Een volwaardig thuis dus, waar bewoners zelf zoveel mogelijk mogen bepalen hoe hun dag eruitziet en waar ze de dingen die ze thuis deden zoveel mogelijk kunnen voortzetten. Even de stad in, naar een voetbalwedstrijd of echt de tijd nemen bij het opstaan: bij Martha Flora is er tijd voor. Dementiezorg op een totaal ander niveau, zo laat Martha Flora zich het best typeren.
Een prachtige nieuwe vestiging
De verf in de nieuwe vestiging van Martha Flora is net droog. De eerste bewoners hebben net hun intrek genomen in dit sfeervol, prachtig gelegen gebouw midden in het groene Hulsberg. De bewoners, alleenstaanden of echtparen, hebben er allemaal een eigen appartement dat ze zelf naar smaak en voorkeur kunnen inrichten. Er is ruimte voor veertien bewoners per woonlaag. Zij delen per verdieping een Meander, de unieke leefomgeving van Martha Flora bestaande uit een eetkeuken, een woonkamer, een bibliotheek, een tuinkamer en een atelier. Deze lichte en ruim opgezette vertrekken hebben allemaal een andere kleur en identiteit.
De krenten uit de pap
Marco Ouwehand begon ruim achttien jaar geleden met het ontwikkelen van het zorgconcept van Martha Flora vanuit een sterke intrinsieke motivatie. In die tijd werd zijn moeder gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer. In de reguliere zorg kwam men niet toe aan de dingen die het leven de moeite waard maken. Eten, opstaan, douchen en recreëren: de aanbieder dicteerde en veel ruimte voor eigen keuze of persoonlijke voorkeur was er niet of nauwelijks. „Mijn moeder was een bijzondere vrouw. Ik wilde een plek creëren waar zij met haar bijzondere persoonlijkheid tot haar recht zou komen, rekening houdend met haar dementie.” Tweeënhalf jaar lang zocht hij samen met wetenschappers naar best practices in binnen- en buitenland en koos hij de krenten uit de pap. Het resultaat is Martha Flora, vernoemd naar zijn moeder en met inmiddels twaalf vestigingen in Nederland.
Normaal leven met dementie
Uit het verhaal van Ouwehand spreekt trots, empathie en overtuiging. Het lijdt geen twijfel dat men bij Martha Flora werkt vanuit een duidelijk idee over dementiezorg en weet waar zij voor staat. „Dementie is een verschrikkelijke ziekte”, vertelt Ouwehand. „Maar je leven is niet meteen voorbij. Gemiddeld leven mensen nog zo’n tien tot twaalf jaar met de ziekte en als thuis wonen niet meer gaat, zorgen wij ervoor dat het normale leven zoveel mogelijk doorgaat.” Dat betekent dat er uitgebreid gekeken wordt naar wie de bewoners zijn, naar hun dagritme, maar ook naar hun wensen en verlangens. „We doen wat het beste is voor het welbevinden van de bewoners. De medische zorg is goed geregeld maar voert niet de boventoon.”
Verplaatsen in belevingswereld
Welbevinden, in dat woord schuilt de kern van de visie die Ouwehand heeft. De medewerkers van Martha Flora zijn uiteraard adequaat opgeleid en werken volgens alle voorschriften en regels. Maar ze zijn niet alleen gericht op het bieden van de benodigde fysieke zorg. Het gaat primair ook om het welbevinden van de bewoners. „Onze mensen zijn nieuwsgierig. Ze observeren en volgen de bewoners en hun naasten op hun reis door de ziekte”, vertelt Ouwehand. „Zorg gaat over de relatie tussen degene die zorg verleent en degene die zorg nodig heeft. Onze mensen gaan een relatie aan met onze bewoners door zich zoveel mogelijk te verplaatsen in hun belevingswereld. En daar is ook echt tijd voor.”
Echte aandacht
„We vragen ons af: wat heeft een persoon nodig op dit moment?”, vertelt Nelleke Tinbergen, locatiemanager van de Martha Flora in Hulsberg. „Sommige mensen vinden het fijn om rustig op te staan en ’s ochtends wat te tutten. Anderen houden enorm van muziek of van de natuur. Daar is hier tijd en ruimte voor.” Wat de kersverse locatiemanager vooral aantrekt in Martha Flora is de visie, gebaseerd op wetenschap, die achter het concept schuilt en die zich vertaalt in echte aandacht en keuzevrijheid voor mensen. „Het is belangrijk om er echt te zijn voor mensen.” Alles is gericht op het creëren van een fijne, huiselijke sfeer. „We gaan bij alles uit van wat mensen nog wel kunnen. Niet van wat niet meer gaat. De een is graag op zichzelf, de ander vindt het leuk om naar voetballen te gaan kijken of wil er met de trein op uit. Aan de bestaande voorkeuren, gewoonten houden we bij Martha Flora zoveel mogelijk vast.”
Thuiskomen
Echte verbinding tussen bewoners en medewerkers, goede zorg en veel ruimte voor eigen voorkeuren: dat is waar Martha Flora voor staat. Het is een uitzonderlijk zorgconcept dat het over een andere boeg gooit. Het is een plek om thuis te komen voor mensen met dementie.
Martha Flora Hulsberg
Panhuys 13, 6336 AH Hulsberg
045-2084220