Limburg leads neemt duurzaam het voortouw
Evenement voor euregionaal bedrijfsleven in MECC Maastricht
Ondernemers hebben dringend behoefte aan netwerken en op Limburg Leads, hét businessevent dat plaatsvindt op 20 en 21 oktober in MECC Maastricht, is daar alle gelegenheid toe met een interactief programma rondom de thema’s Duurzaamheid & Circulariteit, Mobiliteit, Digitalisering en Talent.
Limburg Leads is een grens- én sectoroverschrijdend evenement dat zich richt op voortdurende ontwikkeling, vooruitgang en duurzame groei. Met een inspirerend sprekersprogramma rondom actuele thema’s en een uniek matchmakingprogramma ten behoeve van waardevolle ontmoetingen en nieuwe euregionale netwerken.
Innovatieve start-ups uit Nederland, België en Duitsland pitchen in de Start-Up Arena hun ideeën en creatieve oplossingen aan het aanwezige publiek en kunnen potentiële investeerders overtuigen in een Dragon’s Den ingerichte Money Room. Limburg Leads en MKB-Limburg slaan met Rubbing Elbows de handen ineen en stellen hun omvangrijke netwerk open. Zij bieden een exclusieve ‘warme hand’ en brengen bezoekers persoonlijk in contact met interessante personen binnen hun netwerk.
Ook de jaarlijkse LWV Limburg Happening vindt plaats tijdens Limburg Leads. Het thema van de LWV Limburg Happening 2021 is Artificiële Intelligentie (AI). Op de woensdagavond vindt de Limburg Leads Booster plaats, de grootste netwerkborrel van de euregio.
Ondernemerspanel
Op donderdag 21 oktober is er een duurzaamheidsondernemerspanel met André Nijhof (Hoogleraar Sustainable Business & Stewardship aan Nyenrode Business Universiteit), Maria van der Heijden (directeur-bestuurder MVO Nederland), Debbie Appleton (Global Manager Materials Recovery DSM-Niaga) en Roger Cox (milieuadvocaat en oprichter van de Planet Prosperity Foundation).
Journalist en ondernemer Sander Kleikers modereert het gesprek en neemt alvast een voorschot op de thematiek van Limburg Leads. „De nieuwe generatie op de arbeidsmarkt dwingt bedrijven nog meer om bezig te zijn met duurzaamheid”, vertelt hij. „Ik vind het belangrijk dat bedrijven daar in toenemende mate een voorbeeldfunctie in vervullen.” Duurzaamheid hoeft volgens hem niet te conflicteren met de doelstellingen van een bedrijf. „Er is niks mis met geld verdienen en een sterke bedrijfsvoering, maar er is wel wat mis als dat volledig ten koste gaat van je omgeving.”
Twan Huys in gesprek
Op de lijst van keynote-sprekers vinden we klinkende namen. Onder anderen Anna Chojnacka, medeoprichter en directeur van de 1%Club, en oprichter van reisorganisatie Corendon, Atilay Uslu, spreken tijdens het evenement. Zij worden in een College Tour-setting geïnterviewd door presentator Twan Huys.
Atilay Uslu
Atilay Uslu werd in 2019 uitgeroepen tot ondernemer van het jaar. Hij ziet duurzaam ondernemerschap niet als iets vrijblijvends, maar juist als een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering van het miljardenbedrijf. Recent opende Corendon een nieuw hotel op Curaçao: het Corendon Mangrove Beach. Een volledig zelfvoorzienend hotel dat gebruik maakt van gezuiverd zeewater om de schaarse watervoorraad op het eiland niet te belasten. Restwater wordt gebruikt voor de tuinen van het hotel en gaat naar de boeren in de omgeving. Een prachtig concept, maar toch vindt Uslu het niet iets om mee te pronken. „Er waren reisaanbieders die er reclame mee maakten dat hun vluchten op tijd vertrekken, maar dat is geen prestatie, dat hoort gewoon zo. Zo is het met duurzaamheid ook. Je moet dat gewoon doen, en er niet mee te koop lopen.” Corendon plantte in de afgelopen jaren honderdduizenden bomen en is van plan de komende jaren er nog zo’n 1 miljoen bij te planten. „We doen dit voor onszelf”, zegt Uslu stellig. „Ieder zichzelf respecterend bedrijf zou duurzaam moeten zijn, vanuit een intrinsieke motivatie.”
Anna Chojnacka
Anna Chojnacka is auteur van een tweetal boeken en stond aan de wieg van verschillende initiatieven met een sterke maatschappelijke component. Met het bedrijf ScaleUp Impact helpt ze ondernemers met het laten groeien van hun bedrijf op een verantwoorde manier. „Alles wat je doet heeft impact. Grondstoffen raken op en de effecten van klimaatverandering beginnen we te voelen”, zegt ze. „Bedrijven hebben daarin een verantwoordelijkheid. Het is onderdeel van goed ondernemerschap. Bovendien zijn het effecten die direct of indirect je bedrijf raken.” Verantwoordelijk ondernemerschap is volgens haar geen vrijblijvendheid, maar ook een voorwaarde om je personeel aan je bedrijf te binden. „Je wilt een bedrijf opbouwen waar je werknemers trots op kunnen zijn als ze er op een verjaardag over vertellen”, zegt ze. „Als mensen het gevoel hebben dat ze onderdeel zijn van iets goeds, dan heb je goud in handen.”
Limburg Leads vindt dit jaar plaats op 20 en 21 oktober in MECC Maastricht. Alle informatie en het programma vind je op limburgleads.com