Home > Culinair > Wijnen > Fabio Celli vergroot wijndomein Montepertini met vier hectaren

Fabio Celli vergroot wijndomein Montepertini met vier hectaren

Op een perceel naast het Apostelhuis van landcommanderij Alden Biesen vergroot Fabio Celli zijn wijndomein Montepertini met vier hectaren. In september oogst hij voor het eerst. De wijnen van zijn wijngaard in Eigenbilzen kunnen tot 28 juli geproefd worden in een zomerbar, pal in het midden van de nieuwe wijngaard.

Andante, Allegro, Allegretto, Adagio, Vivace, Symphonia, Inferno: in zes van die zeven wijnnamen zit letterlijk muziek. Dat geldt ook in figuurlijke zin, want in amper vier jaar tijd slaagde Fabio Celli erin zijn wijnen in heel België op de kaart te zetten. Het ging allemaal zo snel, dat hij een punt zette achter zijn commerciële functie bij een wijndistribiteur en zich voluit op wijndomein Montepertini stortte. De naam is afgeleid vanMonpertin’, de vroegere naam van zijn woonplaats Mopertingen. Dat hij er een Italiaanse twist aan gaf, hoeft niet te verbazen.

,,Mijn familiale roots liggen in Emilia-Romagna. Mijn echtgenote Laura en ik zijn afkomstig van Houthalen, maar we werden verliefd op een hoeve in de Bilzense deelgemeente Mopertingen. Acht jaar geleden rijpte het idee om in de onmiddellijke omgeving een wijngaard aan te leggen. In Eigenbilzen vonden we een stuk grond van 1,25 hectare. Dat levert jaarlijks zo’n vijfduizend flessen op.”

Acolon

Fabio Celli oogstte voor het eerst in 2020, een jaar waaraan, vanwege corona, veel mensen niet de beste herinneringen bewaren. ,,Voor mij was het een topjaar, want de weersomstandigheden waren optimaal met heel veel zon. Aanvankelijk wilde ik alleen mousserende wijnen maken, maar de druiven rijpten zo mooi af en hadden zo’n hoog suikergehalte, dat we ook stille wijnen konden maken.”

De bodem hielp daarbij een handje mee. ,,De wijngaard ligt op de uitlopers van de Maas met veel keien in de ondergrond. De ideale drainage. In de omgeving van Alden Biesen zit veel mergel onder de bovenste kleilaag. We weten dat omdat op de historische site veel archeologisch onderzoek wordt gedaan. Dat gaat allicht resulteren in een ander wijntype.”

Toscane

 

Door de uitbreiding met vier hectaren gaat de productie aanzienlijk groeien, maar Fabio Celli wil dat proces geleidelijk laten verlopen. ,,Ik ga slechts een deel van het perceel aanplanten, wat neerkomt op tweeduizend flessen per jaar en een productiegroei van dertig procent. In mijn eerste wijngaard rijpen vier druivenvariëteiten: chardonnay, pinot noir, pinot blanc en auxerrois. Daar komen nu pinot gris en een beetje acolon bij.

Fabio Celli wordt net niet lyrisch als hij praat over de locatie van zijn nieuwe wijngaard. ,,Je hebt een prachtig uitzicht over de Haspengouws heuvels. Voor mij is dit het Belgische Toscane. In de wijnbar willen we de bezoeker daar maximaal van laten genieten. Geen bonkende beats, maar rustige achtergrondmuziek met streekkazen van Kaazus – de kaashandel van de zussen Sarah en Joke Jeurissen – en brood en taart van artisanale bakker Bert Vangronsveld. In die setting willen we ons verhaal meegeven en benadrukken dat cool climate wijnen absoluut kunnen concurreren met wijnen uit warmere regio’s.”

Blookstraat 25 – Bilzen (BE) – montepertini.be

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.