Home > Branded content > Van all day breakfast tot borrel: de gouden van Wijck formule

Van all day breakfast tot borrel: de gouden van Wijck formule

Kraakvers ontbijtje? Met liefde bereid broodje of warme lunch? Heerlijke koffie, met wat lekkers erbij? Geen twijfel mogelijk: dan moet je bij van Wijck zijn. De dagzaak van Jaap van Wijck in hartje Wyck is al bijna zeven jaar onveranderd populair.

Gat in de ontbijtmarkt

Tijdens zijn reizen naar wereldsteden maar ook ‘gewoon’ de Randstad, maakte Jaap van Wijck het tot zijn missie om er de lokale ontbijtcultuur optimaal te beleven. Dat was al ver voor de opening van Van Wijck. Toen hij zo’n acht jaar geleden besloot om zijn carrière in de internationale topgastronomie op te geven en zelf op avontuur te gaan, hoefde hij niet lang na te denken over wat het zou gaan worden. „In Maastricht had je geen ontbijtcultuur. Met uitzondering van een of twee zaken kon je eigenlijk alleen in hotels ontbijten. Zonde, dacht ik. Ik wist namelijk hoe die scene in andere steden bruist.” Jaap vond een leegstaand pand op een A-locatie in Wyck, die hij binnen een mum van tijd omtoverde tot de zaak – iedere dag open van 8 tot 18 uur – die we vandaag de dag kennen als Van Wijck.

Haute cuisine

Sinds de opening in maart 2017 is Van Wijck een groot succes. Dat heeft Jaap niet alleen te danken aan het ontbreken van concurrentie en de mooie locatie van zijn zaak, maar ook aan de focus op verse producten en kwaliteit, die overal in terugkomt. Voordat hij startte met Van Wijck, werkte Jaap in tal van toprestaurants, waaronder Toine Hermsen in Maastricht, Château St. Gerlach in Valkenburg en Miramar Beach Hotel in Cannes. „Met Van Wijck heb ik altijd een vrij toegankelijk gedeelte van de horecabranche op topniveau willen brengen. Dat betekent alles puur en vers – waar mogelijk lokaal, altijd mooi opgemaakte bordjes en niet-alledaagse, doordachte smaakcombinaties.” De menukaart van Van Wijck is wat dat betreft dan ook perfect in balans: voor de helft klassiekers, maar dan wel ‘speciaal’, zoals eggs benedict, carpaccio op zuurdesembrood of burrata op saltimbocca en voor de andere helft ‘gewaagde combinaties’, zoals een ontbijtbun, boerenbruin met kimchi of stokbrood met zacht gegaarde kalfssukade met tonijnsalade. Combinaties en bereidingen waarin de chef zijn creativiteit en scholing kwijt kan, en die gasten uitdagen om eens wat anders te proberen.

All day puur genieten

Speciaal voor iedereen die van ontbijten houdt, maar misschien wat minder van de ochtend, wordt Van Wijck’s ontbijtkaart de hele dag door – tot 18 uur – geserveerd. Van een kakelvers eitje met een ruime keuze aan toppings zoals bacon, kaas, avocado, zalm of truffel, tot een supergezonde açaï bowl of ‘goedemorgen’ yoghurt. Een goed ontbijt is immers het halve werk, ongeacht hoe laat… Behalve bekende en doordachte hartige smaakcreaties is Van Wijck ook ‘go to’ voor zoetekauwen. Die kiezen er bijvoorbeeld pancakes met diverse toppings of wentelteefjes voor het ontbijt of de lunch, en huisgemaakt softijs voor later op de dag. Koffie voor erbij is er in alle vormen en maten: ‘gewoon zwart’ tot latte macchiato met plantaardige melk of een toffee nut latte. Kan allemaal.

Terrassen

Al sinds de opening van Van Wijck geldt het terras op het oosten als hét paradepaardje van de zaak. Van 8 tot 18 uur in de zon, deels overdekt en bij kou verwarmd. Op dit stukje Wyck is het dan ook altijd sfeervol druk, ook als het weer wat tegenzit. De zaak heeft zo een magnetische werking op elke passant die nog niet besloten heeft hier te ontbijten, te lunchen, dan wel te genieten van een koffie of een borrel. Met de komst van de nieuwe terrasbank in de zomer van 2023 is er hier nog meer ruimte gecreëerd om de dag goed te beginnen, tussen het shoppen op te laden, te ontmoeten of overleggen of gewoon even de krant te lezen.

Toekomst

Jaap’s Van Wijck is als een kleine geoliede machine in het hartje van bruisend Wyck. Mede dankzij het ruime, verse en pure aanbod is het hier eigenlijk bijna altijd druk. Maar ook weer niet te druk: reserveren kan dan niet, over het algemeen kun je eigenlijk altijd binnen tien minuten aan tafel en duurt het maximaal twee keer zo lang voordat het eten wordt geserveerd. En dat met een open keuken van slechts acht vierkante meter waar op elk moment van de dag zo’n drie chefs en twee barista’s aan het werk zijn. Een hele puzzel, die zeven dagen per week met dank aan het personeel met veel plezier wordt gelegd en die uitdaagt om na te denken over uitbreidingen. Helaas is daar nu nog geen plek voor, maar wie weet wat de toekomst brengt…

Wycker Brugstraat 28, Maastricht (NL) – puurvanwijck.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.