Home > Culinair > Kristalijn, een vaste culinaire waarde

Kristalijn, een vaste culinaire waarde

Het was destijds visionair van voormalig eigenaar Erik Bullens om bij het golfhotel Stiemerheide in Genk een splinternieuw restaurant aan te bouwen in een strakke, tijdloze en vooral open stijl. Door de grote raampartijen komt het groen overal binnen. De forse open keuken in het midden van de zaak is een kooktheater avant la lettre.

Vanaf het begin lag de lat hoog en met de stabiele factor van chef Koen Somers wordt nu al vele jaren een Michelin-ster uitgedragen. Met succes, want het is een van dé gastronomische trekpleisters van Belgisch-Limburg, zowel tijdens de lunch als het diner. Altijd volk, altijd sfeer, met wat lichte jazzmuziek op de achtergrond.

Maître-sommelier Guy Jeunhomme toont zich een toegewijde vakman die stijl combineert met ruime kennis en gevatte humor. Als aperitief serveert hij de biologische champagne Larevallis van het huis Drappier en dat blijkt een meer dan degelijke materie, perfect in balans en voorzien van een elegant blijvende dynamiek. Grootse start in ieder geval. Na wat vingerhapjes volgt er een veelbelovende en echt lekkere amuse van gekonfijt varkensvlees met lobbige bearnaisesaus plus scrambled egg met bieslook en een stevige lik Belgische kaviaar.

Wij starten ons diner met wortel in de vorm van filet americain. Puur vegetarisch met een licht zuurtje. Daar drinken we een eveneens biologische Muscadet les Quinze Hommes van Jeremie Huchet bij. Expressief, met een licht mineralige, aanvankelijk discrete structuur, maar de wijn groeit verrassend in het glas.

Het tussengerecht is een fraai opgemaakte rouget barbet met chorizo en paprika, en bloemetjes voor zowel oog als smaak. Kruiden zijn ruim aanwezig en maken het gerecht mediterraans, met een mooie spanning. Het andere tussengerecht is zeeverse zonnevis met morilles, knolselderie en salie, voorzien van een uiterst smaakrijke, opvallend krachtige saus. We volgen de sommelier in zijn arrangement met in het glas de Ritme Blanc 2018 Garnatcha Blanca – roble. Gelukkig discreet door het hout gemarkeerd, met rijpe, elegant blijvende weelde en een laag zuurgehalte. De concentratie zorgt voor spanning en deze wijn combineert uitstekend met de zonnevis.

Daarnaast, heel verrassend: een troebele Vin Nature el Oso y la Alemana Verdejo 2020, bewust aan zuurstof blootgesteld. Met frisse druiven-/vruchtenexpressie en volop afwisseling. De alcohol lijkt quasi afwezig; zeer fris en met impressie van hoogwaardige cider. Als hoofdgerecht komt Wagyu op tafel, met paksoi en aubergine, plus een minisoepje van kool. Het gerecht is oosters van smaak door de ruim verwerkte kruiden, het vlees is zeer zacht gegaard. Het andere hoofdgerecht is Texels lam met rijkere begeleiding in de vorm van salade en kikkererwten, een gekonfijte versie van het lamvlees en apart geserveerd een stuk van de lamsnek. Dat blijkt nog het lekkerst van de drie variaties.

Bij elk gerecht wordt steeds een verschillende, zorgvuldig aangepaste wijn geserveerd. De Libanese B-Qa de Marsyas 2017 contrasteert fraai dankzij het verfijnde boeket, de klassieke structuur en de combinatie van elegantie en smaakrijkdom. En de Renaissance van Philip Viret Vin de France 14,5%, licht animaal met een positief dikke materie, is rijkelijk voorzien van tanninerijkdom en vruchtenconcentratie.

We sluiten af met chocolade, Pedro Ximenez-druif en kaneel. Een tamelijk klassieke smaak waarbij de sherry voor de twist zorgt. De erbij geserveerde droge en ook een zoete Pedro Ximenez uit het sherrygebied maken het feest compleet. De Kristalijn heeft een klassieke keuken met hedendaagse, oosterse invloeden. Een stabiele zaak waar je niet gauw teleurgesteld zult worden.

De Kristalijn werkt met twee menu’s, het ene met vlees en vis, het andere vegetarisch. Vier gangen voor € 85, vijf voor € 105 en zes voor € 125. À la carte is ook mogelijk met voorgerechten van € 28 tot € 75 en hoofdgerechten tussen de € 60 en € 70. Er is ook een 3-gangen lunchmenu voor € 65. De wijnarrangementen zijn er vanaf € 45 (aanbevolen). Het bestuderen van de uitgebreide wijnkaart op het niveau van een ‘meer-sterren-restaurant’ is zeker de moeite waard, de adviezen van de sommelier zijn dit eveneens. Deze wijnkaart biedt een zeer rijke, gedurfde selectie met als leidraad biologisch, biodynamisch en incidenteel natuurwijn. Maar de liefhebber van klassieke en bekende wijnen wordt ook ruim voldoende keuze geboden, al kan dit in de papieren lopen.

Wiemesmeerstraat 104, Genk (BE) – dekristalijn.be

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu