Home > Culinair > Summertime@Sassenbroek: bubbelend tafelen in een glooiend landschap

Summertime@Sassenbroek: bubbelend tafelen in een glooiend landschap

De Belgisch-Limburgse fruitstreek Haspengouw heeft er deze zomer een wijnbeleving bij. In het glooiende landschap van Broekom (een deelgemeente van Borgloon) hebben Johan en Karen Bellens van Wijndomein Sassenbroek een pop-up restaurant bij hun wijngaard ingericht. In the middle of nowhere en op amper één kilometer van de bekende doorkijkkerk, bieden ze hun mousserende wijnen aan, gecombineerd met tapa’s, een chef’s table en tastings. Dat doen ze samen met Anja Janssen, een blogster een voorliefde voor het authentieke Piëmonte. En zo ontmoeten noord en zuid elkaar.

De locatie Borgloon is geen toevallige keuze. Hier plantte wijnfanaat Jean Bellefroid in 1964 de eerste wijnstokken. Het zou het begin worden van een wijncultuur in de beide Limburgen. Wijngaardenier Johan Bellens leerde als tuin- en landschapsarchitect de knepen van het vak bij Geurt van Rennes. Dat hij een goede leermeester blijkt, is duidelijk want ‘Claire Martin’, zoals het wijnlabel heet, haalde in 2017 zilver op de Wijnkeuring van de Lage Landen.  Nieuw is de presentatie van een uitzonderlijk mooie stille Pinot Blanc.

Van Anne Janssen onthouden we dan weer de Moscato d’Asti Canelli. En zo vullen Bellens en Janssen elkaars métier perfect aan.  Voeg daarenboven nog een lijstje van topchefs – elke week een andere – en het concept is compleet. Denk aan namen als Benne (Foodlab), Giovanni Oosters (Smaakfabriek), Kevin Bonanno (5ième) en Guy Weyts (Stoke Outdoor Coocking) of Sam Van Houcke (Maste) en de gastronomie lacht je toe.

Zo verraste Van Houcke ons met zijn ‘hygge’-keuken, Deense knusheid op een bord. Dat zulks veel verder gaat dan knäckebröd met verse kaas en bieslook hoeft geen betoog. Denk aan gerookte makreel met rammenas en gekonfijte bergamot of paltheasta met kalfsnek en daslook. Ter plaatse bereid in de veldkeuken. Omwille van corona blijft de pop-up beperkt tot 36 couverts. Vooraf reserveren is dan ook een must.

Nog een extra tip? Combineer deze pop-up  eens met een bezoek aan het kleine, historische stadscentrum van Borgloon, waar het middeleeuws karakter grotendeels bewaard bleef.

Info: www.wijndomeinsassenbroek.be, www.wijnbelevingmetanja.be en www.wijnbouw.com

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.