Home > Culinair > Maastrichtse restaurants beginnen met aanbetaling bij reservering

Maastrichtse restaurants beginnen met aanbetaling bij reservering

Om het toenemend aantal ‘no shows’ tegen te gaan, begint een aantal restaurants in Maastricht met een systeem van aanbetaling bij reservering. Ze hebben ervaren dat het sinds corana steeds vaker voorkomt dat mensen die gereserveerd hebben, niet komen opdagen. Dat zorgt voor een flinke schadepost en daar willen de restaurants van af.

Patron Gilbert von Berg van het gastronomische restaurant Studio in Wyck-Maastricht zegt hij laatst in een weekend acht ‘no shows’ had. „Die laten of helemaal niks horen, of ze bellen een uur van te voren met een smoes af. Doodzonde, want we hebben zeker op vrijdag en zaterdag altijd een wachtlijst, maar het is dan te laat om die mensen nog tijdig te informeren. Wij hebben hier 20 couverts. Als een tafel van 4 niet komt opdagen, scheelt dat 20 procent van de omzet. Alles is al krap berekend om de prijs voor de gast redelijk te houden, maar dan moet het wel vol zitten.”

Von Berg heeft nu een systeem ingevoerd dat je bij een reservering 25 euro per persoon aanbetaalt. „Als je uiterlijk 24 uur van te voren annuleert, is er niks aan de hand en krijg je dat geld terug, anders niet. En uiteraard wordt de aanbetaling van de mensen die komen eten, keurig verrekend met het eindbedrag. Dus het zijn geen extra kosten voor de gast. De ervaring in andere steden zoals in Amsterdam en ook in het buitenland heeft geleerd dat mensen dan veel serieuzer met hun reservering omgaan. In het begin zal het even wennen zijn voor de gasten, maar hoe meer collega’s meedoen, hoe sneller het normaal wordt.”

Servais Tielman van Beluga Loves You is ook begonnen met aanbetalen. „We kunnen niet meer anders. Onlangs hadden we maar liefst 18 ‘no shows’ en dat op een normale bezetting van 30 couverts. Op zo’n avond lijd je dus zwaar verlies, want je hebt ingekocht voor 30 gasten en daar ook je personeel op aangepast.” Ook bij Beluga Loves You betaal je voortaan 25 euro bij reservering. „Als je naar een concert gaat, betaal je de hele ticketprijs al van te voren, dus is het helemaal niet vreemd dat wij een kleine aanbetaling vragen. De meeste mensen gaan netjes om met een reservering, maar sommigen denken daar anders over. Er zijn zelfs mensen die op drie plekken tegelijk reserveren en dan pas op de avond zelf beslissen waar ze uiteindelijk zin in hebben. De andere twee zaken hebben dan pech gehad. Dat kan natuurlijk niet en is doodzonde voor de mensen die heel graag willen komen, maar te horen hebben gekregen dat we vol zitten.”

Rodny Welters van restaurant NOVO New Dining in Maastricht start deze zomer met aanbetalen bij reservering. „Dan gaan we naar onze nieuwe locatie in het Sphinx-kwartier en dat is een goed moment om dit in te voeren. Ik denk er al lang over na, omdat het steeds erger wordt. Sommige mensen zijn heel nonchalant, dan reserveren ze met zes en komen ze met vier. Zonder enige melding vooraf. Als je dan weet dat de reserveringstijd in het weekend bij ons kan oplopen tot een half jaar, dan weet je dat dit doodzonde is voor die andere mensen. En het kost ons gewoon omzet, terwijl de inkoopkosten al zo stijgen.

Bij NOVO betaal je vanaf de zomer 40 euro per persoon bij het reserveren. „Dan hebben we de kosten van de menu er grotendeels uit, als de mensen niet komen opdagen. Maar we denken dat zo’n systeem vooral zorgt voor meer discipline en minder ‘no shows’. Dan is het puur een administratief dingetje want uiteraard krijgen de mensen die aanbetaling gewoon terug als ze komen eten. We verdienen er geen euro extra mee, maar we voorkomen wel dat we verliezen lijden en dat we andere mensen voor niks teleur moeten stellen.”

Zie ook reportage in TV-programma ‘Limbourgeois’ dat dit Paasweekend wordt uitgezonden op L1 TV.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu