Home > Culinair > Toerist in eigen stad

Toerist in eigen stad

Vandaag bekijk ik mijn woonplaats, mijn thuis, door de ogen van een toerist. Ik en vriendin (tevens huisgenoot) zijn namelijk te gast bij Hotel Monastère, de eerste niet-Amsterdamse locatie van Vondel Hotels die vorige zomer haar deuren opende aan de Boschstraat in Maastricht. Haar naam heeft het hotel te danken aan het gebouw waarin het gevestigd is: een voormalig klooster (dat lange tijd de locatie van het Leger des Heils was).

Entrée
De geschiedenis van Hotel Monastère is moeilijk te missen: het imposante gebouw uit de 14e eeuw, op de hoek van de Boschstraat, ziet er van buiten strak zwart met wit uit en heeft aan alle ramen openslaande deurtjes. In eerste oogopslag een fijne combinatie tussen modern en geschiedenis. Dit gevoel is binnen overal doorgetrokken, dat merk je direct wanneer je de entrée binnenloopt. Daar ligt aan weerszijde de lamp ZUID terwijl de lambrisering is afgewerkt met klassiek sierwerk. Lamp ZUID is een modern stukje interieurdesign van Françoise Oostwegel waarvoor de jonge Limburgse ontwerpster zich in 2014 liet inspireren door de Limburgse vakwerkhuisjes en de voormalige mijnstreek.

Executive Room
Bij het maken van deze reservering had ik stiekeme hoop op dé bijzondere kamer van Hotel Monastére. Die kamer waarvan de badkamer met klassieke badkuip een etage lager ligt dan de rest van de kamer, heb ik ooit eerder op sociale media voorbij zien komen en ben ik daarna niet meer vergeten.

Door de retro chique gangen van het voormalige Leger des Heils wanen we onze weg naar kamer 219. Hier blijkt dat mijn gebeden zijn gehoord. Naast het bed leidt een trap naar de ruime badkamer met daarin een klassieke vrijstaande badkuip, een fraai gezicht dat geheel past bij de sfeer van het hotel: klassiek met retro elementen. De authentieke badkraan doet me denken aan de prinsessenfilms van Disney die ik als klein meisje zo graag keek. Sprookjesachtig.

Vanuit de badkamer, als ook vanuit de hoger gelegen slaapkamer, genieten we een uitzicht over de binnentuin en de zuidzijde van het klooster. Een heerlijk rustgevend en Maastrichts sfeertje waar ik maar wat graag bij wegdroom.

Retro chique

Het gevoel van retro chique is zorgvuldig in het hele hotel doorgevoerd. Met warme uitgesproken kleurtinten, typerende printjes op de muren en hoofdborden en een Marshall radio op alle kamers. Leuk aan Vondel Hotels vind ik dat al hun hotels, en dat zijn er zeven plus nog vier appartementen/B&B’s, een unieke stijl hebben ontwikkeld, maar dat je in al die stijlen wel de handtekening van Vondel Hotels herkent. Voor het interieur van Hotel Monastère is de organisatie dicht bij het karakter van het pand en van de stad gebleven.

In Café Louis, de bistro van het hotel, wordt gekookt volgens de Franse keuken. Ook hier schuiven wij vanavond aan tafel. De ervaringen daarvan deel ik graag in een volgende blog gedeeld.

Sphinxkwartier
Na ons diner bij Café Louis besluiten we een wandeling te maken door het Sphinxkwartier, hét upcoming stadsdeel van Maastricht. Dit gedeelte van de stad is gelegen aan de rand van het stadscentrum en is vooral bekend vanwege De Koninklijke Sphinx, het voormalige industrieel imperium van meneer Regout. Dit stukje industrie vormde in de jaren 1830 niet alleen een bron van arbeid en inkomsten voor menig Maastrichtenaar; het wordt ook gezien als de bakermat van de ‘Maastrichtse’ Industriële Revolutie.

De Sphinx bestaat vandaag de dag niet meer, maar de industriële sfeer proef, zie, voel en ervaar je in het Sphinxkwartier wel nog steeds. Zij het in een cultureel, kunstzinnig en vooral modern jasje. De afgelopen jaren kozen steeds meer bedrijven ervoor zich in dit gedeelte van Maastricht te vestigen. Met de Muziekgieterij, bioscoop Pathé, filmhuis Lumière, het Student Hotel, Bureau Europa en ga zo maar, door zou je dit gedeelte van de stad zonder twijfel een culturele kweekvijver kunnen noemen. En het is nog niet klaar, het Sphinxkwartier is volop in ontwikkeling en belooft in de toekomst alleen maar verder te groeien.

Terug van onze wandeling klimmen we nog even in de vensterbank en genieten van de zwoele nazomeravond en het historische uitzicht. Wat een fijne plek om deze geslaagde dag af te sluiten. Nog voordat we het bed geraakt hebben, vallen we beiden als een blok in slaap.

Ontbijt
Ruim negen uur later worden we wakker en concluderen dat we zo’n bed thuis ook wel willen. We starten de dag met een kopje koffie waar we hem gisteren ook eindigden: in de vensterbank. Na een frisse douche sluiten we beneden aan voor een uitgebreid ontbijt. Hier staat een uitgebreid ontbijt buffet en een à la carte kaart met diverse ei-gerechten en zoete lekkernijen op ons te wachten. Na een rondje langs het buffet, sluiten we ons bezoekje aan Hotel Monastère af met chocolade-pannenkoeken. Wat een heerlijk begin van de week.

Boschstraat 71 Maastricht – www.hotelmonasteremaastricht.com

 

hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu