Landgraaf meer dan pinkpop alleen
Mede dankzij beeldbepalende evenementen en attracties als Pinkpop, Neverland, The Cavemanrun, Snowworld, Monido Verde en diverse wielerklassiekers weet Landgraaf zich te manifesteren als een merknaam voor kwaliteit van leven. Maar ook op gebied van duurzaamheid, sociaal-maatschappelijke uitdagingen en toerisme werpt de gemeente zich, volgens burgemeester Raymond Vlecken, steeds meer op als een innovatieve pionier.
De materialisatie van Landgraafs hooggestemde esprit komt fraai tot uitdrukking in het Burgerhoes waarin de ambtelijke organisatie is ge-huisvest. Een statig en tegelijkertijd toegankelijk gebouw dat de burgers als het ware omarmt. De ontwikkeling en realisatie van het concept rond het Burgerhoes heeft zich in de laatste tien jaar voltrokken. Het is een ontmoetingsplaats geworden die duidelijk een drempel slecht tussen bestuurlijke organisatie en burger. Uitnodigend en functioneel ingericht rondom de thema’s kennis, informatie en advies. „Dit gebouw laat in feite zien welke prioriteiten we de laatste jaren als gemeente hebben gesteld,” zegt burgemeester Raymond Vlecken. „Het straalt uit dat we benaderbaar zijn en de menselijke maat respecteren. We geven graag ruim baan aan ontmoetingsmogelijkheden.”
Pinkpop
Wie het over Landgraaf heeft, neemt onwillekeurig het woord Pinkpop in de mond. Twee handen op één buik. „Klopt,” zegt wethouder Freed Janssen met een glimlach. „We hebben in gezamenlijkheid als college van burgemeester en wethouders gestreden om Pinkpop de komende jaren aan ons te binden. Want laten we er niet lang omheen draaien: Pinkpop houdt van Land-graaf en Landgraaf heeft Pinkpop in zijn hart gesloten. Tot maar liefst 2040 hebben we ons aan elkaar verbonden. Pinkpop is een wereldmerk. En daardoor valt Landgraaf ook bekendheid ten deel. Bovendien rinkelt de kassa goed in de periode dat het festival plaatsvindt. De economische spin-off die Pinkpop genereert is op twaalf miljoen euro berekend. En dat komt de hele regio ten goede. Voor de verenigingen die tijdens Pinkpop de stands bemensen en zodoende inkomsten binnenkrijgen pakt het ook goed uit. Gezamenlijk worden we er beter van.”Maar geeft zo’n gigantisch festival binnen de gemeentegrens niet erg veel overlast? „Pinkpop is een perfect geoliede machine,” vervolgt Freed Janssen. „De mensen die van heinde en verre naar Landgraaf komen voor Pinkpop willen er een leuke tijd hebben. Gedonder is er vrijwel nooit. Bij voetbalwedstrijden zie je wel eens heel andere taferelen. Bij een popfestival heerst toch nog altijd de sfeer van peace, love and understanding. De gemiddelde Pinkpopganger gedraagt zich voorbeeldig. Daar hebben we dus geen overlast van. En ook de verwerking van het afval gaat bijzonder goed. Organisator Jan Smeets hecht veel waarde aan duurzaamheid. Zelfs wanneer er die dag zeventigduizend mensen zijn geweest, ziet het er de dag erna weer brandschoon uit. Het afval wordt gescheiden.”
Evaluatie
„Elk jaar evalueren we de afgelopen editie grondig,” stelt Janssen. „Het festival vraagt ook veel van de ambtelijke organisatie. Mooi is het echter te constateren dat Pinkpop binnen Landgraaf breed wordt gedragen. Iedereen wil er een geweldig feest van maken en is bereid de lat hoog te leggen. We hebben nog steeds elke editie de intentie om het het volgend jaar op sommige punten weer beter te doen. Voor de komende vijftigste editie willen we de plaatselijke ondernemers aansporen om hun winkels en bedrijven een extra feestelijk Pinkpoptintje mee te geven. Pinkpop leeft in Landgraaf, dat weet ik wel zeker.”
Noodweer
Als portefeuillehouder Toezicht waakt burgemeester Raymond Vlecken over de veiligheid binnen zijn gemeente. In 2014 moest hij tijdens Pinkpop voor het eerst bijna ingrijpen vanwege een noodweer. „Als de veiligheid in het geding komt, moet je als burgemeester in actie komen. De professionele wijze waarop we met die calamiteit zijn omgesprongen heeft ons landelijke erkenning opgeleverd. We hebben met de veiligheidsdiensten en de organisatie van Pinkpop de risico’s juist ingeschat en besloten dat het veilig was om het festival door te laten gaan. En dat was ook zo. De veiligheid van elke bezoeker staat boven alles. Het is dan ook mijn primaire verantwoordelijkheid om die veiligheid te borgen. Dat heb-ben we, al zeg ik het zelf, samen voorbeeldig gedaan. Niet voor niets gelden we nationaal met ons optreden als best practice. Dat is door maar liefst twee ministeries erkend. Onze ma-nier van optreden vindt navolging.”
Evenementengemeente
In dit bijzondere Pinkpop jubileumjaar zou je bijna geneigd zijn te denken dat Landgraaf op evenementgebied en qua attracties geen andere troefkaarten in handen heeft. Niets is minder waar, zo bezweert wethouder Freed Janssen. „De laatste decennia is Landgraaf uitgegroeid tot een echte evenementengemeente. We hebben een roemruchte geschiedenis als wielergemeente. Tal van keren vond hier de finish plaats van de Eneco-tour. Twee weken na Pinkpop zal de ZLM-tour neerstrijken in Landgraaf. Het is mooi dat het wielervirus nog steeds niet over is. Maar er zijn ook weer nieuwe evenementen die zich aandienen. Zoals dancefestival Neverland dat vorig jaar op Megaland zijn première beleef-de. Landgraaf kent kennelijk een vruchtbare voedingsbodem als het om grote en kleine events gaat. Onze reputatie op dat terrein is goed. Want ook sportieve evenementen van het kaliber Cavemanrun, een zogenaamde obstacle run in het gebied Rouenhof, vinden bij ons een onderkomen.”
Ambitie en dromen
Volgens burgemeester Vlecken heeft de gewonnen WTTC Tourism Award de toon gezet voor de toekomstige ontwikkelingen op gebied van leisure en toerisme. „Die award die we internationaal in 2016 wonnen was een enorme opsteker. Het gaf ons en heel Parkstad als het ware een boost en liet ons zien dat we op de goede weg zijn. Ik denk dat het nu vooral zaak is door te pakken. We moe-ten durven te dromen en die dromen vervolgens durven te leven. Met ambitieuze plannen zoals Endless Summer, een overdekte surfhal, of de Oloïde, een geometrische landmark op de Wilhelminaberg, kunnen we het verschil maken. Het is beslist niet gezegd dat deze plannen ook daadwerkelijk zullen worden gerealiseerd, maar het niet hebben van welke plannen dan ook is veruit de slechtste optie. We zetten stippen aan de horizon en hebben het lef om groots te dromen en te denken.”
Wethouder Freed Janssen en burgemeester Raymond Vlecken
EVENEMENTEN EN TOERISME BLOEIEN IN LANDGRAAF
Nieuw goud
„Bovendien,” vult wethouder Janssen aan, „wie had ooit gedacht dat er op die zwarte Wilhelminaberg ooit een overdekte skihal zou komen? Het waren toch de visionairen die uiteindelijk het verschil hebben gemaakt. Die doorgingen met plannen maken waar anderen stopten. Wij zijn een gemeente waar het schijnbaar onmogelijke al mogelijk is geworden. En dankzij het goed geoliede samenspel tussen college, raad en ambtelijke organisatie zijn we tot veel in staat. Daar geloof ik heilig in en daar werken we elke dag hard aan. Toerisme is ons nieuwe goud.” Toch haasten beide bestuurders zich om niet het beeld neer te zetten van Landgraaf als een gemeente die enkel bezig is met het organiseren van grootscheepse evenementen en het realiseren van utopieën. „Nee, ook en vooral onze sociaal-maatschappelijke uitdagingen liggen ons na aan het hart,” legt Janssen uit. „Neem onze ontwikkelingen op het gebied van onderwijs. Onze ‘gezonde scholen’, zoals basisschool De Schatgraver, laat zien dat we meelopen in de geest van onze tijd. We ontdekken op tal van gebieden in het sociale domein een zekere sense of urgency en spelen daar dan handig op in. Onderwerpen als gezonde voeding, voldoende beweging en obesitas pakken we op basisschoolniveau aan. Maar ook een thema als duurzaamheid staat bovenaan op onze agenda. Het is geweldig dat de raad dit aandurft en dat Landgraaf hierdoor in de regio een leading positie inneemt.”
Complementair
„De krimp lijkt mogelijk tot stilstand te komen,” concludeert burgemeester Vlecken met een zichtbare tevredenheid. „Sommige pas gebouwde scholen blijken ineens te klein. En veel leerlingen komen vanuit Kerkrade in Landgraaf naar het voortgezet onderwijs. Landgraaf is bovendien een aangename woongemeente met een goed voorzieningen-niveau. Wat kennelijk in onze aard zit, is over de gemeentegrenzen heen kijken. We werken samen met onze buurgemeenten en hebben ook een goede relatie met Ubach Palenberg. We willen in deze regio vooral complementair zijn. Elkaar beconcurreren heeft geen zin. Ik hoop dat we de komende jaren meer long stay-toeristen mogen ontvangen. We hebben al betrekkelijk veel dagjesmensen die onze attracties bezoeken. Mensen die langer blijven hebben we, zeker als we attracties als bijvoorbeeld GaiaZOO, Continium Discovery Centrum, Leisure Dome en Kasteel Hoensbroek meenemen, veel te bieden. Maar ook op gebied van werkgelegenheid verdient het aanbeveling om over grenzen heen te kijken. We realiseren ons – en gelukkig wordt dat ook erkend door bijvoorbeeld staatssecretaris Knops die hier onlangs was dat we vooral met mensen bezig zijn en minder met gebouwen. De mens staat centraal, de burger.”
Duurzaam geloof
Duurzaamheid is een onderwerp dat in een gesprek over Landgraaf niet onbesproken mag blijven, zo vindt wethouder Freed Janssen. „Op het gebied van zonnepanelen zijn we in Nederland leading. Veel gemeenten hebben onze werkwijze op dat gebied inmiddels over-genomen, wat we als een compliment zien. We hebben een innovatief systeem ontwikkeld waarbij we woningbezitters de kans bie-den om geld te lenen om zonnepanelen aan te brengen. De lening lost men vervolgens af door de besparing op de energiekosten. In-middels zijn driehonderd woningen voorzien. Bijzonder is het dat de Bank Nederlandse Gemeenten pal achter dit project staat. Ook het onderwerp windenergie is in Landgraaf zeker bespreekbaar. Momenteel onderzoekt Landgraaf wat hierin de mogelijkheden zijn. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met de inwoners. Meer duurzaamheid betekent winst voor iedereen. We kunnen en willen op dit gebied de pas er stevig in houden.” „Landgraaf laat aan de hand van wapenfeiten zien dat het voorop loopt,” zegt de burgemeester afsluitend. „We doen dit echter in het belang van onze eigen burgers en in het belang van Parkstad en de regio. We denken grenzeloos. Ons netwerk is sterk en de lijntjes naar Den Haag en Brussel zijn kort. Er wordt intensief aan verdere verdieping van deze contacten gewerkt. Een evenement als Pinkpop, het mag worden gezegd, helpt daar natuurlijk ook bij dankzij onze netwerkborrel tijdens het festival. Maar het kortst en het belangrijkst zijn toch vooral onze verbindingen met elkaar binnen deze gemeente en binnen Parkstad. We werken hard omdat we in Land-graaf geloven. We hebben de wind mee.”
Fotografie: Anne Jannes, Harry Heuts, gemeente Landgraaf, Pascal Moors
__________________________________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <