De modeprints van Marylène Madou vallen in de smaak
Let’s party again! En dat mag je in het geval van Marylène Madou heel letterlijk nemen! De jonge Limburgse textielontwerpster viert volgend jaar het vijfjarig bestaan van haar eigen label, brengt een boek uit, stapt in het huwelijksbootje, ging dit najaar een exclusieve samenwerking aan met conceptstore La Bottega in het kader van hun dertigste verjaardag en heeft voor de lezers van Chapeau magazine een primeur!
Wat is eigenlijk een textielontwerpster?
„Ik studeerde textielontwerp in Gent en volgde kort een opleiding mode, maar ik heb niets met technisch naaien (lacht). Wel met creatief zijn en experimenteren. Textieldesign dus. Toen ontwerpers gingen werken met digitale prints wist ik het: dit is het.”
Jij bent dus de stap voordat modeontwerpers aan de slag gaan?
„Ik ontwerp de patronen en de afbeeldingen die gebruikt worden op de stoffen waar ontwerpers mee werken. Ik heb me gespecialiseerd in een vrij recente techniek: digitaal printdesign. Dat staat tegenover de zeefdruk, een sjablonen-drukproces. Het is een niche beroep en ik merk dat bedrijven en ontwerpers binnen Limburg ook meer en meer de weg vinden naar mij. Ik ben een van de weinige textielontwerpsters die ook echt met mode bezig zijn.”
Elke textielprint wordt door jou in-house gemaakt. Hoe begin je eraan?
„Met heel veel beelden en foto’s. Om inspiratie op te doen ga ik bewust naar musea, bekijk ik schilderijen, sla ik beelden op of maak ik notities. Tekst zegt me veel minder. Ik vertrek altijd vanuit één tekening. Vaak nog op papier met verf of tegenwoordig soms ook al rechtstreeks op mijn tekentablet op de computer. Daarna voeg ik verschillende tekeningen samen. Iedere print is dus opgebouwd uit mijn eigen tekeningen, schilderijen en digitale illustraties. Maar het leukste is de afwerking, zoals kleuren kiezen. Dat gaat digitaal heel snel: een roze flamingo kan in de afwerking plots blauw worden.”
Je hebt ook jouw eigen label.
„Ja, mijn merk werd in 2017 gelanceerd met een succesvolle collectie zijden foulards met mijn prints, en tot op vandaag is print nog steeds het ultieme uitgangspunt voor elke collectie accessoires en kleding.”
Je werkt regelmatig samen met andere mode- en designbedrijven zoals JBC, Café Costume, schoenen Morobe, La Bottega. Vind je het moeilijk om prints te maken voor jouw eigen label én voor andere merken, bedrijven en ontwerpers?
„Integendeel, het is net een grote meerwaarde om samen iets te kunnen maken. Je moet natuurlijk wel weten waar zo’n print op komt, bijvoorbeeld op een schoen of een kussen. Voor La Bottega maakte ik een exclusieve print. Een heel kleurrijke, exotische print, maar zonder specifiek exotische elementen, zodat het in élke seizoen past. Mijn uniek design zul je terugvinden op sjaals, kussens, handtassen en shoppingbags.”
Stel, je krijgt carte-blanche: voor wie of wat wil je graag een design maken?
„HERMES! Zonder twijfel! Ik liet me voor mijn eigen collectie door hun sjaals inspireren. Als student kon ik tijdens citytrips wel uren voor hun etalages wegdromen. Dat heeft me aangezet om zelf met sjaals te starten. Daarna kwamen kleding en interieur erbij.”
Is het moeilijk om én te ontwerpen en toch ook een bedrijf te runnen?
„Best wel, ik kom niet uit een ondernemersfamilie en wist heel weinig over de financiële en fiscale aspecten van een bedrijf. Ik had in het begin steun van een advocaat uit Londen, ontmoet op de Eurostar, die in mij geloofde en mijn eerste investeerder was. Daarna ben ik bij verschillende instanties opleidingen gaan volgen om het bedrijf zakelijk te kunnen leiden. Ik heb in het begin twee moeilijke jaren gehad, maar vanaf 2019 zit de groei er goed in en krijg ik er meer en meer vertrouwen in.”
Wat brengt de toekomst?
„In november volgend jaar stap ik met mijn vriend Brecht in het huwelijksbootje en maak ik zelf mijn trouwjurk. Ik ga er nog niets over verklappen, alleen dat het niet volledig wit zal zijn. Mijn boek Prints & Patterns van Stockmans Art Books zal ook gelanceerd worden nog dit najaar.”