Home > Branded content > Drie winnaars LWV award circulariteit

Drie winnaars LWV award circulariteit

Sonja Demandt moet haar teleurstelling wel even verbijten, deze vrijdagavond 15 maart in de Haagse Malietoren. De Limburgse inzendingen voor de nationale Circular Awards 2024 vallen nét niet in de prijzen. „Ze hadden het zo verdiend”, zegt de expertisemanager Duurzaamheid bij de LWV die twee dagen eerder drie Limburgse winnaars en dus finalisten naar de hofstad mocht sturen. „Van de andere kant: deze competitie gaat om duurzaamheid en circulariteit. Alle deelnemers werken aan die circulaire toekomst, naar een wereld zonder afval. Daarvoor hebben we deze award in het leven geroepen. Het zijn allemaal winnaars.”

Podium

Zo ziet Zsofia Kollar dat ook. Zij won de Limburgse award in de categorie Circulaire Startup met het door haar opgerichte Human Material Loop. „Geweldig zo’n prijs van 3000 euro winnen”, zegt de onderneemster die een paar jaar geleden Amsterdam verruilde voor Geleen. „Altijd welkom aangezien we dit jaar willen opschalen naar concrete productie. Nog belangrijker is de aandacht en het podium, zowel tijdens de Limburgse finale op de Brightlands Campus en in Den Haag. We zijn gezien door potentiële investeerders, deuren van netwerken gaan open. Natuurlijk hadden we de landelijke finale graag gewonnen, maar veel meer gaat het om die transitie naar circulaire grondstoffen. Menselijk haar is uitstekend geschikt om er stof van te maken. Prachtig toch, nu wordt het verbrand.”

Ondersteuning

De Limburgse Circulaire Innovatie Top 20 is onderdeel van de Week van de Circulaire Economie, in 2021 voor het eerst gehouden. Toen was de coronapandemie nog spelbreker, maar deze keer waren er meer dan twintig inzendingen. „Een mooi aantal”, aldus Sonja Demandt. „Het geeft aan dat het bedrijfsleven bezig is met circulariteit. We willen een circulaire economie waarin alle nieuwe producten en spullen later hergebruikt kunnen worden. Dat betekent nogal wat voor zowel grote ondernemingen als het MKB. Als werkgeversorganisatie willen we zo veel mogelijk ondersteuning bieden. Ondernemers prikkelen en ondersteunen is in dat kader broodnodig. We brengen ondernemers bij elkaar. Zo’n award werkt stimulerend. Ondernemers zien concrete toepassingen, vertellen wat zij tegen komen en hoe ze stappen zetten.”

In het najaar kunnen ondernemers zich weer inschrijven voor de editie van 2025.

De Limburgse winnaars: Human Material Loop, Ekowood en de Glazenapp in de categorie Circulaire Community.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.