Home > Branded content > Een zonnige herfstdag in Maastricht

Een zonnige herfstdag in Maastricht

Eerste vaatjes Brand Dubbelbock met gejuich ontvangen.

Een zonnige donderdagmiddag eind september in Maastricht. In de chique Stokstraat, normaal gesproken een voetgangersdomein, klinkt het onmiskenbare geluid van paardenhoeven. Wie zijn ogen dichtdoet en aandachtig luistert naar de echoënde klanken, waant zich al snel een eeuw terug in de tijd: de met ijzers beslagen paardenhoeven en de kasseien in een van de meest pittoreske straatjes van de Limburgse hoofdstad lijken wel voor elkaar te zijn gemaakt.

Jeff Navarro uit Simsbury, Connecticut in de Verenigde Staten heeft zijn ogen open. Hij realiseert zich dat hij toevallig getuige is van een bijzonder moment. De Amerikaan, op familiebezoek in Limburg in verband met een aanstaand huwelijk, ziet twee goed doorvoede Hollandse trekpaarden doodkalm op zich afkomen. De kar die ze voorttrekken is beladen met houten fusten. Bovenop prijkt een donkergroen houten paneel, waarop met sierlijke witte letters ‘Brand Bier’ is geschilderd. De afvaardiging van Brand – onder leiding van de in een lederen schootsvel gestoken, goedlachse gangmaker Arko Ipenburg – houdt stil bij In de Karkol, een van de bekendste cafés van Nederland. Hier zal binnen luttele minuten symbolisch het eerste vat Brand Dubbelbock worden aangeslagen. Met hulp van Jeff Navarro, die van de goedgeluimde Ipenburg het verzoek krijgt om te assisteren.

„Real beer from the Netherlands”, constateert de Amerikaan tevreden, nadat hij even later zijn lippen aan het glas heeft gezet. „Something else than Miller or Budweiser”, voegt hij er lachend aan toe

Het bockbierseizoen is begonnen en iedereen mag dat weten. Om zoveel mogelijk mensen te laten meegenieten van het traditionele bijzondere moment trekt de Limburgse bierbrouwer Brand vandaag met paard en wagen door Maastricht om het pittige, karamelzoete Brand Dubbelbock, dat volgens kenners ‘smaakt als een stevige herfstdag in goed gezelschap’, bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Vandaar dat het gezelschap vanmiddag nog vijf andere cafés in het centrum aandoet. Overal wordt het dieprode Brand Dubbelbock met gejuich ontvangen. De mensen die het spektakel bezien vanaf een van de vele terrasjes, worden van harte uitgenodigd om een glas te proeven. Bij elke plek die de Brand-afvaardiging vanmiddag aandoet, krijgen de kelners het druk. Ze lopen af en aan met volle bladen Brand Dubbelbock. Aan de gezichten te zien met het grootste plezier van de wereld.

Ook Martijn Wijnhoven, regiodirecteur van Brand, is uiterst tevreden over de manier waarop de geste van Brand ontvangen wordt. Hij heeft na de bekendmaking dat moederbedrijf Heineken een groot deel van de productie buiten Limburg voortzet, inmiddels veel gesprekken gevoerd met relaties. Die toonden over het algemeen begrip voor de keuze, vertelt hij. „De kern van de boodschap is dat een deel van de productie wordt verplaatst, maar dat we desondanks diepgeworteld blijven in de Limburgse gemeenschap en daar ook in blijven investeren. Ik kan iedereen geruststellen: aan de receptuur, en dus aan de smaak van ons bier, verandert niets. We zullen ons ook in de toekomst – net als vandaag – overal in Limburg laten zien.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!