Home > WMC > Klinkende namen op het WMC

Klinkende namen op het WMC

De keuze van Artistiek Manager WMC Björn Bus

Banda Sinfónica Municipal de Madrid o.l.v. Jan Cober

WMC-coryfee Jan Cober speelt een thuiswedstrijd. De Limburger woont en werkt sinds 2019 in Madrid waar hij het meest prestigieuze harmonieorkest van Spanje dirigeert: de Banda Sinfónica Municipal de Madrid. Het orkest geeft maandag 11 juli een galaconcert in de Rodahal met honderd musici, zangers en dansers met onder meer traditionele Spaanse zarzuela’s en pasodobles en grote symfonische transcripties. „Het orkest staat bekend om zijn specifieke, Spaanse symfonische klank”, vertelt Björn Bus. „Dirigent Jan Cober heeft een wezenlijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de blaasmuziek en van het Wereld Muziek Concours. Dat hij nu met de Banda Sinfónica Municipal de Madrid naar het WMC komt, is echt speciaal.”

United States Marine Band

De Amerikaanse president Joe Biden moet het even zonder zijn huisorkest doen, want dat speelt voor de allereerste keer op het WMC. Officiële ceremonies zoals inauguraties, recepties en staatsbanketten in het Witte Huis worden al tweehonderd jaar opgeluisterd door The United States Marine Band, het persoonlijke orkest van de Amerikaanse president en het oudste muziekgezelschap van de VS. „ Aan de komst van de United States Marine Band heb ik drie jaar gewerkt”, zegt Björn Bus. „Hun optreden is zeer bijzonder. The President’s own was voor het laatst in 2001 in Europa.” Het concert heeft plaats op woensdag 27 juli in de Rodahal in Kerkrade.

Copa Kapella

Welke band wint een optreden in Oostenrijk en een mooi geldbedrag? Door de nauwe samenwerking met het festival Woodstock der Blasmusik heeft het WMC de finale van band-competitie Copa Kapella binnengehaald. Voor het eerst in de geschiedenis vindt het hoogtepunt van het Oostenrijkse open-luchtfestival niet in Ort im Innkreis maar in Kerkrade plaats. Woodstock der Blasmusik is immens populair vanwege de opvallende programmering met zowel moderne als traditionele blaasmuziek. De Copa Kapella-finale op het WMC zal net zo afwisselend zijn. Op de BLOW!Stage op de Markt in Kerkrade strijden 15 en 16 juli negen internationale bands tegen elkaar die maar één ding gemeen hebben: minimaal vier blazers in de bezetting. Björn Bus: „Met deze wedstrijd willen we blaasmuziek in de breedte tonen en een podium bieden aan alle genres.”

Querbeat

‘Wereldberoemd’ in Duitsland maar voor nu pas voor het eerst op een Nederlands podium. In de Rodahal staat maandag 25 juli de Keulse brasspopband Querbeat. De 13-kop-pige brassband maakt een energieke mix van feestmuziek en Kölsche carnavalsmuziek en trekt daarmee volle zalen in heel Duitsland. Querbeat reist komende zomer met hun Radikal Positiv-tour door Europa. „Door Querbeat aan de line-up van het WMC toe te voegen laten we het ongelofelijk brede spectrum van de blaasmuziek zien: van ‘klassieke’ symfonische blaasmuziek tot onvervalste feestmuziek. Maar wel op een bijzonder hoog muzikaal niveau”, zegt Björn Bus.

Percussiefenomeen Martin Grubinger

Oostenrijker Martin Grubinger geldt als een van de allerbeste percussionisten ter wereld en geniet internationale faam. Op donderdag 28 juli staat hij op het podium van de Rodahal voor een concert met het Percussive Planet Ensemble.

„Deze show – de grootste van het WMC ooit – wordt een weergaloze collage van stijlen, instrumenten en vooral heel veel percussie”, aldus Björn Bus. „Martin trekt dit keer alle registers open. Hij komt naar Kerkrade met slagwerkers, een bigband, keyboards, een vleugel en natuurlijk met een imposante ritmesectie.

”De band maakte eerder furore tijdens de pauze van het Eurovisie Songfestival in 2016 en bij de opening van de Formule 1-wedstrijden in Oostenrijk. Martin Grubinger is ook artist in residence tijdens het WMC. Hij is jurylid, geeft masterclasses en sluit op zondag 31 juli de mars- en showwedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion op bijzondere wijze af.

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu