Home > Culinair > Eigen signatuur in vele prijsklassen

Eigen signatuur in vele prijsklassen

Het karakteristieke pand aan de Tongersestraat in de Maastrichtse binnenstad is voor veel liefhebbers al jaren een vertrouwd adres. Zij weten uit ervaring dat Vojacek Wijnen hier heerlijke smaken onder de kurk heeft. In veel gevallen eigen ‘trouvailles’ die eigenaar Yoeri Vojacek op zijn vele wijnreizen zelf heeft gekeurd en goed heeft bevonden. Alleen het allerbeste, in uiteenlopende prijsklassen, wordt uiteindelijk besteld voor aflevering aan de Tongersestraat en van daaruit gaat het naar de vele klanten die de uitgesproken smaak van de connaisseur graag volgen.

Vader Harry Vojacek begon de zaak onder de naam  Vojacek négociant en vins, zoals het in de oprichtingsakte van 7 juni 1977 staat omschreven. De eerste grote wijnen – aanvankelijk Bordeaux, maar later ook Beaujolais, de Loire-streek, de Bourgogne en het Rhônegebied – schafte hij aan tijdens zijn inkoopreizen naar Parijs, waar hij in eerste instantie voor zijn modezaak moest zijn.

Zijn liefde voor Frankrijk begon dus bij kleding maar sloeg al snel over naar wijnen, die hij aanvankelijk verkocht vanuit een sober magazijn aan de Grote Looierstraat. De gasten wisten: te midden van dit karige decor werden de mooiste wijnen geopend. Het werd een klein bedevaartsoord voor de liefhebbers van het goede leven.

Veertig jaar bestaat Vojacek Wijnen in Maastricht, nog immer geregistreerd als Vojacek Négociant en Vins B.V. uitgegroeid tot vaste leverancier van bijzondere wijnen aan vele  particulieren en bedrijven en aan tal van restaurants in heel Nederland, met en zonder ster. Yoeri Vojacek wil niet de grootste zijn, maar heeft juist bewust gekozen voor zijn eigen onafhankelijkheid, zijn eigen inkoop bij de producenten, en op die manier zijn eigen smaakassortiment en garantie voor kwaliteit. En niet te vergeten het persoonlijke contact met de klanten. Welke flessen beantwoorden het allerbeste aan hun smaak.

De grote winkelruimte doet in niets meer denken aan ‘het hok van Harry’ van weleer, de wijnen staan keurig opgesteld, maar nog altijd ligt de nadruk op de pareltjes die hier in ruime mate te vinden zijn.  Op dit moment werken er zes mensen. „Zes sympathieke, bescheiden mensen, maar allemaal met een grote kennis van zaken op het gebied van wijn,” klinkt het trots in de winkel die tevens dienstdoet als opslagplaats en proeflokaal.

De hoge, elegante Bourgognes vormen nog altijd een belangrijk deel van het aanbod, maar Yoeri bouwde de zaak de afgelopen jaren uit tot een moderne wijnhandel, met een breed assortiment.  „Bourgognes zullen altijd een belangrijke plek in ons aanbod blijven innemen. We hebben jarenlang geïnvesteerd in contacten om bepaalde huizen te kunnen krijgen en we doen er alles aan om ze te behouden. Maar intussen vertegenwoordigen we ook fantastische huizen uit de Bordeaux, de Loire, de Rhône, de Elzas, de Provence, en buiten Frankrijk ook uit Spanje, Italië, Duitsland, Portugal, Oostenrijk, Chili en Nieuw-Zeeland.”

Vojacek heeft veel respect voor de huizen waarmee hij werkt. „Met de vele wijnboeren onderhoud ik intensief contact. Je zult er van versteld staan hoe hard ze moeten werken. Vaak om slechts twee of drie hectare te kunnen onderhouden. Ik zie hoeveel ze investeren.  Die vertrouwensband met deze boeren is heel belangrijk. En zelf doen wij er ook alles aan om te zoeken naar de beste cuvées, onze kennis houden we voortdurend op peil. We onderhandelen voor een eerlijke prijs, maar niet om de wijnboer voor een dubbeltje minder uit te knijpen. Dat is niet het segment waarin wij willen opereren.”

Het assortiment bij Vojacek is sterk en compact, aldus de directeur/eigenaar. „We zijn een kwaliteitsimporteur die in een niche opereert en gaan bewust niet mee met de massa. Veel van onze wijnen komen van kleine familiebedrijven. Allemaal hebben ze iets speciaals: ze zijn zacht en verfijnd en blinken uit in zuiverheid en drinkplezier. In zekere zin zou je ze bourgondisch kunnen noemen. Ik denk dat ik gerust mag zeggen dat we een brede keuze hebben met daarin voor elk wat wils, met ook veel wijnen onder de tien euro. Van een trouwe klant kreeg ik onlangs een prachtig compliment. Hij zei: ‘De wijnen die ik bij jou koop zijn áltijd lekker’.  In ieder geval weet ik wat er in het glas zit want ik heb alles grondig geproefd. Pas als ik helemaal overtuigd ben, bied ik de wijn mijn klanten aan. Ja, in die zin is dat een persoonlijk kwaliteitslabel.”

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.