Home > Culinair > Cyenna Moors en Jeaneau Thoma winnen wedstrijd Jong Limburgs horecatalent 2023

Cyenna Moors en Jeaneau Thoma winnen wedstrijd Jong Limburgs horecatalent 2023

Enigszins verrast, maar met een stralende glimlach van oor tot oor, beklom Cyenna Moors (19) van restaurant G7 Food&Drinks in Sittard maandagavond het podium van het Limburgs Culinair Gala in MECC Maastricht. Eigenaar en chef-kok Hans Kinkartz van restaurant Atelier in Gulpen had zojuist bekendgemaakt dat zij de ‘overtuigende winnaar’ was geworden van de Jong Limburgs horecatalentwedstrijd Keuken 2023. Als enig ‘meisje’ naast zeven minstens even talentvolle ‘jongens’ een niet geringe presentatie, aldus de sterrenchef.

Cyenna had even moeten slikken toen in de geheel uitverkochte zaal, grotendeels gevuld met klinkende namen uit de Limburgse horeca, opeens haar naam viel, bekende ze. Ze vond het geweldig om mee te doen, dat ze als allerbeste uit de bus zou komen, had ze nooit gedacht, vertelde ze nadat ze de trofee in ontvangst genomen had.

Daarvoor had de pas dit jaar afgestudeerde leerling van horecaopleiding De Rooi Pannen een ogenschijnlijk simpele verklaring: in het dagelijks leven staat ze in de keuken aan de ‘koude kant’, wat er in de praktijk op neerkomt dat ze zich vooral bezighoudt met voorgerechten, bijgerechten en desserts. Niettemin werd ze in de wedstrijdkeuken op de beursvloer van BBB Maastricht geacht om in iets meer dan een uur een hoofdgerecht op tafel te zetten, op basis van een stukje kalfsvlees of ossenhaas. De pièce de résistance diende verder te bestaan uit diverse garnituren, een ‘krokantje’ en een saus.

Een heel aangaan als je moet werken met beperkte middelen (afkomstig uit een ‘black box’, waarvan de samenstelling tot het laatste moment geheim blijft) en je dus veel moet improviseren – en je bovendien de nodige kritische ogen van juryleden op je weet gericht, zo weet elke kok die ooit heeft deelgenomen aan een wedstrijd.

Maar Cyenna bracht het er – ook aan de ‘warme kant’ – meer dan goed vanaf: het gerecht dat ze op tafel wist te krijgen, was niet alleen hoog op smaak, maar zag er ook nog eens prachtig uit. De jury roemde verder Cyenna’s gestructureerde manier van werken.

De jonge Limburgse horecatalenten Bediening – zij werden tijdens de wedstrijd – ingezet om de door de jonge koks bereide hoofdgerechten te presenteren en van een bijpassende Limburgse wijn te voorzien, hadden het evenmin gemakkelijk. Ze waren slechts met zijn drieën en moesten daardoor rekening houden met een flinke extra dosis – opbouwende – kritiek.

Hoewel de twee niet-winnaars hun kleine tekortkomingen tijdens een ‘panelgesprek’ met de drie juryleden (een vakdocent, een culinair journalist en een gastvrouw in een restaurant) ruimschoots goedmaakten, ging de eer uiteindelijk naar Jeaneau Thoma (21) van restaurant Aan Sjuuteeänjd in Schinnen.

Hoewel ook hij – in al zijn enthousiasme – hier een daar een minuscuul steekje liet vallen, betitelde de jury hem als ‘een geboren showman’, die de gasten aan tafel waarschijnlijk moeiteloos een avondlang weet te vermaken. Dat doet hij overigens al jarenlang in het met een groende Michelinster bekroonde restaurant van zijn ouders, waar hij al op jonge leeftijd werd besmet met het horecavirus. ,,Wie uit eten gaat, wil een geweldige belevenis hebben waarover je nog lang kunt napraten”, aldus juryvoorzitter Anneline Doelen, mede-eigenaar van Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht. Het bedienen van gasten lijkt heel simpel, maar is feitelijk een heel moeilijk vak, memoreerde ze. ,,De deelnemers aan het bedieningsgedeelte van de wedstrijd hadden het extra moeilijk, omdat ze pas op het allerlaatste moment te horen kregen met wie ze in de keuken moesten samenwerken.”

De prijs voor beste Jonge Limburgse horecaondernemer ging dit keer naar de pas 25-jarige Nadine Vinken van Hoeve de Eik in Epen, een succesvol ‘gemengd bedrijf’ in een van de mooiste stukje van Nederland, dat onder meer een brasserie, een ijssalon, een bed and breakfast en vakantieappartementen omvat. Het jonge horecaondernemerstalent laat geen kans onbenut om nieuwe wegen in te slaan, zo bleek tijdens haar huldiging. Nog maar kortgeleden ontwikkelde ze een eigen geurlijn die gebaseerd is op de geuren in haar eigen bedrijf. Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de gastronomische wereld nog heel veel van haar horen.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.